"Üzerimize Düşeni Yaparız" - Son Dakika
Politika

"Üzerimize Düşeni Yaparız"

"Üzerimize Düşeni Yaparız"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye'de Kandil gecesinde yaşanan olayları değerlendirdi.

05.02.2012 13:37  Güncelleme: 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye'de Kandil gecesinde yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu, Türkiye'nin Suriye halkını yanında adımlar atacağını belirterek, "Suriye'de yaşanan bu vahşeti İran nasıl karşılıyor duymak istiyorum. Lübnan nasıl karşılıyor, duymak istiyorum. Eğer onlardan bir ses ve seda çıkmazsa, ülkelerin içindeki İslam kelimesini çıkartması gerek" dedi.

Gönlüferah Otel'de iş adamları ile bir araya gelen Arınç, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Suriye Humus'ta Kandil gecesinde meydana gelen olayları değerlendiren Arınç, büyük üzüntü duyduklarını, hükümet olarak Suriye'deki olaylara seyirci kalmayacaklarını ifade etti. Arınç, "Büyük bir üzüntü duyduk. Üzüntü verici bir olay. Suriye'de devam eden katliam haline gelen öldürme olayları bir süredir. Türkiye'nin gündeminde önemli yeri işgal ediyordu. Hükümet olarak Suriye'de olan olaylara seyirci kalmayacağımızı her defasına söylüyorduk.

Mevcut yönetimin vazgeçmesini, halka baskı uygulamamasını her defasında ısrarla söylüyoruz. Ana muhalefet ve muhalefet partisi de Suriye'nin içişlerine karışmamak gerektiğini ve 'Türkiye'nin böyle bir meselesi olmadığını' söylüyordu. Kandil gecesi yaşanan olayları gördükten sonra Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nun ne söyleyeceğini merak ediyorum. Bu tür olayların yaşandığını ve daha da acıların yaşanacağını tahmin ediyor ve endişe duyuyorduk. Bütün Müslümanlar için kutsal bir gece olan kandil gecesinde Esat ve askerleri Hama ve Humus'u kuşattılar ve bombaladılar.

500'e yakın arkada ceset bıraktılar. Bir kandil gecesinde hangi dine mensup olursa olsun insanlara ilişmemek, hele hele akşamda korunaklı yerlerde otururken bu insanları öldürmemek gerek. Ama gözlerini kan bürümüş olan bu yönetim emrindeki insanları adeta tek tek öldürmek için görevlendirmiş bulunuyor" dedi.

"BM YAPISI ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE SORGULANMALI"

Bu olaylardan büyük ızdırap duyduklarını, Türkiye'nin Suriye'ye karşı yürüttüğü diplomasi ve tutumda ne kadar haklı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Arınç, "Mart ayından bu yana Suriye'de yaşanan olaylara Türkiye en duyarlı tepkileri verdi. Dışişleri Bakanlığı olarak her sözümüzde ve aldığımız kararlarda Suriye'deki yönetimi bu vahşetten vazgeçmesi için elimizdeki tüm imkanları kullandık. Siyasi konuda Türkiye yalnız bırakıldı. Hem içeride ve hem de dışarıda. Acı veren ve insana ızdırap

veren nokta ise şudur. BM Güvenlik Konsey'inde bu vahşetin durdurulması için ülkeler karar tasarısı alır. Ama Rusya ve Çin bunu veto ediyor. Zaten BM'nin bu yapısı şiddetli bir şekilde sorgulanmalı. Herkesin ittifak ettiği bir grupta hakkı olan 5 ülkeden birisinin bu hakkını kullanması bütün ülkeler karşı bir duruştur. Şu ya da bu sebepte Rusya, Suriye'deki yönetimini tutmakta ve ona karşı elde edilen bütün imkanları boşa çıkartmaktadır. Rusya bu tavırdan vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

"İRAN'IN TUTUMUNU MERAK EDİYORUM"

İnsanların öldürülmesine göz yuman bir ülkenin dünyada her zaman kınanacağını ifade eden Arınç, "Biz hükümet olarak bugüne kadar yaptıklarımızı daha yüksek sesle bir taraftan Arap Birliği ve BM ile Türkiye tek başına Suriye halkını yanında bütün adımları atacak. Üzerine düşen insanlık ve kardeşlik görevini yerine getirecektir. Suriye'de yaşanan bu vahşeti İran nasıl karşılıyor duymak istiyorum. Lübnan nasıl karşılıyor, duymak istiyorum. Irak üzüntü duyuyor mu duymak istiyorum. Eğer onlardan bir ses ve seda çıkmazsa, ülkelerin içindeki İslam kelimesini çıkartması gerek. Bizim bildiğimiz İran, İslam cumhuriyeti diye bir ülke var. Yoksa İran filan mezhep grubu adına bir ülkenin ismi yok. Dolayısıyla bu dayanışma, Müslümanların göz göze öldürüldüğü bir gecede görmezden gelinecek bir durum değildir. Her ülkenin bu olaylar karşısında kendisini test etmesi gerekir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK"

Suriye'nin yönetim olarak yalnız bırakılması gerektiğini, halkının ise kucaklanması gerektiğini kaydeden Arınç. "Kucaklamalıyız. Masum insanlarla kardeşlik hukuku içinde olmalıyız. Ama yöneten yönetimlerine ve silahlı güçlere karşı bütün imkanlarımıza kullanmalıyız. Bu vahşet devam edecek gibi görünüyor. Bundan üzüntü duyuyoruz. Türkiye üzerine düşeni mutlaka yapacaktır" ifadelerini kullandı.

ARINÇ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA CEVAP

ABD'li Yazar Paul Auster'ı Atatürk'e benzerliği ile ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun tepkisine cevap veren Arınç, AK Parti'nin CHP'den çok sanatı ve sanatçıyı iyi anladığını belirterek, "Kılıçdaroğlu, ayaküstü cevap verdi. Oturarak konuşsa farklı bir şey söylerdi. Müthiş bir benzerliği ortaya koydum. Fotoğraflara kim bakarsa Bülent Arınç ne kadar dikkatli diyecek. Ama son olarak cümle dolayısıyla Kılıçdaroğlu'na şunu hatırlatmak isterim. Biz gerçek sanatı ve sanatçıyı da bunlardan daha iyi biliriz. Önce kendilerine bir baksınlar. Referandumdan önce 'evet' demeyi düşünen sanatçılara yönelik kullandıkları utanç verici kelimelere baksınlar. Mesela Kılıçdaroğlu hemen sağındaki Süheyl Batum'a dönse 'sen Sezen Aksu'ya 'sazan' demiştin değil mi' diye hatırlayacaktır.

Bir başkasına dönüp baksa Orhan Pamuk'a nasıl hakaret ettiğini görecektir. Bir başkasına dönse Orhan Gencebay için ne söylendiğini görecektir. Onların sanat ve sanatçı adına düşündükleri ve anladıkları kendileri gibi düşünen ve hareket eden kişiler olmalı herhalde. Herhalde sanat evrenseldir. Sanat takdir edilecek insanlardır. Sanat gerçek sanat olarak başımızın üzerinde yeri var. Referandum öncesinde en azında 'evet' denmelidir diyenlere nasıl hakaretle karşıladıklarını milletimiz çok iyi biliyor. Benim için değerlendirme yapacağına sağıdaki ve solundakilere baksın. Buradan da Kılıçdaroğlu'na selam olsun" açıklamalarında bulundu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Üzerimize Düşeni Yaparız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement