Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı TBMM'ye Sunuldu - Son Dakika
Politika

Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı TBMM'ye Sunuldu

Tasarıyla, Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu oluşturuluyor Yabancı istihdamı taleplerini almak, değerlendirmek ve yabancı istihdamının etkilerini izlemek üzere Yabancı İstihdamı Başvuru, Değerlendirme ve İzleme Sistemi kurulacak Diğer kanunlarda ya da Türkiye'nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar, bu kanuna göre çalışma izni almadan çalışabilecek veya çalıştırılabilecek Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunlu olacak.

09.02.2015 18:16

Yabancı istihdamına ilişkin politikaların belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi ile yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine dair iş ve işlemlerde izlenecek usul ve esasları, yetki ve sorumlulukları ve yabancı istihdamı alanındaki hak ve yükümlülükleri düzenleyen Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, Türkiye'de çalışmak  için başvuruda bulunan veya çalışan, bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya görmekte olan, staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan, Türkiye'de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan sınırötesi hizmet sunucusu yabancıları, yabancı çalıştıran veya  çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor.

Çalışma izni almaktan muaf tutulan yabancıların iş ve işlemleri bu kanun hükümlerine göre yürütülecek.

-Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu

Tasarıyla, Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu oluşturuluyor.

Kurul,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, Bakanlık Yabancı  İstihdamı Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü ve Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdüründen oluşacak.

Kurul, yabancı istihdamına ilişkin mevzuat geliştirme çalışmalarını, ulusal ve uluslararası gelişmeleri ve  uygulamaları  izlemek, Türkiye'nin ekonomik, sektörel ve bölgesel önceliklerine uygun politika önerilerini Bakanlığa bildirmekle görevli olacak.

Kurul, Başkan tarafından belirlenen gündem ile yılda en az iki kez toplanacak.

Kurul kararları, yabancı istihdam politikası esaslarının ve Göç Politikaları Kuruluna önerilmek üzere Türkiye'nin yabancı işgücü ihtiyacının belirlenmesinde Bakanlıkça dikkate alınacak.

-"Yabancı İstihdam Politikası"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yabancı  İstihdam  Politikası   Danışma Kurulu kararlarını dikkate alarak yabancı istihdamına ilişkin politika belirlemeye ve belirlenen politikayı uygulamaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunmaya yetkili olacak.

Yabancı istihdam politikası; Göç Politikaları Kurulu kararları, istihdam ve çalışma hayatına ilişkin gelişmeler, sektörel ve ekonomik dönemsel değişiklikler, kalkınma planları ve programları, yabancının uyruğunda bulunduğu ülkeyle ikili ekonomik, sosyal ve kültürel  ilişkiler, Türkiye'nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar ve uluslararası sözleşmeler, kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı dikkate alınarak belirlenecek.

Bakanlık, yabancı istihdam politikasının belirlenmesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının görüşlerini alacak.

Bakanlık, yabancı istihdamı taleplerini almak, değerlendirmek ve yabancı istihdamının etkilerini izlemek üzere Yabancı İstihdamı Başvuru, Değerlendirme ve İzleme Sistemi kuracak.

Bakanlık, kamu güvenliğine ilişkin hususlar saklı kalmak üzere; yabancılara, yabancı istihdamı ihtiyacına ve bu kanun kapsamındaki diğer hususlara  ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belge talep edebilecek.

-Çalışma İzni ve Muafiyet

Kanun kapsamında yer  alan  yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olacak.

Diğer kanunlarda ya da Türkiye'nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya  uluslararası  sözleşmelerde  çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen  yabancılar, bu kanuna  göre çalışma izni almadan çalışabilecek veya çalıştırılabilecek.

Bu maddenin gerekçesinde, "6458 sayılı Kanun uyarınca mülteci ya da ikincil koruma statüsü sahibi yabancıların, çalışma izni almasına gerek olmadan sahip oldukları kimlikler ile çalışabilecekleri düzenlendiğinden, Kanuna göre çalışma izni alma yükümlülükleri bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler çalışma  izni olmadan çalışabilecek.

-Çalışma izni başvurusu

Çalışma izni başvuruları yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri veya Başkonsolosluklarına yapılacak ve Bakanlığa iletilecek.

Geçerli ikamet iznine sahip yabancıların çalışma izni başvuruları yurtiçinde doğrudan Bakanlığa yapılabilecek.

Çalışma izni uzatma başvurusu, çalışma izni süresinin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren ve her durumda çalışma izni süresi dolmadan yapılacak. Bu süre dolduktan sonra yapılan uzatma başvuruları reddedilecek.

Çalışma izni başvurusu yabancı istihdam politikasına göre değerlendirilecek.

Bakanlık, Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu kararları doğrultusunda çalışm izni başvurusunun değerlendirilmesinde ve  çalışma  izni puanlama sisteminin oluşturulmasında kullanılacak kriterleri belirleyecek.

Usulüne uygun olarak yapılan başvuruların değerlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olması kaydıyla 30 gün içinde tamamlanacak.

-Ön izin

Mesleki  yeterlilik  gerektiren  sağlık  ve eğitim  hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma  izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunluluğu getiriliyor.

Sağlık hizmetlerinde Sağlık  Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde Milli Eğitim Bakanlığı, bu hizmetlerde mesleki faaliyette bulunacak yabancılara ön izin vermeye yetkili olacak.

Yabancı uyruklu öğretim elemanlarına çalışma izni, Yükseköğretim Kurulu'nun ön iznine istinaden Bakanlıkça verilecek.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı TBMM'ye Sunuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement