20 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın önemini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, bu yıl KOAH hastalığına karşı yapılacak bilinçlendirme etkinliklerinin sloganı olarak 'Çok Geç Değil' kullanılacağını belirtti.
KOAH hastalığının oluşumundaki risk faktörlerini sıralayan Dr. Aslan, "En önemli risk faktörleri tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyettir" dedi. Bu hastalığın çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen ne yazık ki kamuoyu tarafından yeterince iyi tanınmadığını dile getiren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, hastalığın müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilindiğini ifade etti.
"40 YAŞ ÜSTÜ HER 5 KİŞİDEN BİRİNDE KOAH VAR"
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH'ın tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediği ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeni ile öldüğünü kaydeden Aslan şunları söyledi:
"Yine dünya sağlık örgütü 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ek olarak, son çalışmalar dünyada KOAH'lı hastaların ancak yüzde 25-50'sinin tanı aldığını göstermiştir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa basit ve ağrısız bir test olan "nefes ölçüm testi" ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir"
"ERKEN TANI SAKATLIK VE ÖLÜM ORANLARINI AZALTIR"
KOAH'ın erken tanısının, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacağını anlatan Aslan şöyle dedi;
"Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp "nefes ölçüm testini" yaptırması gerekir.
"ÇOK GEÇ DEĞİL"
20 Kasım 2013'de kutlanacak olan bu yılki Dünya KOAH Gününün başlıca sloganı: "Çok Geç Değil!" şeklindedir. Bu pozitif mesaj, gerek KOAH tanısı almadan önce gerek KOAH tanısı aldıktan sonra hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekler olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Eğer nefesiniz daralıyorsa, doktorunuza başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil! Eğer KOAH'ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil! Eğer KOAH'lı hastalara bakan bir doktor iseniz, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniz için çok geç değil!
KOAH BİLİNCİNİ ARTTIRMAK GEREKİYOR
20 Kasım 2013 Dünya KOAH günü münasebetiyle yapılacak etkinliklerin amacı toplum bireyleri arasında farkındalık oluşturarak KOAH bilincini artırmak, KOAH riski taşıyan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak nefes ölçüm testi yaptırmalarını teşvik edilmesi ve böylece KOAH'ın erken dönemde saptanması, hastalığın etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve insanların solunumsal sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamaktır. Bu konuda hazırlanan kitapçıklar, ülkemizdeki yapılacak hasta eğitim toplantılarının yerleri www.gard.org.tr web sitesinde bulunmaktadır. Medyayı önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda, KOAH hikâyesini duyurarak kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme gayretlerimize destek vermeye ve bu konuda harekete geçmeye çağırıyoruz"
Aslan, Diyarbakır'da 20 Kasım 2013 tarihinde Dünya KOAH Günü Etkinlikleri kapsamında Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda 'KOAH Tanısı, Tedavisi Ve Korunma Yolları' konulu Hasta ve Hekim Eğitim Toplantısı yapılacağının da bilgisini verdi. Aslan, toplantıya tüm hekimler ile sağlık çalışanlarını ve KOAH hastalarının katılmasını istedi.
Son Dakika › Sağlık › KOAH'ınız Varsa Normal Bir Hayat Sürmek İçin Çok Geç Değil - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?