YUNUS İÇEN - Sevgi ve çocuk evlerinde hayata tutunan Narin Gün, satranç sayesinde geleceğe daha pozitif bakmaya başladığını söyledi.
Sevgi ve çocuk evlerinde yaşamını sürdüren 16 yaşındaki Narin Gün, Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonası'nda, yıldızlar kategorisinde mücadele ediyor.
Narin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satrançla sevgi ve çocuk evlerinde antrenör Oğuzhan Deniz sayesinde tanıştığını ve satrançtan o günden beri kopamadığını ifade etti.
Satrançla hayata bakışının değiştiğini vurgulayan Narin, bu strateji oyunu sayesinde artık daha olumlu düşündüğünü belirtti.
Oyununu günbegün geliştirdiğini ve çeşitli dereceler aldığını anlatan Narin, satrancın derslerine de olumlu bir etki yaptığını, daha analitik düşünerek başarılı olduğunu vurguladı.
Yaşam tarzı haline getirdiği satranç sporunu, yakın çevresindeki arkadaşlarına da anlatmaya başladığını aktaran Narin, "Satranç öyle bir şey ki, gittikçe zihnimi daha iyi kullanmaya başladım. Daha iyi düşünme imkanı buldum. Bana önemli katkıları oldu. İnsan ergenlik çağında değişmeye başlıyor. Yeteneklerimizi bu dönemde geliştirme imkanımız var. Satranç oynarken de düşüncelerimize ve hareketlerimize dikkat ediyoruz." şeklinde konuştu.
Hedefi olimpiyat madalyası
Narin Gün, memleketi Elazığ'da satrancın çok fazla oynandığını belirterek, "Bazı illerde çok az oynanıyor. İl temsilcisi olup turnuvaların sayısını daha fazla artırmak istiyorum. En büyük hedefim milli sporcu olup satranç olimpiyatlarında ülkemi temsil etmek." diye konuştu.
Narin'in antrenörü Oğuzhan Deniz ise sporcusunun büyük ilerleme kaydettiğini anlatarak, "Gittikçe kendini geliştirdi. Narin, satrancı öğrendikçe derslerinde de analitik düşünme yeteneğini artırdı. Bu evlerde kalan çocuklar ne kadar çok turnuvaya katılırsa o kadar sosyalleşiyor. Satranç bu evlerdeki çocuklara olumlu katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Tulay: "Ne kadar fazla çocuğa satrancı sevdirirsek o kadar iyi"
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, federasyon olarak gelişmelerinde projelerin önemli olduğunu söyledi. Tulay, bunlardan en önemlisinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile uygulamaya konulan "Sevgi ve Çocuk Evleri" projesi olduğunu aktardı.
Sevgi ve çocuk evlerinde satranç sınıfları açtıklarını hatırlatan Tulay, "Yılda bir defa bu kurumdaki çocuklar arasında turnuva düzenleniyor. İki yıldır Türkiye Şampiyonalarına bu kurumdaki çocuklarımız da katılıyor. Bu kurumlardaki çocukların ileride kendi hayatlarını şekillendirmesi anlamında satrancı bir ayrıcalık olarak görüyoruz. Kendilerine büyük hedefler koymaları bizim için önemli." ifadelerini kullandı.
"Federasyona bağlı olarak Türkiye'de yaklaşık 850 bin lisanslı sporcu var." diyen Tulay, şunları kaydetti:
"Bunlara sevgi ve çocuk evlerindeki çocuklar da dahil. Bu çocukların tam sayısını bilemiyoruz ama geçen sene Mardin'de düzenlenen Türkiye Şampiyonası'na bu evlerden gelen 400 çocuk katıldı. Sevgi ve çocuk evlerinde ne kadar fazla çocuğa satrancı sevdirirsek o kadar iyi, ne mutlu bize."
Son Dakika › Spor › Satrançla Hayata Daha Pozitif Bakıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?