Mardin'den Aydın'a Uzanan Basketbol Aşkı - Son Dakika
Spor

Mardin'den Aydın'a Uzanan Basketbol Aşkı

Basketbol uğruna geçen yıl Mardin'den tek başına Aydın'a gelen bedensel engelli Abdullah Kılıç, tekerlekli basketbol ve daha sonra halterde elde ettiği başarıyla dikkati çekiyor.

08.06.2018 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FERDİ UZUN - Basketbol uğruna geçen yıl Mardin'den tek başına Aydın'a gelen bedensel engelli Abdullah Kılıç, tekerlekli basketbol ve daha sonra halterde elde ettiği başarıyla dikkati çekiyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 7 çocuklu bir ailenin 5. çocuğu olan 21 yaşındaki Abdullah, bedensel engelli olarak dünyaya geldi. Abdullah Kılıç, inşaat işçisi olan babasının maddi imkansızlıklarından dolayı lise birinci sınıfta eğitimini bırakmak zorunda kaldı.

Sporu çok seven Abdullah, bu süreçte ilgisini salonda fitness yaparak gidermeye çalıştı. Yaşama sporla bağlanan Abdullah Kılıç'ın hayatı, Nusaybin'de engellilerle ilgili faaliyetlerde tanıştığı ve sonrasında Aydın'a yerleşip tekerlekli basketbol oynayan arkadaşlarının "Güçlüsün, gel buraya basketbol oyna" çağrısıyla değişti.

Arkadaşlarının bu teklifini düşünen Abdullah Kılıç, cesaretini toplayıp Aydın'a yerleşmeye karar verdi. Abdullah Kılıç, için Aydın'a gitmek çok da kolay olmadı çünkü engelli oluşu ve yaşadıkları ekonomik zorluklardan dolayı ailesini ikna etmesi günlerce sürdü.

Ailesinin onayını alan Abdullah Kılıç, Aydın'a kendisini davet eden basketbolcu arkadaşlarının yanına yerleşti. Hemen kolları sıvayan Abdullah, hayatında hiç basketbol oynamamasına rağmen Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Ligi'nde mücadele eden Efeler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın seçmelerine katıldı.

Gücü ve çevikliği ile teknik heyetin gözüne giren ve elemeler sonucunda takıma dahil edilen Abdullah Kılıç, kısa sürede takımın ilk 5'inde kendisine yer buldu.

Halterde de başarılı oldu

Abdullah Kılıç için asıl sürpriz ise basketbol antrenmanında tanıştığı halter antrenörü Yunus Emre Demirtaş oldu.

Demirtaş'ın teşvikiyle basketboldan arta kalan zamanında halter çalışan Abdullah Kılıç, 31 Mart'ta Konya'da düzenlenen Türkiye Bedensel Engelliler Halter Şampiyonası'nda 95 kilo kaldırarak birinciliği elde etti.

Basketbol ve halteri bir arada götüren Abdullah Kılıç, şimdi daha büyük hedeflere yol alabilmek için Mardin'de kurduğu hayallerin peşinden gitmeye devam ediyor.

Abdullah Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nusaybin'de tanıştığı arkadaşlarının yaşamında yeni bir sayfa açmasına vesile olduğunu söyledi.

Aydın'a geldiğinde yaklaşık bir yıl arkadaşlarının evinde kaldığını hatırlatan Abdullah, onların başka şehirdeki kulüplere transfer olmasından sonra takıma ait lojmana yerleştiğini dile getirdi.

Tanımadığı bir şehre gittiği için başta endişe duyduğunu anlatan Abdullah Kılıç, şunları kaydetti:

"Aydın'da arkadaşlarımın olması beni çok teşvik etti. Bin kilometre yol kat edip geldim. Biraz korku vardı. Fiziki durumum ve Aydın'da tek başıma yapamayacağım düşüncesiyle ailem dönmemi istemişti. Benim için sıkıntılıydı ama kafama koymuştum, başaracağıma inanıyordum, engelleri aşacağımı biliyordum. Halterde Türkiye şampiyonu olduğumda çok sevinmiştim. Çünkü hiç bilmediğim şehre gelip bir şeyler başarmıştım. Özellikle ailem çok sevinmişti."

Abdullah Kılıç, engellilerin hayata küsüp evde oturmak yerine sporla ilgilenmelerinin kendileri için çok daha yararlı olacağını sözlerine ekledi.

Aydın Genç Efeler Spor Kulübü Başkanı Mehmet Güler de Abdullah Kılıç'ın çok enerjik ve neşeli biri olduğunu, diğer sporcular gibi onu da çok önemsediklerini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Mardin'den Aydın'a Uzanan Basketbol Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bedensel Engelli Milli Bilek Güreşçi Oya Aydın, Dünya Şampiyonasında Birincilik Hedefliyor
    11:14 Bedensel Engelli Milli Bilek Güreşçi Oya Aydın, Dünya Şampiyonasında Birincilik Hedefliyor

    Oya Aydın, bedensel engelli bir milli bilek güreşçisi olarak dünya şampiyonasında birincilik kürsüsüne çıkmayı hedefliyor. Devlet koruması altında yetişen Aydın, beden eğitimi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle bilek güreşine başladı. Şimdi ise Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası'nda yeni başarılar elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Eljif Elmas: Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istiyorum
    11:13 Eljif Elmas: Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istiyorum

    Bir dönem Fenerbahçe forması giyen Almanya ekibi RB Leipzig'in Kuzey Makedonyalı orta saha futbolcusu Eljif Elmas, Trendyol Süper Lig'de sarı-lacivertli ekibin şampiyon olmasını istediğini söyledi.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor
    11:09 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, Türkiye'de düzenlenecek. 27 ülkeden 108 sporcu, 29-31 Mart tarihleri arasında İbrahim Çolak Cimnastik Salonu'nda yarışacak. Türkiye'yi erkeklerde 9, kadınlarda ise 5 sporcu temsil edecek.

  • ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu
    10:58 ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Voleybol Kadın-Erkek ve Futbol Erkek takımları, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Spor Müsabakaları'nda başarı elde etti. Kazandıkları kupaları ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak'a sundular. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, antrenörler ve sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi ve hediye takdiminde bulundu.

  • Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor
    10:55 Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor

    Konyaspor'un 25 yaşındaki stoperi Uğurcan Yazğılı, performansını artırarak takımına daha fazla katkı sağlamak istediğini ve Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmayı hedeflediğini söyledi. Bu sezon zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Yazğılı, takımının performansının arttığını fakat daha da üstüne çıkmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca milli takım formasını giymenin de en büyük hedefi olduğunu belirtti.

  • ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi yarı final maçları yarın oynanacak
    10:47 ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi yarı final maçları yarın oynanacak

    ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi yarı finalinde yarın iki müsabaka yapılacak. ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı ağırlayacak ve Fenerbahçe Alagöz Holding, Galatasaray Çağdaş Faktoring'i konuk edecek.

  • Kadıköy'deki maç günlerce konuşulmuştu! Fenerbahçe'nin ligden çekilme ihtimaline İbrahim Üzülmez'den net yorum
    10:40 Kadıköy'deki maç günlerce konuşulmuştu! Fenerbahçe'nin ligden çekilme ihtimaline İbrahim Üzülmez'den net yorum

    Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, Türk futbolunda yaşanan son dönem sorunları ve kendi takımının gidişatını değerlendirdi. Fenerbahçe'nin ligden çekilme ihtimaline de değinen Üzülmez, "Fenerbahçe'nin bu ligde olması gerekiyor. Köklü bir camia, büyük bir camia. Milyonlarca taraftarı olan bir camia. Ciddi bir karar. Böyle bir adım çok önemli. Kongre üyelerinin ne karar alacağını bilmiyorum ama öyle bir kararın alınmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

  • Göztepe, deplasmanda 5 maçlık yenilmezlik serisine imza attı
    10:34 Göztepe, deplasmanda 5 maçlık yenilmezlik serisine imza attı

    Trendyol 1. Lig'de son deplasman mağlubiyetini Aralık 2023'te Bodrum FK'ya karşı alan Göztepe, o günden sonra konuk olduğu 5 müsabakada yenilgi yüzü görmedi. İzmir ekibi, deplasmanda oynadığı son 5 maçı kazanarak veya berabere kalarak yenilmezlik serisini sürdürdü.

  • Down sendromlu öğrenci dünya rekoru kırarak önemli bir başarıya imza attı
    10:32 Down sendromlu öğrenci dünya rekoru kırarak önemli bir başarıya imza attı

    Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'nda Abdullah İnan, 2 altın, 2 bronz madalya kazanarak dünya rekoru kırdı. 17 yaşındaki sporcu, 4 bin 100 metre ve 4 bin 400 metrede bayrak dünya rekoru, uzun atlamada ve cirit atmada ise dünya 3.'sü oldu. İnan, gelecek yarışmalarda da aynı başarıyı hedefliyor.

  • Gediz'deki Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri bilek güreşinde derece kazandı
    10:30 Gediz'deki Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri bilek güreşinde derece kazandı

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde bulunan Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri, Düzce'de düzenlenen Bilek Güreşi müsabakalarında başarılı bir performans sergiledi. Tarık Demirkesen sağ kol'da birinci ve sol kol'da üçüncü olurken, Hasan Berkay Er sağ kol'da dördüncü oldu. Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bahadur, öğrencilerin başarılarının inançları ve sıkı çalışmalarıyla doğru orantılı olduğunu belirterek, okul yönetimi, öğretmenler ve öğrencileri tebrik etti ve başarılar diledi.

  • Milli voleybolcudan maç sonu sevgilisine evlilik teklifi
    10:18 Milli voleybolcudan maç sonu sevgilisine evlilik teklifi

    Halkbank'ın milli voleybolcusu Mert Matic, Dünya ve Avrupa Şampiyonu olan eski milli tekvandocu İrem Yaman'a evlilik teklif etti. Yaman, bu teklife "Evet" cevabını verdi.


Advertisement