Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kayseri'de 21 kişinin öldüğü kazada "acil hizmetleri geç geldiği için donarak öldüler" iddialarının bulunduğunu belirterek, "Bu konuda yetkili tek kurum Adli Tıp. Bunu, ben bile söylemem. Adli Tıp raporunu o şekilde aldıysanız 'eyvallah' derim. Ama şirketin onlarca hatası olabilecekken, şirketin sorumlusu 'orada 21 kişi donarak öldü' derse, bu da flaş haber verilirse, bu sağlık camiası size hakkını helal etmez" dedi.
Müezzinoğlu, "2013 Yılı Değerlendirme ve Sağlıkta Gelecek Vizyonu" başlıklı yapılan basın toplantısında yaptığı konuşmada, ağız ve diş hastalıklarına karşı mücadele amacıyla çocukluk çağı taramaları ile ağız ve diş sağlığının merkezlerinin sayısının artırılacağını söyledi.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi'ne ilişkin uygulamalarda zaman zaman sorunlar yaşandığını dile getiren Müezzinoğlu, 182 Çağrı Merkezi'nde günlük 300 bin işlemin gerçekleştiğini, randevu alarak muayene olma oranının yüzde 45'lerde olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, 2014'te bu oranı yüzde 65'lere taşımayı hedeflediklerini belirtti.
Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili Ulusal Eylem Planı'nın hazırlanarak uygulanmaya başlandığını vurgulayan Müezzinoğlu, aile hekimleriyle yazdıkları reçetelerle ilgili aylık bilgilendirme yaptıklarını anlattı.
Sezaryen uygulamalarına ilişkin olarak Müezzinoğlu, "Hekim arkadaşımız, ayda 100 doğum yaptıysa, ilk doğumların ne kadarını sezaryen ya da normal yaptırmış, ikinci ya da üçüncü doğumların ne kadarını sezaryen ve normal yaptırdığına ilişkin bilimsel verileri hekim arkadaşımızla paylaşacağız" diye konuştu. Hekime, tablosunu, hastanenin tablosunu sunacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, bu şekilde bilimsel verilerle oranların tespit edileceğini söyledi.
Bu uygulamanın, reçetelenen ilaçlar için de geçerli olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, "2014 yılı sonunda şayet belirli müeyyideler almamız gerekirse, bazı uygulamalar almamız gerekiyorsa bunları planlayacağız" dedi. Müezzinoğlu, gereksiz ilaç kullanımı, anjiyo ve sezaryen yapılmasını istemediklerini vurguladı.
Organ bağışı ve Türkök projelerine çok önem verdiklerine işaret eden Müezzinoğlu, bu noktada özellikle Diyanet işleri Başkanlığı'na katkılarından ötürü teşekkürlerini sundu. Türkök Projesi'nin ihale süresinin tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, Nisan 2014'te fiili uygulamaya geçilmesinin planlandığını bildirdi.
-Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulayana taviz yok
Müezzinoğlu, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın 2 Ocak 2014'te TBMM'den geçtiğini ve geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını ve Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, bu kapsamda yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Yeni yasaya göre, 2014'ten itibaren Sağlık Meslek Liseleri'ne kayıt yaptıranların hemşire, ebe olarak mezun olmayacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, bu öğrencilerin hemşire ve ebe yardımcısı ya da sağlık bakım teknisyeni olarak mezun olabileceklerini bildirdi.
Müezzinoğlu, sağlık personeline yönelik kasıtlı işlenen yaralamanın tutuklama nedenleri arasında bulunduğunu vurgulayarak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tolerans göstermeyeceklerini dile getirdi. "Yasal düzenlemelerin bir boyutuyla hakimlere, savcılara tutuklama yetkisini verdik" diyen Müezzinoğlu, "Bu anlamda Adalet Bakanlığı ile çalışmalarımız devam ediyor. Daha ileri tedbirler almamız gerekiyorsa, daha ileri tedbirleri de yasal düzenlemeleri de mutlaka yapacağız" diye konuştu.
Aile hekimlerinin çalışma esaslarına yönelik çalışma yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Aile Sağlığı Merkezlerimizle aile hekimlerimizle birlikte cumartesi ve pazar günleri de planlayarak, entegre hastaneleri ile paralel çalışabilecek bir sistemin üzerinde çalışıyoruz. inşallah, önümüzdeki günlerde uygulamaya geçeceğiz" dedi. Nöbet konusuna ilişkin olarak aile hekimlerine seslenen Müezzinoğlu, "Ne'olur hadiseyi egzejere etmeyin" dedi.
Acil servislere yapılan başvuruların çoğunun acil kategorisinde olmadığına işaret eden Müezzinoğlu, bu konuda da yeni bir planlamayı uygulamaya geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
İlaç takip sisteminde karekod kullanımı ve izlemde dünyada "ilk" uygulama yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, bu şekilde tüketici güvenliği ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmeyi amaçladıklarını bildirdi.
-Aile hekimiyle irtibat kurmamış yüzde 30'a mektup gönderilecek
Aile hekimliğini kullanmayan nüfusa ulaşmayı da istediklerini de belirten Müezzinoğlu şunları kaydetti:
"Şu anda bizim aile hekimlerimizin portföyünde görünen, onun alanında görülen vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 30'u aile hekimlerimizle irtibat, iletişim kurmamış. Biz bunlara mektup göndererek aile hekimleriyle irtibat kurmalarını veya hangi kopukluk varsa, o kopuklukları gidermek adına onlarla iletişimimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz ve bu anlamda istiyoruz ki 76 milyon vatandaşımız aile hekimleriyle öyle ya da böyle irtibatlansın, kendisinin ve ailesinin sağlık sorunlarını hekimlerimizle paylaşsın."
Müezzinoğlu, Türkiye genelinde gebe ve annelik okullarının açılmasını koordine ettiklerini belirterek, hastanelerde açılan gebe ve annelik okullarının yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Hastanelerde doğan her bebek için gerekli erken dönem temel ihtiyaçlarına Bakanlık tarafından yeni doğan bebek seti ile destek olmayı planladıklarını belirten Müezzinoğlu, evde bakım hizmetleri kapsamında 2013 yılında 383 bin hastaya hizmet sunduklarını kaydetti.
-İşaret dili eğitim ağı kurulacak
Bedensel, zihinsel ve sosyal şartları sebebiyle destek ihtiyacı olan kişilerin uygun sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamak adına öncelikli olarak tüm Türkiye'ye yaygın işaret dili egitim ağı kurma çalışmalarını başlattıklarını bildiren Müezzinoğlu, "Yani artık işaret diliyle hasta hekim arasındaki varsa iletişim kopukluğu veya iletişime destek bu şekilde yaygın ağ oluşturmanın altyapısını oluşturduk" dedi.
Yanık merkezleri ve robotik cerrahi gibi özellikli sağlık hizmetlerini 29 sağlık bölgesine yaygınlaştırmasını ve kapasitelerinin genişletilmesini planladıklarını belirten Müezzinoğlu, web tabanlı bilgilendirme sisteminin 2014'ün ilk yarısında hizmete gireceğini ifade etti.
Tüm aile hekimlerinin sundukları hizmetin daha kaliteli ve güncel bilimsel verilerle sunulmasını sağlayacak kanıta dayalı tıp rehberinin tamamlandığını anlatan Müezzinoğlu, bunun uygulamaya konulma aşamasında olduğunu söyledi.
-Kayseri'deki trafik kazası-
Kayseri'de dün meydana gelen trafik kazasına da değinen Müezzinoğlu, bazı yayın organlarında "acil hizmetlerin geç geldiği" ve yaralananların "donarak öldüğü" yönündeki haberleri eleştirdi.
Müezzinoğlu, ambulansın olay yerine yakınlığının 40 kilometre olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Gece saat 2'yi 2 geçe telefon geliyor. 2'yi 9 geçe ambulans hareket ediyor. Kar yağıyor ve sis var. 2.41'de ambulans orada. 2.47'de ikinci ambulans ekibi orada. Ondan sonraki en yakın mesafe Kayseri 130 kilometre. Şimdi buradan (birileri donarak öldü) cümlesini verebiliyor. Bu konuda yetkili tek kurum Adli Tıp. Bunu, ben bile söylemem, Adli Tıp raporunu o şekilde aldıysanız 'eyvallah' derim. Ama şirketin onlarca hatası olabilecekken, şirketin sorumlusu 'orada 21 kişi donarak öldü' derse, bu da flaş haber verilirse, bu sağlık camiası size hakkını helal etmez."
- Ankara
Son Dakika › Sağlık › Müezzinoğlu Sağlık Muhabirleriyle Biraraya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?