Kolesterol konusunda her kafadan bir ses çıktığını belirten Dicle Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu; "Bazı medyatik kişiler kolesterol ilacının kullanılmasına karşı çıkıyor. Diyabet hastasından bunu istemek, o hastanın ölümüne göz yummak demektir" dedi.
MEDYATİKLERİ ELEŞTİRDİ
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu, Dünya Diyabet günü nedeniyle yaptığı açıklamada şöyle dedi;
"Diyabet, bilindiği gibi toplumumuz için her geçen gün büyük bir problem teşkil ediyor ve 1998 den buyana yüzde doksanın üzerinde artış gösteriyor. Diyabetli hasta sayısı ekonomik durumun düzelmesiyle beraber her geçen gün diyabetli sayısının arttığını söyleyebiliriz. Diyabetle ilgili bazı konulara dikkat çekmek istiyorum. Zaman zaman medyada farklı etkinlikler, farklı şekilde yansımalar oluyor. Bazı medyatik, kişiler farklı açıklamalarda bulunuyorlar. Özellikle, çok dikkatimi çektiği için kolesterol konusuna değinmek istiyorum. Çünkü kolesterol konusunda her kafadan bir ses çıkıyor desek doğrudur. Kendi dalım olarak kolesterol ilaçlarının bırakılmasını diyabetik hastalarda önermiyorum"
"İLACI BIRAK DEMEK ÖLÜMÜNE GÖZ YUMMAKTIR"
Prof. Tuzcu konuşmasını şöyle sürdürdü; "Burada sorumluluk sahibi olmayan insanların farklı davranarak kolesterol ilaçlarının bırakılması gerektiğini söylemeleri son derece yanlıştır. Çünkü diyabetli hasta bir kişiye diyabetli hasta tanısı koyduğumuzda aynı zamanda koroner kalp hastası, yani kalp damarları hasta olan kişi adını koymuş oluruz. Dolayısıyla böyle bir insanın kolesterol ilacını kullanmasını engellemek onun ölümüne bir anlamda göz yummak demektir. Tabiî ki kolesterol ilaçlarının aşırı kullanımı söz konusudur. Ama yinede diyabetli hastalarda mutlaka uzmanlarıyla görüşüp doz ayarlamaları gerekebilir. Belki doz düşürülebilir. Bazı durumlarda dozu tümüyle kesmek o hastaya iyilikten daha çok kötülük verecektir.
YENİ BİR TARTIŞMA BAŞLASIN
Hiç unutmayalım ki, bilimsel çalışmaların çoğu kolesterol düşürmenin kardiyovasküler riskini ve ölümleri azalttığını göstermiştir. Bunun yanında tartışmaya konu olan çok önemli bir hususta budur. Siz kolesterolü miligram düzeyinde ölçerseniz bir anlam ifade etmez. Çünkü kolesterol moleküllerinin sayısı önemlidir. Şimdiye kadar kimse bu konuya dikkat çekmemiştir. Kolesterol, bütün araştırmalara, bir sürü tartışmalara konu olmuş amma, özellikle küçük yoğun kolesterol ölçer farklı bir yöntem olmadığından kolesterol ilacını bırakalım tavrına girmek düpedüz sorumsuzluktur. Bu konuda yeni bir tartışma başlasın"
HER 8 KİŞİDEN BİRİ DİYABET HASTASI
Dünya diyabet günü nedeniyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji Bilim Dalı olarak Diyarbakır'da farklı bölgelerde diyabet taraması yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu, "Taramada kan şekerini ölçtük. Bunların sonuçlarına baktık. Bu sonuçlara göre yaklaşık 400 kişi tarandı. 50 tanesinde kan şekeri tokluk sınırlarının üstünde bulundu. Bunların 27 tanesi diyabettik hasta, ama 25 tanesinin de bundan haberi yoktu. Dolayısıyla da 400 kişiden 50'sinde yani her 8 kişiden birinde diyabetle ilgili hastalık olduğunu gördük" dedi
Son Dakika › Sağlık › Bu Açıklama Çok Konuşulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?