TBMM Başkanlığı, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, Türkiye'deki bütün il belediyelerinin taşınmaz satışı ve kiralamasına ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler'e yönelttiği 324 soru önergesini, belli bir konuda tek soru önergesi verilmesi gerektiği gerekçesiyle iade etti.
Yeniçeri, bütün illerin belediyelerinin taşınmaz satışı, kiralaması, belediye şirketlerine satılan taşınmaz miktarı, bu şirketler üzerinden yapılan satışlar ve elde edilen gelirle ilgili İçişleri Bakanı Güler'in yanıtlaması istemiyle, her belediye için ayrı ayrı olmak üzere toplam 324 soru önergesi vermişti.
TBMM Başkanlığı, Yeniçeri'nin soru önergelerini iade etti.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yeniçeri'ye gönderdiği iade gerekçesinde, yazılı soru önergelerini düzenleyen İçtüzüğün 96. maddesini anımsattıktan sonra, bilgi istenilecek belli bir konunun, bir önergeyle sorulması gerektiğini belirtti.
Soru önergelerinin Gelen Kağıtlar Listesi'ne alındığını bildiren Çiçek, "Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla yazışmaya konu olduğu göz önüne alındığında, ilgili bakanı ve konusu aynı olan soruların tek bir önergede düzenlenmesi zaman ve emek israfını önleyecektir. Bu nedenlerle önergeniz işleme konulmamış ve iade edilmiştir" dedi.
Yeniçeri de iade üzerine TBMM Başkanlığı'na yazdığı yazıda, soru önergelerinin İçtüzük hükümlerine uygun olduğunu savunarak, iade gerekçesinin geçersiz, usule ve İçtüzüğe aykırı olduğunu öne sürdü.
-"İstanbul ile Artvin aynı değil"
İçtüzüğün, yazılı soru önergelerinin değerlendirilmesinde "zaman ve emek israfı" hükmü içermediğini ifade eden Yeniçeri, şu görüşlere yer verdi:
"TBMM Başkanlığı'nın İçtüzük'te yer almayan bir hükmü ve unsuru tek başına ihdas ederek dayatma yetkisi bulunmamaktadır. Zaman veya emek bahane gösterilerek denetim yetkisinin kullanılması engellenemez. İdarenin görevi, İçtüzük'te belirtilen süreler içinde cevap vermekten ibarettir. Bilinmesi gerekir ki egemenlik yetkisinin kullanıldığı, milli iradenin temsilcisi olan TBMM'nin iktidar lehine filtrelenmesi TBMM Başkanlığı'nın görev ve yetkilerini aşan, Türkiye tarihinde de benzerine rastlanmamış, kabul edilemez bir uygulama olacaktır.
Her yazılı soru önergesi ayrı bir hukuki kimliğe sahiptir. Bu açıdan, her birinin müstakiliyeti yokmuş da hepsi bir bütünün parçasıymışçasına yapılan değerlendirme isabetsizdir. İçtüzüğe göre her yazılı soru önergesinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Artvin Belediyesi arasında tam bir denklik kurulması mümkün olmadığı gibi, kullandığı kaynaklar, bağlı oldukları hukuk normları, fonksiyonları ve personelleri açısından çok büyük farklılıklar taşıyan bu iki belediyenin aynıymış gibi değerlendirilmesi mümkün değildir."
Özcan Yeniçeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soru önergelerinin iade edilmesinin, "Çok soru önergesi vermeyin, sormayın" anlamına geldiğini savundu.
Soru önergelerinin aralarında MHP'lilerin de bulunduğu tüm belediyeleri kapsadığını anlatan Yeniçeri, "Hepsi için toptan sorarsak bize çok yuvarlak cevaplar gelecek. Meclis Başkanı, milletvekilini teşvik edeceği yerde, görevini yapmasını yürütme lehine bir nevi engelliyor" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Politika › Yeniçeri'nin Rekor Soru Önergesine İade - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?