Proje kapsamında kurulan Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi-BATAMER, bu alanda çok önemli bir açığı kapatacak. BATAMER sayesinde klasik laboratuvar sonuçlarında ortaya çıkmayan sentetik madde tespiti yapılacak. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile yürütülen proje sayesinde toksik ve madde bağımlılığı alanında yüksek katma değerli teknoloji transferi yaparak İstanbul'un bu alanda küresel bir merkez olması da sağlanacak.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile Eylül 2014 – Eylül 2015 tarihleri arasında yürütülen proje kapsamında Türkiye'de ilk kez Üsküdar Üniversitesi çatısı altında doğrulama laboratuvarı kuruldu. Proje kapsamında kurulan Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi-BATAMER'in, bu alanda çok önemli bir açığı kapatması amaçlanıyor.
Sadece adli vakalarda İstanbul ve Ankara'daki Adli Tıp laboratuvarlarında yapılabilen sentetik madde tarama, tespit ve ölçme çalışmaları, BATAMER'de son model teknoloji ile kurulan laboratuvar sayesinde ayrıntılı olarak gerçekleşebilecek. Bu laboratuvarlarda yapılan analizlerde kişilerin kullandıkları sentetik maddelerin çeşitlerinin yanı sıra miktarları da belirlenebilecek.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi'nde düzenlenen toplantıda proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Proje yöneticisi İsmail Eygören, bir yıllık proje kapsamında alınan sonuçların bağımlılıkla mücadele kapsamındaki çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını belirterek Üsküdar Üniversitesi'nin bu anlamda bir model geliştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin geleceğine ışık tutan proje
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan ise projenin üç alanda önemli katkılar sağladığını belirterek "Teknolojik alanda metod geliştirdik. Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında tüm Türkiye'ye örnek olacak bir proje oldu. Sentetik madde kullanımı klasik laboratuvarlarda ölçülemiyordu. Doğrulama laboratuvarı kurulması bu anlamda önemli ve görünmeyen bir ihtiyaca cevap verdi. Biz bu açığı kapatacak bir model ürettik. Bir çok AMATEM analiz ve incelemelerini yurt dışına gönderiyordu. Bunları artık bizler yapıyoruz. Bu anlamda da ülkemize bir katma değeri olacak. İkinci önemli kazanım ise istihdam anlamında olmuştur. Kimya ve biyoloji eğitimi alan gençlerimiz için burada araştırma yapma ve bu cihazları kullanma imkânı doğmuştur. Üçüncü kazanım ise sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarımız oldu. Proje kapsamında özellikle gençlere ve ailelerine madde bağımlılığı konusunda eğitimler vererek bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yürüttük. Bu proje Türkiye'nin geleceğine ışık tutan bir proje oldu." diye konuştu
Sentetik maddenin türü ve miktarı belirleniyor
BATAMER Müdürü Prof.Dr. Tuncel Özden de son model teknolojiyle donatılan merkezde yapılan analizlerin sonuçlarının kesin ve net olduğunu belirterek adli tıp laboratuarlarında yapılan analizlerin sadece kişinin uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit ettiğini söyledi. BATAMER'de yapılan analizlerde kişilerin kullandıkları madde miktarların, hangi maddenin vücutta ne kadar bulunduğunun belirlenebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özden, "BATAMER'in amacı analizlerin doğru olarak yapılarak ilgili birimlere iletilmesidir. Akreditasyon çalışmaları devam ediyor. ISO 17025 Akreditasyonu alındığında BATAMER'in sonuçları bütün ISO ülkeleri tarafından doğru olarak kabul edilecek" dedi.
İSTKA'nın desteği ile kurulan BATAMER (Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi), bir yıl boyunca İstanbul'daki tüm halka açık ve ücretsiz olarak tanı konulmasına hizmet etti. Merkezde, analitik alanda en ileri teknolojiye sahip cihazlarla ölçümler yapıldı. Hızlı ve geçerli analiz yöntemlerini içinde barındıran bu merkez, alanında uzman farmakolog, eczacı, kimyager, psikiyatrist ve psikologlarla birlikte geniş kapsamlı bir tarama hizmeti sundu.
"Bağımsız olun ve hayatı fark edin" mesajı verildi
Üsküdar Üniversitesi çatısı altında faaliyet gösteren, bağımlılık alanında bilimsel araştırmalar yapmanın yanı sıra projeler üreten, toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten BAUMER (Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi) "Bağımsızlık Hareketi" ile gençlere "Bağımsız olun ve hayatı fark edin" mesajı verdi.
BAUMER proje kapsamında bir yıl boyunca çeşitli belediyeler ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak farkındalık eğitimleri yapıldı.
Son Dakika › Sağlık › Türkiye'nin İlk Doğrulama Laboratuvarı Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?