Çin'de Neler Oluyor? - Son Dakika
Spor

Çin'de Neler Oluyor?

Çin\'de Neler Oluyor?

Futbola son dönemde yaptığı yatırımla bilinen Çin Halk Cumhuriyeti, tüm dünyanın dikkatini 2011 yılında Dario Conca transferiyle çekti.

11.01.2016 17:59

Futbola son dönemde yaptığı yatırımla bilinen Çin Halk Cumhuriyeti, tüm dünyanın dikkatini 2011 yılında Dario Conca transferiyle çekti. Guangzhou Evergrande takımına transfer olan Arjantinli oyuncu,  10,6 milyon euroluk kontrat bedeliyle o dönem Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi gibi isimleri geride bırakmıştı.

Son dönemde de yüksek kontrat ve bonservis bedelleri nedeniyle, tüm dünyadan özellikle Brezilyalı oyuncular yavaş yavaş Conca'nın izinden gitmeye başladı. Çin'in yolunu tutan Brezilyalı oyuncular arasında Diego Tardelli (Shandong Luneng), Robinho (Guangzhou Evergrande), Paulinho (Guangzhou Evergrande), Ricardo Goulart (Guangzhou Evergrande), Jadson (Tianjin Songjiang), Luis Fabiano (Tianjin Songjiang) and Renato Augusto (Beijing Guoan) gibi isimlerin yanı sıra Beşiktaş'tan transfer edilen Demba Ba (Shanghai Greenland Shenhua), Tim Cahill (Shanghai Greenland Shenhua), Trabzonspor'dan transfer edilen Avraam Papadapoulos (Shanghai Greenland Shenhua), Asamoah Gyan (Shanghai SIPG) gibi Avrupa'da ve dünyada adını duyurmuş isimler var.

"Geleceğimi düşünmek zorundayım"

Geçtiğimiz yıl Çin'in Shandong Luneng takımına transfer olan Tardelli, Brezilya basınına Çin'e neden transfer olduğunu açıklarken şu ifadeleri kullanmıştı;"Çin finansal açıdan dünyanızı değiştiriyor. Brezilya'da müthiş taraftar desteğiyle ve devamlı baskıyla oynamak çok güzel bir şey. Ancak Çin'de maaşlar çok daha yüksek ve bu fırsat elinize bir kez geçiyor. 30 yaşındayım ve geleceğimi düşünmek zorundayım."

Brezilya'nın önemli kulüplerinden Corinthians, Çin'e en çok futbolcu kaptıran takımlardan biri. 2015 yılını Brezilya Serie A'da lider tamamlayan Corinthians, şampiyon kadrosundan Jadson ve Renato Augusto'yu Çin'e kaptırdı. Ayrıca Çin'den birçok kulübün yine Corinthians'tan Alexandre Pato, Ralf, Elias ve Beşiktaş'ın da ilgilendiği kaleci Cassio ile ilgilendiği biliniyor.

"Oyuncularımızı elimizde tutmamız mümkün değil"

Corinthians başkanı Roberto de Andrade Çin'den gelen transfer tekliflerini şaşkınlıkla karşıladığını belirterek,"Çin takımlarının gerçekten farklı bir transfer politikası var. Oyunculara çok büyük sözleşme tekliflerinde bulunuyorlar. Bu tekliflerden sonra da oyuncuları takımınızda tutmaya çalışmanız neredeyse imkansız oluyor. Neredeyse 5, 6 hatta 7 futbolcumuzu Çin'e kaptırabilirdik" yorumunu yaptı.

Çin Süper Ligi şu an sadece futbolcuların akın ettiği bir lig değil. Brezilya'ya Dünya Kupası kazandıran Luiz Felipe Scolari ve Brezilya'nın en ünlü teknik direktörlerinden Mano Menezes teknik direktörlük kariyerlerine Çin'de devam ediyor.

Çin'in finansal açıdan bu kadar özgür olmasının sebebi ise düşük vergiler ve Çin Futbol Federasyonu'nun hükümetten tamamen bağımsız, özerk olması. Bu durum özel yatırımcıların ilgisini çekiyor ve futbolu ülkede cazip bir yatırım aracına dönüştürüyor.

Ünlü Aliaba sitesinin sahibi Ma Yun'un, geçtiğimiz ay Çin 1. Lig ekiplerinden Guangzhou Evergrande'nin hisselerinin yarısı için ödediği 192 milyon dolar da bunun göstergesi.

Bir yatırım aracı olarak futbol...

Çin'deki finansal futbol reformunun, ilk amaçlarından biri de Çin Milli Futbol Takımı ve Çin 1. Lig ekiplerine uluslar arası alanda başarı getirmek. Ülkenin en başarılı takımlarından Guangzhou Evergrande, Asya Şampiyonlar Ligi'nde son 3 kupanın 2'sini kazanarak büyük başarı elde etti. Çin Milli Futbol Takımı da geçmiş döneme göre daha başarılı bir portre çiziyor. Çin geçtiğimiz yıl Asya Kupası'nda çeyrek finale çıkarak en büyük başarısını elde etti.

Otoriteler Çin'in son 5 yıldaki bu atağının, aynı dünya ticaretini domine ettiği gibi futbolu da domine edeceğini düşünüyor. Futbolculara ve kulüplerine ödenen yüksek bedeller, futbolcular için en cazip seçenek olarak görünüyor.

Kaynak: Sporcope.com

Son Dakika Spor Çin'de Neler Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement