Türkiye, Bu Konuda Dünyaya Örnek Ülke - Son Dakika
Sağlık

Türkiye, Bu Konuda Dünyaya Örnek Ülke

Türkiye, Bu Konuda Dünyaya Örnek Ülke

Türkiye "Sigara ile mücadelede DSÖ'nün öneri paketini tam uygulayan ilk ülke" konumuna geldi.

07.02.2013 10:41  Güncelleme: 10:48

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sigaranın önlenebilir ölüm sebepleri arasında ilk sırada geldiğini belirterek, Türkiye'nin "Sigara ile mücadelede DSÖ'nün öneri paketini tam uygulayan ilk ülke" konumuna geldiğini vurguladı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M.İhsan Karaman, sigaranın her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insanımızın hayatına mal olduğunu söyledi. "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle bir açıklama yapan Karaman, "Türkiye'de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Sigara ve tütün ürünleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4.000'den fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir."

Sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı'nın çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü belirten Karaman, şöyle devam etti: "2008 yılında Dünya Sağlık Örgütünce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve "MPOWER" olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye'dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor."

Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini ifade eden Karaman, şöyle devam etti: "Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen işgücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle, endüstrinin oyunları ve taktikleri sebebiyle son yıllarda genç kızlar ve kadınlar arasında sigara tüketiminin arttığı müşahede edilmektedir. Tütün endüstrisinin politikalarını engellemek, onlardan toplumu uzak tutmak elimizdedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. "

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini dile getiren Prof. Dr. Karaman, "Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir" diye konuştu.

Örgütün yayınladığı rapora göre, sigaranın önlenebilir hastalıkların başında geldiğini ve sigara ile kanser ilişkisinin artık bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek olduğunu aktaran Karaman, şunları kaydetti: "Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere oranla 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır. Sigara içenler içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir. Sigara bırakıldığında sigaranın neden olduğu hastalık risklerinin çoğu azalır. Şu an sigara içenlerin bırakmaları desteklenirse önümüzdeki 50 yıl içinde sigaraya bağlı hastalıklardan gerçekleşebilecek milyonlarca ölüm engellenebilir. Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının çoğunluğunun ana nedenidir. Türkiye'nin en önemli 5'inci sağlık sorunu olarak görülen ve 4 milyon kişinin yakalandığı bir solunum hastalığı olan KOAH'ın da birinci derecede sebebi sigaradır."

Karaman, sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesinin çok önemli olduğunu ve bu aşamadaki hastaların destek için Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne başvurmalarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Türkiye, Bu Konuda Dünyaya Örnek Ülke - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement