Yazıcı'dan Bulgar TIR Sürücülerine Tepki - Son Dakika
Politika

Yazıcı'dan Bulgar TIR Sürücülerine Tepki

Yazıcı\'dan Bulgar TIR Sürücülerine Tepki

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan'da Bulgar TIR sürücülerinin eylemi ile ilgili açıklama yaptı.

18.05.2013 18:51  Güncelleme: 15:09

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan'da Bulgar TIR sürücülerinin 37 saat sonra eren yol kapatma eylemine değinerek, "Kamu düzeni önemlidir, hak aranabilir, uygulamanın haksız olduğu düşünülebilir. Bu, uluslararası yargıya da taşınabilir ama hiç kimse 'haksızlığa uğradım' diye bir başkasının taşıma, ticaret yapma özgürlüğünü ortadan kaldıramaz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Edirne'ye geldi ve Kapıkule Gümrük Kapısı'na gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Yazıcı, Bulgaristan'da TIR sürücülerinin, Türkiye'den aldıkları ve üçüncü ülkelere geçişlerini sağlayan yol geçiş belgesi sayısının artırılması için önceki gün başlattığı ve dün akşam sona eren 37 saatlik yol kapatma eylemi hakkında gümrük sahası içindeki VİP Salonu'nda Edirne Valisi Hasan Duruer ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın'dan ayrıntılı bilgi aldı.

Burada gazetecilere, Bulgar TIR sürücülerin eylemini değerlendiren Yazıcı, taşımacılığın hangi kriterlerde yapılacağını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının düzenlediğini söyledi.

Türkiye'nin, 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren Transit Taşıma Projesi'ne dahil olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Transit Taşıma Projesi, Avrupa Birliği'nde taşımacılıkta uygulanan bir proje. Türkiye bu projeyle taşımacılık alanında AB üyesi gibi davranan bir ülke haline geldi. 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren bu sistemi uyguluyoruz. Bunda taşıma kolaylığı var, teminat sağlamada kolaylık var, kontrol var, gümrük idarelerin entegrasyonu var. Elbette ki taşımacılığın kontrolü, takibi, geçişleri son derece önemli. Dolayısıyla Avrupa ile Türkiye arasında Dünya Ticaret Örgütünün belirlediği çerçeve içerisinde taşımacılık alanında pek çok uluslararası anlaşma var, Türkiye'de bu anlaşmaların tarafı" dedi.

Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa ile geliştirilen taşımacılık ilişkilerinde iki ülke arasında taşımacılık yapılıyorsa tek geçiş belgesi, taşımacılığın üçüncü bir ülkeyi de kapsaması halinde o ülkeyi ilgilendiren belgenin sunulmasının şart.Yakın zamana kadar bu alan üzerinde çok durulmadı, Nisan ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yaklaşımı üzerine uygulayıcı bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da mevzuatı uygun bularak hayata geçirmiş bulunuyor. Bu hukuki bir uygulamadır, bu uygulamaya karşı Bulgaristan'da bir de yönetim boşluğu nedeniyle bazı nakliye firmaları, hukuk dışına çıkarak seyahati, taşıma özgürlüğünü tamamen ortadan kaldırmak suretiyle bir eylem icra etmişler. Bulgar komşularımız kamu düzenini tesis etmekle yükümlü. Siz hakkınızı ihlal varsa ulusal, uluslararası ölçekte ararsınız, AB'de ararsınız. Bu yollara başvurmadan fiili bir durum oluşturarak buradaki ticari trafiği tıkadılar. Bundan büyük ölçüde zarar gören bizim TIR'cılarımız, bizim sanayicimiz, bizim tüccarımız. Kargaşayı ortadan kaldırmak için gelecek hafta salı günü iki ülkenin ulaştırma bakanlarının ve sektör temsilcilerinin bir araya gelecek."

Bir gazetecinin 'Uygulamanın ötelenmesi geri adım olarak algılanabilir mi?' sorusu üzerine, bunun geri adım atma olmadığını belirterek, "Sorunları çözmedeki en önemli yöntem diyalog kanalını açık tutmaktır. Ay sonuna kadar bu uygulamayı öteledik dememiz, herkes ay sonuna kadar otursun konuşsun, saçını önüne döksün, ak mı kara mı bunu görsün, devam etsin" dedi.

Bulgaristan'ın kamu düzenini bozan, ticareti engelleyen bu tür eylemlere izin vermemesi gerektiğini belirten Yazıcı, "Kamu düzeni önemlidir, hak aranabilir, uygulamanın haksız olduğu düşünülebilir. Bu uluslararası yargıya da taşınabilir ama hiç kimse 'haksızlığa uğradım' diye bir başkasının taşıma, ticaret yapma özgürlüğünü ortadan kaldıramaz. Böyle bir eylem icra ediliyorsa bunu önlemek de devlet dediğimiz mekanizmaya aittir. Dolayısıyla Bulgar dostlarımızın kamu düzenini bozan, ticaret erbabının ticari faaliyetlerini önleyen bu tür eylemlere izin vermemesi gerekiyor. Bunun da ötesinde AB üyesi olması hasebiyle AB'nin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiği beklentisi içerisindeyiz" diye konuştu.

MERKEZ İLÇE BAŞKANI TEMİZLİK YAPTI

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki incelemelerin ardından Bakan Yazıcı, AK Parti Edirne İl Başkanlığı'nı ziyaret etmek için yola çıktı. Partililer ise bina önünde Yazıcı'yı beklerken, AK Parti Merkez İlçe Başkana Mehmet Özülkü ise, eline bir fırça süpürge alarak, parti binası girişindeki sigara izmaritlerini süpürdü. Karşılama törenini ardından partililerle bir süre sohbet eden bakan Yazıcı, ardından Edirne'den ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Yazıcı'dan Bulgar TIR Sürücülerine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement