Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir? - Son Dakika
Sağlık

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Obezite, bireylerde düşük dereceli inflamasyon, insülin direnci, hiperglisemi, dislipidemi ve hipertansiyon ile karakterize olan metabolik sendrom, kardiyovasküler mortalite için önemli bir risk faktörüdür.

24.05.2019 14:47

Bu hastalık bireylerde psikolojik, genetik bir bozukluk ya da metabolik sorunlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Neden obezite bir hastalık diyoruz? Çünkü obezite günümüzde birçok hastalığın ana nedenidir, bu sebeple obezite birçok hastalığın anası olan bir hastalıktır.

Nasıl Bir Hastalıktır?

Obezite bireylerin vücut ağırlıklarının istenilenin üzerinde olmasıdır. Kısaca şişmanlıkta diyebiliriz.

Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Kanser

Polikistik over

İnsülin Direnci

Kısırlık

Hiperglisemi

Dislipidemi

Kalp hastalıkları

Damar tıkanıklığı

Hipertansiyon

Kronik böbrek hastalıkları

Diyabet

Enfeksiyon hastalıkları

Dolaşım sisteminde bozukluklar

Hormon bozuklukları

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Hangi Bireyleri Obezite Olarak Değerlendiriyoruz?

Beden kütle indeksinin (BKI) 30 kg/m2' nin üzerinde olan bireylere obez bireyler diyoruz. BKI hesaplaması; vücut ağırlığının, boy uzunluğunun (m2) karesine bölünmesi ile bulunmaktadır. Bilgilerinizi girerek kolayca buradan hesaplayabilirsiniz:

https://aysetugbasengel.com/vucut-kitle-indeksi-hesaplama/

Obezite Psikoloji ile Nasıl Bir İlişkiye Sahiptir?

Vücudumuzda olan reaksiyonlar hiçbir zaman sebepsiz meydana gelmez bir ya da birçok sebep bizleri etkilemektedir. Bu diğer hem diğer hastalıklar için hem de obezite için geçerlidir. Toplumda sıkça duyduğumuz "Su içsem yarıyor", "Hiçbir şey yemiyorum ama kilo alıyorum" gibi söylemler bireylerin kendilerini ve karşılarındaki insanları yanlış olan bir düşünceye inandırır.

Obezitenin toplumda çoğunluğunun sebebi psikolojik etmenlerdir. İnsan psikolojisinin en çok etkilediği organ midedir. Bu bazı insanlarda yemek yemeyi kesme şeklinde bazılarında ise çok fazla besin tüketme ile kendini göstermektedir.

Psikoloji sadece iştah ya da iştahsızlığı etkilemez. Vücudumuzda tokluk hormonlarının salımının önlenmesine sebep olurken açlık hormonunun fazla salınmasına neden olabilir, tiroid hormonlarının dengesizliğine, barsakların işleyişini bile etkileyebilmektedir. Buna kanıt olarak belki bazılarınızın da sıkça yaşadıkları stres, heyecan gibi durumlarda yaşadığınız diyareyi ya da konstipasyonu gösterebiliriz.

Yapılan diğer bir çalışmada ise yüksek depresyonla birlikte artmış BKI değerleri görülmüştür.

Başka bir çalışmada ise şiddetli depresif belirtilerin artmış BKI değerleri ile pozitif bir ilişkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Obezite tedavisi için uygulanan yöntemlere ve diyet tedavisine ayrıca buradan bakabilirsiniz:

https://aysetugbasengel.com/obezite-nedir-obezite-nedenleri-tedavisi-ve-obezite-diyeti/

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Obeziteden Korunma Yolları Nelerdir?

Probiyotik:

Probiyotik alımı bireylerde barsak geçirgenliğini, enfeksiyon ve metabolik bozukluklarını azaltmaktadır. Bu sayede bireylerde kilo korunumunu sağlar ve kilo kaybında yardımcı olur.

Fiziksel Aktivite:

Yapılan çalışmalarda fiziksel aktivitenin obez gençlerde özellikle duygusal nedenli yeme bozukluğunun giderilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca fiziksel aktivite bireylerde mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlar.

Düzenli Uyku:

Düzenli uyku hem vücutta hormonların doğru ve yeterli salgılanmasını hem de işlevlerini yerine getirmelerini sağlamaktadır. Yapılan bir araştırmada yetersiz ve düşük kalitedeki uykuların bireylerde hareketsizliğin artmasına neden olduğu ve bununda kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir.

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Dikkatli Ebeveynlik:

Çocuklarda yapılan bir çalışmada dikkatli ebeveynliğin, çocuklar ve ergenler arasında daha sağlıklı beslenme davranışlarını teşvik etmede önemli bir role sahiptir. Aileler çocuklarda kilo korunumunda yardımcı olarak daha sağlıklı ve gelecekte obez olmayan bireyler yetiştirilmesinde büyük önem arz etmektedir.

Düzenli Öğün Tüketimi:

Obeziteye götüren en önemli nedenlerden birisi de öğün planındaki bozukluktur. Obez bireyler genellikle sık öğünler yerine bir ya da iki öğün beslenme tercih etmektedirler fakat bu öğünlerde tıkınırcasına yemek tüketirler. Başlarda bu şekilde seyreden durum kilo alımının fazlalaşmasıyla orantılı olarak bu olayın tam tersi olarak her an yemek yemeye dönüşür. Bu şekilde de kalori alımı kontrol altına alınamaz. Genelde biz diyetisyenler sık sık az az tüketin öğüdünde bulunur.

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Sağlıklı Besin Seçimi:

Tercih edilen besinler bireyin yaşamında yer etmektedir. Bir anlayışa göre ne yersen sen O'sundur. Bizce bu deyim doğrudur çünkü bir insan doğduğundan itibaren ne yerse yesin ölene dek onun izlerini taşımaktadır. Örneğin anne sütü ile beslenmeyle başlayan bir insan ömrünün sonuna dek bunun faydasını görmektedir. Aynı zamanda gençlik yıllarında sıklıkla hamburger tüketen bir insan da yaşlılığında bunların etkilerini görecektir, belki de yaşlılığı bile beklemeyecektir bu durum obezitede olduğu gibi.

Obeziteden korunmanın en önemli yolu sağlıklı besinler tüketmektir. Bir insan sağlıklı besin kavramını nasıl ayırt eder? Şöyle ki dışarıda marketlerde satılan çoğu paketli gıda içeriğinde katkı maddeleri, çin tuzu dediğimiz MSG gibi daha birçok insanda DNA hasarı meydana getiren maddeler içermektedir bunun yerine evde kendi pişirdiğiniz yemeği yemek sizin için sağlıklı bir tercihtir.

Aynı zamanda evde yiyorum kendim hazırlıyorum ama kilo alıyorum bu da olabilir. Evde pişirilen yemeğin pişirme yöntemleri çok önemlidir. Yemeği pişirirken sağlıklı pişirme yöntemleri yani kızartma, kavurma gibi yöntemler yerine tencerede vitamin kaybını en aza indirecek şekilde pişirme, haşlama, ızgara yapma, fırında pişirme sizin için sağlıklı bir tercih olacaktır.Bu konu içerisinde önemli bir konu ise yeterli ve dengeli beslenmektir.

Yediğiniz besinler gayet sağlıklı da olabilir fakat ihtiyacınızdan fazlasını tüketiyorsunuzdur ya da tek tip beslenme yani sürekli sebze sürekli et tarzında besleniyorsunuzdur bunlarda sizleri olumsuz sonuçlara itebilir.

Gün içinde adımlarınızı sayın harcadığınız enerjiyi aşağı yukarı tahmin edecek adım sayarlar size yardımcı olacaktır. Bu şekilde yemeniz gereken besinleri aslında ihtiyacınız için mi tükettiğiniz yoksa keyfiyet için mi tükettiğinizi siz de fark edersiniz. Porsiyonlarınızı bir insanın açlığının giderilmesi için oluşturun, tıka basa doymak için değil.

Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir?

Stresten Uzak Durmak:

En önemlilerinden biridir. Bireyler stresten uzak durmalıdır, çünkü yeme isteğini artıran etkisi bulunmaktadır. Günümüzde birçok insan her an stres altında yaşamaktadır.

Stres her birey için var ama bununla baş etme yolları da var, obez ve diyet yapan bireylerin çoğunluğu bir psikolojik yardım almalı kanısındayız ki duygu durum bozuklukları bireyi yemek yeme eylemine yakınlaştırmasın ve süreci anlayarak daha iyi bir şekilde atlatabilsin.

Bu konuda nefes terapileri, yüzme, bisiklet sürme, yürüyüş yapma gibi sportif faaliyetler, sosyalleşme de önerilebilir. Obeziteden korunmanın birçok daha sayamadığımız yöntemleri bulunmaktadır. Bizler en önemli gördüklerimizden biraz bahsetmek istedik yoksa vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi aslında küçük gördüğümüz sebeplerde bizleri obeziteye getirebilmektedir. Ama işin esası psikoloji ve sağlıklı beslenmedir.

Son Dakika Sağlık Son Dönemlerin En Yaygın Hastalığı Olan Obezite Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement