DÜ'de Kalp Çarpıntısına Soğutmalı Çözüm - Son Dakika
Sağlık

DÜ'de Kalp Çarpıntısına Soğutmalı Çözüm

DÜ\'de Kalp Çarpıntısına Soğutmalı Çözüm

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde bölgede ilk kez uygulanan yöntem ile kalp ritim bozukluğu olan hastalar sağlığına kavuşturuldu.

23.01.2014 13:21

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa Dicle Üniversitesi Hastanelerinde uygulanan ''Atriyal Fibrilasyon kriyobalon ablasyon'' yöntemiyle yapılan müdahale ile ritim bozukluğu olan hastalar sağlığına kavuşarak, bir gün sonra taburcu oluyor.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dal öğretim üyesi Doç. Dr. Yahya İslamoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Mesut Aydın ''Atriyal Fibrilasyon kriyobalon ablasyon'' yöntemini 12. ci hastalarına başarıyla uygulayarak sağlığına kavuşturdu.

SOĞUTARAK KISA SÜREDE TEDAVİ

''Atriyal Fibrilasyon kriyobalon ablasyon'' yönteminin Ankara, İstanbul gibi Büyükşehirlerden sonra başarıyla en fazla uygulayan merkezlerden biri olduklarını belirten Doç Dr. Yahya İslamoğlu; "Daha önceleri Atriyal Fibrilasyon radyofrekans ablasyon ile uzun bir süre içerisinde tedavi yapılırken, şimdi daha kısa bir sürede Soğutma Yöntemi "kriyobalon ablasyon'' ile tedavi yapabiliyoruz."dedi.

Doç. Dr. Yahya İslamoğlu, uyguladıkları bu yeni yöntemle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hastaların artık İstanbul, Ankara'ya gitmek zorunda kalmayacağını, oldukça pahalı olan bu tedavinin sosyal güvencesi olan hastaların tüm ameliyat masraflarının SGK'a tarafından ödendiğini ve hastanelerinde hastalardan hiçbir ek ücret alınmadığını söyledi.

ATRİYAL FİBRİLASYON NEDİR

Dr.İslamoğlu Atriyal fibrilasyon'u şöyle açıkladı; "Atriyal fibrilasyon, en sık görülen ritim bozukluklarından olup kalbin üst bölümünden (kulakçık) kaynaklanan ve erişkin her 100 kişinin 3-4'ünde hayatının bir bölümünde ortaya çıkan bir ritim bozukluğudur.

Atriyal fibrilasyon, özellikle yaş artışı ile görülme sıklığı artan bir ritim bozukluğu olup hastalar doktora şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nadiren bayılma şikâyeti ile gelmektedir. Kalbin dakikada 150-200 vuruma çıkmasına neden olan Atriyal fibrilyasyon uzun dönemde uygun şekilde tedavi edilmez ise kalpte büyümeye, kalp yetersizliğine ve ölüme yol açabilmektedir. Ayrıca hastalığı günümüzde önemli kılan asıl neden Atriyal fibrilasyon'un felçlere neden olmasıdır. Tedavide amaç kalp hızını yavaşlatmak ve kanı sulandırmaktır. Atriyal fibrilasyon atakları döneminde ciddi şikayetleri olan hastalara ise radyo frekans ablasyonu yada kriyobalon ablasyonu yapılmaktadır."

SAĞLIĞINA KAVUŞAN HASTALAR MEMNUN

Doç Dr. Yahya İslamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu yöntemle 12.ci hastamızı sağlığına kavuşturduk. Şimdiye kadar hiçbir hastamızdan olumsuz bir şikayet gelmedi. Bilhassa bu hastalarımız memnuniyetlerini bildirdiler.

Ritim bozukluğunda inme dediğimiz felçler görülebilmektedir. Biz bu ritim bozukluğunu medikal olarak tedavi etmekteyiz. Pıhtının atılması konusunda da kanı sulandırıcı ilaçlar vermekteyiz. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu yöntem ilk defa hastanemizde uygulandı ve uygulanmaya devam edilmektedir.

Biz bu yöntemle ilk vakamızı 3 yıl önce yaptık. O döneme kadar bu yöntem için radyofreakans ablasyon yöntemi uygulanırdı. Günümüzde buna alternatif olarak 'kriyobalon ablasyon' (soğutarak dondurma tedavisi) yöntemi geliştirilmiş ve hastanemizde de bu yeni yöntem başarı ile uygulanmaktadır.

Önceleri bu soğutarak dondurma cihazını İstanbul veya Ankara'dan getirtiyorduk. Bu cihaz artık hastanemizde bulunuyor. Böylece hastalarımız ameliyat için batı illerine gitmekten kurtuldular. Hastalarımız uyutulmadan yapılan bu müdahalelerini diş merkezlerde yapmış olsalardı yaklaşık 22 bin lira (yani 22 milyar lira ) ödeyeceklerdi. Oysa hastanemizde sosyal güvencesi olan bu hastalarımızdan hiçbir ücret alınmıyor" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık DÜ'de Kalp Çarpıntısına Soğutmalı Çözüm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement