Mersin'de Sporun Estetiği ve Etiği Paneli - Son Dakika
Spor

Mersin'de Sporun Estetiği ve Etiği Paneli

Mersin\'de Sporun Estetiği ve Etiği Paneli

Mersin'de Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü Kültür-Sanat Departmanı, Sporun Estetiği ve Etiği konulu paneli düzenledi.

10.04.2013 17:56

Mersin'de Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü Kültür-Sanat Departmanı, Sporun Estetiği ve Etiği konulu paneli düzenledi.

Mersin Üniversitesi Prof.Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Vali Vekili Ahmet Hikmet Şahin, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yüksel Özdemir, Akdeniz İlçe Kaymakamı Zeki Arslan, Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, öğretim elemanları ve Mersin Spor Lisesi öğrencileri katıldı. Prof.Dr.Özdemir, konuşmasında Akdeniz Oyunları'na hızlı bir şekilde hazırlandıklarını, oyunlar kapsamında spor organizasyonlarının dışında sosyal ve kültürel etkinliklerin de planlandığını söyledi.

Spor Lisesi'nden gelen öğrencilere seslenen Özdemir, şöyle konuştu:

"Spor dediğimiz zaman, eşit koşullarda yarışma ve etik kurallara uygunluk öne çıkan konulardır. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda bu tür organizasyonlara ülkemizi sizler temsil edeceksiniz. Bu aşamada bunları bilmeniz önemlidir."

Akdeniz Oyunları'nın Türkiye ve Mersin adına çok önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Eğer biz burada iyi bir organizasyon yapabilirsek 2020 olimpiyatlarını da alabiliriz. Mersin'de yaşayan bireyler olarak hepimize görevler düşüyor. Hepimiz bu organizasyona sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

REKOR KATILIM

Konuşmasına oyunlara 3 aydan az bir zaman kaldığını hatırlatarak başlayan Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, bir finale doğru hızla ilerlediklerini, adeta son düzlükte olduklarını, belli olan sporcu sayılarının Akdeniz Oyunları'nın 55 yıllık tarihinde bir katılımcı rekoru yaşandığını vurgulayarak, tesislerin hemen hepsinin nisan sonu itibarıyla tamamlanmış olacağı bilgisini verdi.

Yarışmalarla ilgili bilgiler de veren Korkmaz, yarışların eşit koşullar altında yapılabilmesi için aldıkları sağlık ve anti-doping tedbirlerinden de söz etti. Korkmaz, Türk Milli Olimpiyat Komitesi ile imzaladıkları kontrat ve akrediteli laboratuarlarda yapılacak numune tahlilleri ile sağlık komitesi tarafından uygulanan programlar hakkında da bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından ilk oturum, Doç.Dr. Mehmet Şahin'in başkanlığında yapıldı. Oturumun konuşmacıları ise Doç.Dr. Mehmet Şahin'in yanı sıra Prof.Dr. Uluğ Nutku ve Akdeniz Oyunları Koordinatör Yardımcısı Dr. Süleyman Şahin oldu. Spor etiğinin güncel sorunları hakkında bir sunum yapan Şahin, sporun estetiği ve etiğinin Türkiye'de ve Avrupa'da çok tartışılan bir problem alanı olduğunu söyledi.

DOPİNG, ŞİKE VE ŞİDDET

Güncel spor etiğinde problemlerin hızla arttığını ve bu problemlerin başında doping, şike ve şiddetin yer aldığını belirten Süleyman Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Büyük organizasyonlar bu yakıcı ve illet 3 problemle baş etmek için uğraşıyor. Ama ne doping engellenebiliyor, ne şike durdurulabiliyor, ne de spordaki şiddet bitirilebiliyor. Bu tür etkinlikler, bizi düşünmeye ve bu eylemin içindekileri çıplak gözle görmeye itmesi bakımından çok yararlı olacaktır. Son yıllarda spora katılma değil, kazanma önemli hale geldi. Kazanmak için etik olmayan yollara başvurma sürekli gündemdedir."

POPÜLER SPORCULARDAN KAYNAKLANIYOR

Doç. Dr. Şahin, dopingin günlük yaşamda konuşulan bir konu olmasının nedeni popüler sporcuların dopingden yakalanmasına bağladı. Organizasyonlardaki ödüllerin maddi yanlarının ağırlık kazanmasının, sporcu, antrenör ve yöneticileri bu ödülleri her ne olursa olsun kazanmaya teşvik ettiğini vurgulayan Şahin, dopingin haksız galibiyete neden olduğunu dile getirerek, şu görüşlere yer verdi:

"Doping, şiddet ve şikeye karşı mücadele etmek ve bu mücadelede güç birliği oluşturmak zorundayız. Doping, şiddet ve şike, Avrupa'da dahil tüm dünyada spor için çok ciddi tehdit oluşturuyor. Açık ve adil rekabet ilkesi baltalanıyor. Yasa dışı doping maddeleri ticaretinin denetlenmesinin zorunluluğu geldi, geçiyor. Sporun alt ve üst yönetim örgütleri, sağlıkla ilgili sorumluluklarını hatırlamalı, devletin ilgili birimleri de dahil olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı. Spor eylemlerinde şiddeti, bir kültür sorunu olarak ele almak gerekir. Şiddeti bir kültür sorunu olarak ele almadan çözme girişimleri, güdük girişimler olarak kalır. Ekonomik ve siyasal dengelerin sürekli değiştiği, toplumsal değerlerin sürekli bir alt-üst oluş süreci yaşandığı durumlar doğru analiz edilmelidir."

Prof. Dr. Uluğ Nutku ise spor etiğinin sorunları başlıklı konuşmasında spor etiğindeki sorunları, bireysel bilinçlerin temel sorunları olarak değerlendirdi, "Günümüzde sportif eylemler ticari bir araç, sporcu ticari bir mal haline getirildi. Spor değerleri, spor ahlakı, sporun toplumsallığı temel olgusundan hareketle yeniden toplumsallaştırılması gerekiyor" dedi.

Dr.Süleyman Şahin'de, sporda yaşanan olumsuzlukların, insanın genel yaşamında olması gereken temel değerlerin eksikliğinden kaynaklandığını belirtti fair play kavramını bir ahlaklar bütünü ve yaşam felsefesi olarak tanımlarken şöyle dedi:

"Sporun temeldeki yapılış amacı yardımseverlik, sevgi, dayanışma ve dostluk" dedi. Şahin, Mevlana'nın "Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol, başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörülülükte deniz gibi ol. ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol."

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Çetin Veysal'ın başkanlık ettiği ikinci oturumda ise Prof.Dr. Eike Gebhardt 'İdeal Estetiğin Bedendeki Varoluşu', Prof.Dr.Zeynep Sayın 'Sporun Estetiği' ve Doç. Dr.Bilge Donuk 'Spor Etiğine Aykırı Davranışlar' başlıklı sunum yaptılar.

AEŞ(AP/AÖ) FOTOĞRAF - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Mersin'de Sporun Estetiği ve Etiği Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement