Sporun patronları VAR'a temkinli yaklaştı.
Antalya'da dün sona eren
Merkez Hakem Kurulu Kış seminerinin kapanış töreninde konuşan Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı
Dursun Özbek, seminerin ana teması olan "Video Yardımcı Hakemliği"nin hataları asgari düzeye indireceğini, ancak futbolun doğasını ve ruhunu olumsuz etkileyeceği yönündeki endişelerini dile getirdiler.
2018 yılı FIFA kokart töreni için Antalya'ya gelen Bakan Bak, "Ligin ilk yarısı çekişmeli ve tartışmalı geçti. İkinci yarı daha çetin olacak. Siz hakemlere önemli görevler düşüyor. Size güveniyorum. Futbol hatalar oyunu, buradaki sunuma göre VAR mükemmel gibi görünüyor. Ama unutmayalım hata futbolun doğasında var. Umarım hayırlı olur. Hakem bir düdükle 30 bin kişiyi ayağa kaldıran kişidir" ifadelerini kullandı.
'Futbol ölmesin'
Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören ise VAR'ın 2018-19 sezonunda uygulanması için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "VAR'ın faydası kadar beraberinde getireceği problemleri de gözardı etmeyelim. Medya ve kamuoyu üzerinden yeni sorunlar çıkacak. Bugün VAR'ı dört madde üzerinden konuşuyoruz. Yarın 14 maddeye çıkarsa, o zaman Türkiye'de futbol biter" sözleriyle kaygılarını dile getirdi. Demirören daha sonra şunları söyledi;
"Kış seminerleri yenilenme ve hataları gözden geçirme kampı. Heyecanlı ve tansiyonu yüksek bir ikinci yarı bekliyor bizi. Adil kararlarımızla bizi en iyi şekilde temsil edeceksiniz. İlk yarıda hakem hataları oldu.
Masum hatalara sözümüz yok. Ne kadar dürüst olursanız olun, hata yapınca aylarca tartışılıyorsunuz. Göreviniz yapılan yorum ve eleştirilerden asla etkilenmemek. Sükunetinizi koruyun, sahaya daima başınız dik çıkınız. Başarılı hakem maçta iz bırakmayandır. MHK ve sizlere güveniyoruz. Yeter ki bizleri sarsacak hatalar yapmayınız. Bunun için de VAR'a hız verdik maalesef!
Özbek de kaygılı
Yıldızı yükselen genç hakemlerimiz var. Profesyonellik hakemliğimizi daha iyi yerlere getirecek. Türk futbolunun itibarı siz hakemlersiniz.
Cüneyt Çakır ve arkadaşları başta Türk hakemleri bu sezon 47 maçta görev yaptı. Bu ortamda yabancı hakem zırvalığına son verecek olan da sizlersiniz."
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Dursun Özbek ise, "Güzel bir sunum izledik. VAR'ın ne kadar faydalı olduğunu anlamak mümkün. Ancak futbolun hatalar oyunu olma özelliğini kaybettirir mi endişesi var.
Voleybol ve tenis gibi dallarda başarılı uygulanıyor. Ama futbol süreklilik arz eden, durdukça zevkini kaybettiren bir oyun. Herkesin endişesi futbolun hızını keseceği, akıcılığını önleyeceği. İlginç gelişmeler olabilir. Gelecek sezon uygulamaya geçince göreceğiz.
Değerli hakemlerimiz sizden isteğimiz adaletli, tarafsız ve karar verirken gözlerinizin açık olmasıdır" diye konuştu.
Kokartlar takıldı
Seminerin son gününde düzenlenen kokart törenine Bakan Bak, TFF Başkanı Demirören, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Özbek'in yanı sıra Federasyon Onursal Başkanı
Şenes Erzik, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı
Menderes Türel, Spor Genel Müdürü
Mehmet Baykan da katıldı.
2018 yılında FİFA kokartı taşıma hakkını elde eden hakemler daha sonra protokol ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
41 kere maşallah
Süper Lig hakemleri, dün yapılan FIFA atletik testlerinde fire vermedi. Sakatlığı nedeniyle tedavisi süren
Alper Ulusoy'un dışında 21 hakem FIFA'nın öngördüğü altı tane 40 metre, 40 tane 75 metrelik etabı belirlenen zaman süresi içinde tamamlamayı başardı. Üç gündür büyük bir stres yaşadıkları gözlenen hakemlerin atletik testleri yağmursuz ve rüzgarsız bir havada olunca, ortam performanslarına da olumlu yansıdı. 44 Süper Lig yardımcı hakeminden sakatlığı nedeniyle
Ekrem Kan dışındakiler de testi bitirdiler. Koşular medyaya açık yapıldı, MHK Başkanı
Yusuf Namoğlu ve MHK üyeleri de takip etti.
Rosetti'den VAR sunumu
Merkez Hakem Kurulu eğitim danışmanı Roberto Rosetti, törene katılan protokol ve medya mensuplarına Video Asistan Hakemliği ve uygulaması ile ilgili görüntüler eşliğinde bilgiler verdi.
Rosetti, "VAR hakemler için değil, futbol için bir projedir. Amaç futbolda daha fazla adalettir. VAR uygulansa bile son kararı verecek kişi yine hakemdir. Bu proje sadece büyük ve bariz hakem hatalarının önüne geçmek için kullanılacak. Şu anda dört ana konusu var;
1- Goller; hücum faulu, ofsayt, müdahale
2- Penaltı; ceza alanı-dışı top içeride dışarıda, hücum faulu, ofsayt pozisyonu
3- Kırmızı kart; ciddi faul şiddetli hareket, bariz gol şansı
4- Yanlış oyuncuya kart
İtalya'da sonuçlar
Rosetti, Serie A'daki VAR sonuçlarını değerlendirirken şu örnekleri verdi: 148 maçta 42 düzeltme. 746 karar incelendi, 3.5 maçta bir düzeltme yapıldı. Ortalama 29.6 saniyede bir pozisyonu incelendi.
Düzeltme için geçen ortalama zaman 47.3 saniye... Sarı kartlarda yüzde 15, itirazlarda yüzde 19, kırmızı kartlarda yüzde 28, şiddetli haraketler yüzde 41 azalma sağlandı. Bariz gol şansı ise yüzde 300 arttı.
Sizin düşünceleriniz neler ?