"Ağırlığınız" Oranında Et Tüketin - Son Dakika
Sağlık

"Ağırlığınız" Oranında Et Tüketin

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erbaş: "70 kilo ağırlığında bir kişi, günlük 70 80 gram kırmızı et tüketmeli" "Haşlama ve buğulam...

13.10.2013 11:27

GÜÇ GÖNEL - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, kişilerin günde ağırlığı başına bir gram düşecek şekilde et tüketmesi gerektiğini belirterek, "Yani 70 kilo ağırlığında bir kişi, günlük 70-80 gram kırmızı et tüketmeli" dedi.

Doç. Dr. Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her 40 ölümden birinin gıda kaynaklı risklerden oluştuğuna işaret etti. Gıdalar hazırlanırken yapılan yanlışlarla doğasında olmayan bazı risklerin yiyeceklere eklendiğine değinen Erbaş, gıdaların evlerde hazırlanışı sırasında da zaman zaman hatalar yapılabildiğinin altını çizdi.

Özellikle pişirme tekniklerinin sağlıklı gıda tüketiminde çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Erbaş, "Haşlama ve buğulama en iyi pişirme tekniği. Yani tencereye 'Dost gıda hazırlama tekniği' diyebiliriz. Fırınlama ehven-i şer. Mangal ve kızartmadan ise uzak durmak gerekiyor" dedi.

Doç. Dr. Erbaş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et pişirme teknikleri konusunda da bazı uyarılarda bulundu. Çiğ yiyeceklerde üreyebilecek, hastalığa neden olan her türlü mikroorganizmanın etkisizleştirilmesinin önemine değinen Erbaş, bu nedenle et pişirirken en sağlıklı tekniğin haşlamak olacağını bildirdi. Doç. Dr. Erbaş, "Kırmızı eti mümkünse haşlanmış şekilde tüketmeyi öneriyoruz. Haşlama sırasında kemiklerin de suyun içine atılması ve bu et suyunun da başka yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılması beslenme bakımından çok daha yararlı olacaktır" dedi.

Mangal kullanılarak yapılan pişirmelerde ise etin yanmamasına dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Erbaş, etlerini mangalda pişirmeyi tercih edenlerin mutlaka yemeklerinin yanında, doğal renkleri birbirinden farklı kaynaklar kullanılarak yapılmış salatalardan öncelikle tüketmesi gerektiğini söyledi.

Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Salatalarda hem antioksidanlar hem de enzimler var. Bir gıdayı pişirdiğiniz zaman içindeki enzimleri de inaktive ediyorsunuz. Örneğin mangalda pişirilmiş et yiyorsunuz, yanında yediğiniz salatadaki antioksidan enzimler, bu ette mangalda pişirme nedeniyle oluşmuş bir takım risklere karşı sizi koruyor. Dışarıda pikniğe gittiniz, mangal yaptınız, yanında mutlaka bol sulu kaşık salata yiyin. Salata antioksidan enzimler bakımından zengindir. Çiğ olduğu ve içindeki enzimler inaktive olmadığı için çok yararlıdır ve vücudu risklere karşı korur."

"Hayvansal gıdalarla beslenen toplumlar daha aktif"

Doç. Dr. Mustafa Erbaş, hayvansal gıdalarla beslenen toplumların, daha az hayvansal gıda tüketen toplumlara göre daha sağlıklı ve zihinsel olarak daha aktif durumda olduğunun da altını çizdi.

Türkiye'de kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin 13 kilogram kadar olduğunu kaydeden Erbaş, "Bu rakam gelişmiş batı toplumlarında 75 kilogram. Onların zihinsel aktivitesi ile bizimkileri kıyasladığımızda maalesef çok iyi durumda değiliz. Bunun birçok sebebi var. Bunlardan birisi de hayvansal gıdaları daha az tüketmemiz. Normal miktarda kırmızı et tüketmek hem zihinsel hem fiziksel sağlık bakımından çok etkili" diye konuştu.

Kişilerin, ağırlığı başına bir gram düşecek şekilde et tüketmesi gerektiğini söyledi. Erbaş, "Yani 70 kilo ağırlığında bir kişi, günlük 70-80 gram kırmızı et tüketmeli" dedi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Ağırlığınız' Oranında Et Tüketin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement