Fildişi Sahili'nden Geldi Ödemiş'te "Efe" Oldu - Son Dakika
Spor

Fildişi Sahili'nden Geldi Ödemiş'te "Efe" Oldu

Bölgesel Amatör Lig ekibi Ödemişspor'da top koşturan Fildişi Sahilli oyuncu Yannick Alex Kore, futboldaki becerisinin yanında Efelik kültürüne olan ilgisi, samimiyeti ve dostluğuyla ilçe halkının sevgisini kazandı.

30.03.2018 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Bölgesel Amatör Lig ekibi Ödemişspor'da top koşturan Fildişi Sahilli oyuncu Yannick Alex Kore, futboldaki becerisinin yanında Efelik kültürüne olan ilgisi, samimiyeti ve dostluğuyla ilçe halkının sevgisini kazandı.

Fildişi Sahili'nin Ouragahio kentinde bir kaymakamın oğlu olarak dünyaya gelen Alex, babasının da isteğiyle futbola başladı.

Ülkesinde 1. Lig takımlarında forma şansı bulan Alex, 2012'de takımıyla kamp için geldiği Türkiye'de beğenilerek Tatvan Gençlerbirliği'nde oynamaya başladı.

Dersimspor, Edirnespor ve Adıyamanspor'dan sonra sezon başında Ödemişspor'a transfer olan Alex, 51 puanla lider olan ve şampiyonluğunu ilan etmeye hazırlanan takımın başarısında önemli bir rol oynadı.

Yeşil sahada sergilediği performansla beğeni toplayan 25 yaşındaki oyuncu, sosyal hayata sağladığı uyum, insanlarla sıcak ilişki kurması ve sempatik tavırlarıyla ilçedeki en popüler oyuncu haline geldi.

Eşi ve 8 aylık oğluyla Ödemiş'te yaşayan, antrenmanlar dışında sık sık esnafla ve vatandaşlarla bir araya gelen Alex, Türk yaşam kültürüne gösterdiği ilgiyle de dikkat çekiyor.

Zeybek öğreniyor

Efe kültürünün önemli merkezlerinden olan Ödemiş'te halk oyunları ekiplerini izledikten sonra bu oyunu öğrenmeye karar veren Alex, Moldovalı takım arkadaşı Maxim Şoimu'yu da ikna ederek Ödemiş İlkkurşun Efeler Derneğinin halk oyunları kursuna katıldı.

Halk oyunları öğretmeni Birol Çelik'in yardımıyla Efe kıyafetlerini giyen Alex ve Maxim, zeybeğin incelikleri hakkında eğitim alıyor.

"En güzel günlerim"

Alex, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıldır yaşadığı Türkiye'de Van'dan Edirne'ye kadar çok sayıda takımda oynadığını, bu kültüre artık alıştığını belirterek Ödemiş'te ise en güzel günlerini geçirdiğini ifade etti.

Ödemişlilerin düşünce yapısının çok farklı olduğunu, burada saygı gördüğünü anlatan Alex, "Buraya çok çabuk alıştım. Biz bu takımı üst lige çıkartmak için geldik, insanlar bize destek veriyor, saygı gösteriyorlar, çok seviyorlar. Para için değil sevdiğimiz için oynuyoruz artık. Çünkü buradaki insanlar çok güzel, bu sevgiye karşılık vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Sokağa çıkınca herkesin kendisini tanıdığını selam verdiğini, çocuklar ve gençlerin kendisine eşlik ettiğini, bundan dolayı çok mutlu olduğunu anlatan Alex, Türk vatandaşlığına geçmek için başvuru yapacağını kaydetti.

Takımının bu yıl 3. Lig'e çıkacağını, bu ligde yabancı oyuncu kontenjanının bulunmadığını anlatan Alex, "Artık burada yaşamak istiyorum. Ödemiş'te oynamaya devam etmek istiyorum." dedi.

Sömürüye ve düşmanlara karşı mücadele

Yaşadığı tüm kentlerin kültürünü merak ettiğini, daha önce halay öğrendiğini dile getiren Alex, Ödemiş'te de zeybeğe ilgi duyduğunu anlattı.

Bu oyunun şekil olarak ülkesindekinden çok farklı olduğunu ancak çıkış noktalarının aynı olduğunu aktaran Alex, Fildişi'nde sömürgecilere karşı verilen savaşlarla anılan dansların bulunduğunu, Efelerin de ülkeye saldıran düşmanlara karşı mücadele verdiğini öğrendiğinde çok sevindiğini aktardı.

Maxim Şoimu da ülkesinde halk danslarının çok sevildiğini, Efe oyunundaki bazı figürlerinin Moldova kültüründe de bulunduğunu kaydetti.

Halk oyunları öğretmeni Birol Çelik ise Alex ve Maxim'in futbol gibi dans konusunda da çok yetenekli olduğunu, onlara bu kültürü iyi bir şekilde öğreterek birer kültür elçisi haline getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Ödemişspor Teknik Direktörü Algun Erdem de Türkiye'de yabancı oyunculara gösterilen sempatinin üzerinde bir ilgi toplamayı başaran Alex'in takımın maskotu haline geldiğini ifade etti.

Fildişi Sahili\'nden Geldi Ödemiş\'te "Efe" Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Spor Fildişi Sahili'nden Geldi Ödemiş'te 'Efe' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemini vurguluyor.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.

  • Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor
    20:31 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında deplasmanda oynayacağı Konyaspor maçı için antrenmanlarını sürdürüyor. Abdullah Avcı yönetiminde yapılan antrenmanda futbolcular rejenerasyon, kuvvet, koordinasyon ve çabukluk çalışmaları yaptı. Antrenman şut ve dayanıklılık çalışmasıyla tamamlandı.


Advertisement