Sürücü belgelerinin uluslararası standartlara uyumu, kamuoyunda 4/b'li olarak bilinen personele kadro verilmesi, 28 Şubat mağduru memurların tekrar atanması, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) halka açık şirketlere yönetici ataması gibi konuları içeren "Torba Kanun" Teklifi'nin görüşülmesine TBMM Genel Kurulu'nda başlandı.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sağlıklı ve verimli görüşme yapılamadığını, hangi düzenlemelerin ne amaçla ve hangi gerekçeyle yapıldığı konusunda iktidar tarafından bilinmez tavır sergilendiğini savundu.
Teklifte 142 kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngörüldüğünü, ancak vatandaşın sorunlarını giderecek düzenlemelerin sınırlı olduğunu ifade eden Kalaycı, kamudaki istihdam rejimini eleştirdi. Kalaycı, AK Parti döneminde başlanan sözleşmeli personel uygulamasının kamudaki dengeyi bozduğunu öne sürerek, kamudaki tüm sözleşmeli personele kadro verilmesi gerektiğini söyledi.
Personel rejiminin nesnellikten uzaklaştırıldığını savunan Kalaycı, "AKP İktidarı döneminde asli ve süreklilik arz eden birçok kamu hizmeti 4/B'li sözleşmeli personel, özel kanunlara göre sözleşmeli personel, 4/C'li geçici personel, vekil ve ücretli personel, geçici ve mevsimlik işçiler, taşeron şirket işçileri eliyle yürütülür hale gelmiştir. AKP zihniyetinin siyasi nema sağlama amacıyla sürdürdüğü açık olan bu yanlış uygulamalarla birlikte birçok mağduriyet ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de teklifin kapsamının genişliğine dikkati çekerek, 46 maddelik teklifin alt komisyonda 59 maddeye çıktığını, Plan Bütçe Komisyonu'nda 76 maddeye ulaştığını belirtti.
Zozani, teklifin Meclis'teki aşamaları hakkında bilgi verirken AK Parti sıralarından laf atılması üzerine, "Sıkılıyor musunuz? Zamanımız çok, 76 madde var, 76 önerge var. 76 defa size işkence yapacağım, hepsinde çıkıp konuşacağım, hepsinde size aynı şeyleri söyleyeceğim, işkence nasılmış göreceksiniz. Yerinizde olsam sataşmam" dedi.
Teklifteki 28 Şubat mağduru memurlara tekrar kadro verilmesinde sınırlama olmamasına ilişkin düzenlemeye destek verdiklerini anlatan Zozani, bunun bütün darbe dönemlerinde görevinden uzaklaştırılan memurları kapsamasını istediklerini, önerilerinin kabul edilmediğini söyledi. Zozani, "Mevcut durumda yapılan düzenleme bir hesaplaşmadan öteye hiçbir şey değildir" diye konuştu.
Vekil imamların da kadroya geçirilmesinin öngörüldüğünü anlatan Zozani, doktora ve öğretmene daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade etti.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de AK Parti'nin, Meclis tatile girmeden önce aklına gelen düzenlemeleri torba tekliflerle getirmenin örneklerinden birinin yaşandığını söyledi. Teklifin çok sayıda kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik içerdiğini dile getiren Çetin, teklif için "Torba değil, çuval da değil, haral denebilir. Matruşka gibi, kanun içinde kanun, kanun içinde kanun hükmünde kararname" benzetmesi yaptı.
Teklifle 4/b'lilerin kadroya atanacağını belirten Çetin, aynı işi yapan 4/c'lilere ayrımcılık yapıldığını savundu.
Çetin, düzenlemeyle 24 milyon kişinin ehliyetinin değişeceğine dikkati çekerek, "Her kişiden 101 lira değerli kağıt parası alınacak. Bu, 2.5 katrilyon lira eder. Belki ehliyeti var ama işsiz, yoksul. Onun cebinden alacağız. Seçime giderken kaynak bulacağız" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, teklifi getirenlerin teklifin içeriğinden haberdar olmadığını ve teklifin özensiz hazırlandığını öne sürdü.
Teklifte ilginç maddeler bulunduğunu ifade eden Sarı, "Hükümetin Diyanet'e özel bir ilgisi olduğu açık ama Diyanet'e dair daha makro olan sorunları konuşmuyoruz. Onları yok sayıyor, üstünü örtüyoruz" diye konuştu.
Sarı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yasal statüsünün mutlaka tartışmaya açılması ve herkese din hizmeti verecek çerçeveye kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya da teklifin getirdiği yenilikler hakkında bilgi verdi. -
Son Dakika › Politika › 'Torba Kanun' Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?