Tff Başkanı Özgener Çok Sert Konuştu - Son Dakika
Spor

Tff Başkanı Özgener Çok Sert Konuştu

Tff Başkanı Özgener Çok Sert Konuştu

Tff Başkanı Özgener Çok Sert Konuştu

10.02.2011 11:50

TFF BAŞKANI ÖZGENER ÇOK SERT KONUŞTU

MAHMUT ÖZGENER: "DEYİM YERİNDEYSE AÇIKLAMA MEVSİMİ GELDİ"

"ÖNCELİKLERİNİ BELİRLEMEYEN VE DAVRANIŞ BİÇİMLERİNİ DÜZELTEMEYEN YÖNETİCİLER YÜZÜNDEN FUTBOLUMUZ SADECE MARKA DEĞERİNİ DEĞİL BİR ÇOK BAŞKA DEĞERİNİ DE KAYBEDİYOR"

"KENDİLERİNİ KURTARMAK İÇİN FEDERASYONU HİÇE SAYANLARLA SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

"FUTBOLDA DEMOKRASİ YOKTUR, KURALLAR VARDIR"

"ŞAMPİYONLUK YARIŞINDA GERİ DÜŞÜNLER AÇIKLAMALARA BAŞLADI"

"İKLİM BOZULUYOR, KAVGALAR VE TARTIŞMALAR ARTIYOR"

"ÖNCELİKLERİNİ BELİRLEYEMEYEN YÖNETİCİLER ZARAR VERİYOR"

"ÇOK DEĞER VERDİĞİMİZ HAKEMLERİMİZDEN BİRİNİN KÖTÜ BİR PERFORMANS GÖSTERMESİ GÜNDEM OLUŞTURDU"

"KARABÜKSPOR BAŞKANI TANKUT, ALEYHLERİNDEKİ HATALARA RAĞMEN SOĞUKKANLI VE SAĞDUYULU DAVRANDI, KENDİSİNE SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"FUTBOLUN GEREKLERİNİ YERİNE GETİREN KARABÜKSPOR CAMİASINI KUTLUYORUM"

"DÜNYANIN EN İYİ EĞİTİLMİŞ, EN DİKKATLİ HAKEMLERİ BİLE HATA YAPARLAR"

"HAKEMLER HATA YAPAR, HER LİGDE VE ORGANİZASYONDA BUNU GÖRÜYORUZ"

"HAKEM HATALARININ AZALMASI İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

"PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ OLDUĞUNU KABUL EDİYORUZ AMA BURADA ART NİYET ARAMAK YANLIŞ"

"M.KAMİL ABİTOĞLU, DENEYİMLİ VE İYİ HAKEMDİR AMA KÖTÜ BİR GÜN YAŞAMIŞTIR"

"HEMEN İNFAZ ETMEK O'NU KAYBETMEMİZE NEDEN OLUR, MAÇ YÖNETECEK HAKEM KALMAZ"

"LİGİMİZDE DÜNYANIN EN İYİ HAKEMLERİ DE GÖREV YAPSA BU FUTBOL ORTAMINDA YAŞAMA ŞANSI BULAMAZ"

"BİR KULÜBÜMÜZ PLANLI HAREKETLERE MARUZ KALDIĞINI

"KUPAYI BAŞKA BİR FEDERASYON, BAŞKA HAKEMLER Mİ YÖNETİYOR, ORADA SESİNİZ ÇIKMIYOR"

"LÜTFEN ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN"

"ALTI BOŞ, HİÇ BİR RASYONELE DAYANMAYAN PARANOYALAR HAVADA UÇUŞUYOR"

"GÜNÜNÜ KURTARMAK, KULÜP İÇİ DENGELERE MESAJ VERMEK VE BAHANE BULMAK İÇİN BU ÜLKE SPORUNUN. TÜRK FUTBOLUNUN ALTINA DİNAMİT KOYMAYIN.

"BÜTÜN SUÇ HAKEMLER VE FEDERASYONA YÜKLENİYOR"

"LÜTFEN HİÇ KİMSENİN EN UFAK BİR ENDİŞESİ OLMASIN, HERKESE EŞİT MESAFEDEYİZ. HAKEDENİN HAKKINI ALACAĞINI BİLİN"

"FUTBOLUN BASKI ALTINA ALINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, son günlerde bazı kulüp yöneticilerinin hakemleri ve feaderasyon aleyhine yaptığı açıklamalara tepki göstererek, Türk futbolunun altına dinamit konulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Özgener, 1.Başkanvekili Lutfi Arıboğan ile Yönetici Servet Yardımcı ile birlikte Mövenpick Otel'de basın toplantısı düzenledi. Devre arasında yaşanan tartışmalarla yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başlayan ve özellikle son iki haftada futbol gündeminin neredeyse tamamını işgal konularla ilgili olarak federasyon olarak görüşlerini paylaşmak için basın toplantısı düzenlediklerini kaydeden Mahmut Özgener, "Konuşmama son derece önemli ve anlamlı olduğunu düşündüğüm bir teşekkürler başlamak istiyorum. Geçtiğimiz hafta gündemi oluşturan son derece talihsiz bir karşılaşma oynandı. Çok değer verdiğimiz ve çok tecrübeli ve kıymetli bir hakemimizin belki de spor yaşamındaki en kötü performanslarından birini göstermesi futbol gündemimizin en öncelikli konusu haline geldi. Konu ciddi anlamda gündem oluştururken, bir yöneticimiz kulübünün yaşamış olduğu olumsuz kararlara rağmen hem de müsabaka boyunca en çok haksızlığa uğramış taraf olarak göstermiş olduğu örnek tavırla hem camiasına hem de spor kamuoyuna mesaj verdi. Bir spor adamının spor adına yaşanmışlıklarda nedenli sağduyulu ve vakur bir duruş göstermesinin gerektiğini tüm kamuoyuna göstererek, herkese örnek oldu. Göstermiş olduğu bu sportmence ve sporun ruhuna hakim tavrıyla Kardemir Karabükspor Başkanı sayın Feridun Tankut'a hepiniz huzurunda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İki haftadır oluşturulmak istenen kaos ortamı içinde duruşunu hiç bozmayarak ortaya koyduğu spor adamı kimliğiyle

'skor adamlarına' örnek olan sayın Tankut'un bu haftaki davranışlarından Türk sporunun alacağı çok ders bulunuyor. Oluşan hatalardan en büyük zararı görmesine rağmen soğuk kanlılığını koruyarak futbolun gereklerini yerine getiren tüm Karabükspor camiasını da özel olarak tebrik ediyorum" dedi.

Artık bazı şeyleri açıkca konuşmanın zamanı geldiğini vurgulayan Özgener, "bugüne kadar bilinen ama bir türlü yetkili ağızlardan dile getirilmeyen gerçekleri kamuoyunun önünde afişe etmek ve gündeme getirmek istiyorum. Türk futbolunda yıllardır ikinci yarının başlamasıyla aynı süreç nedense hep bilinen mecralardan tekrarlanıp durur. Şampiyonluk yarışında geride kalmaya başlayan veya kadrolarının gücüne yeteri kadar güvenmeyen takımların yöneticileri ilk hakem hatasında kameraların karşısına geçer. Sert bir üslupla açıklamalar yapar, Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemleri suçlamaya başlar. Bu yılda deyim yerindeyse açıklama mevsimi geldi. Artık şunu biliyor olmamız lazım ki kışın son aylarından bahara uzanan bu mevsim maalesef kara bulutlarla birlikte geliyor. İklim bozuluyor, kavgalar, kırgınlıklar ve şiddet artıyor. Önceliklerini belirlemeyen ve davranış biçimlerini düzeltemeyen yöneticiler yüzünden futbolumuz sadece marka değerini değil bir çok başka değerini de kaybediyor" diye konuştu.

TFF Başkanı Özgener, futbol kamuoyunun bilmesi gerektiğini ifade ettiği gerçekleri maddeler halinde sıralayarak şöyle konuştu:

1- Hakemler hata yapar. Dünyanın hemen her ülkesinde, her organizasyonda, her ligde bunları görüyoruz. 2010 Dünya Kupası'nda dünyanın tartışmasız en iyi hakemlerinin yaptıkları hatalar hala hafızalarda. FIFA ve diğer kurumlar bu hataları en aza indirmek için çözüm önerilerini tartışıyorlar. Hakem hataları tüm futbol dünyasının sorunu ve çözüm aranıyor. Örneğin topun çizgiyi geçip geçmediğiyle ilgili son 2-3 yılda hem Premier ligde hem dünya kupasında ciddi olaylar yaşandı. Sorun sadece bizim değil global futbol dünyasının sorunu.

2- Bu hataları en aza indirmek için çalışıyoruz. Federasyon ve MHK olarak başta eğitim çalışmaları olmak üzere var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Uluslararası alanda görev yapan hakemlerimizin artması doğru yolda olduğumuzu kanıtlayan verilere. Ancak tekrar etmek istiyorum. Dünyanın en iyi eğitilmiş en dikkatli hakemleri bile hata yapabilirler. kaldı ki bugün gündemi oluşturmaya çalışan değerli yöneticilerimizin hepsi sezonun ikinci yarısının başlamasından hemen önce yapmış oldukları değerlendirmelerde hakemlerimizin ilk yarıda nedenli başarılı oludukları yönünde açıklamalar yapıyor ve methiyeler düzüyorlardı.

3- Türkiye Futbol Federasyonu olarak biz de ösüzün etmiş olduğumuzu müsabakada performans anlamında sorun olduğunu kabul ediyoruz. Ama burada herhangi bir art niyet olması söz konusu olamaz. Bu her spor olgusunda olabileceği gibi tamamen bir dönem sorunudur ve performans konusudur. Ayrıca Mustafa Kamil Abitoğlu arkadaşımız son derece tecrübeli ve iyi bir hakemimizdir. Sadece futbol dünyasına mensup insanların değil hepimizin yaşayabileceği gibi kötü bir gün yaşamıştır. Empati yapmadan kendinizi onun yerine koymadan infaz etmek iyi bir hakemi yaşadığı kötü bir maç yüzünden kaybetmemize yol açar. Biz her hakemimizi böyle cezalandırırsak maçları yönetecek hakem bulamayız. Ligimizde dünyanın en iyi hakemleri de görev yapsa bu futbol ortamında yaşama şansı kalamaz. Türkiye Futbol Federasyonu olarak kendisine sahip çıkacağız. İyi bir hakemin şansız tek bir maç yüzünden yitirilmemesi için bütün gücümüzle çalışacağımız tüm kamuoyuna buradan duyurmak istiyoruz.

4-Bazı yöneticilerimizin ve kulüp başkanlarımızın davranışları ligimizin normal bir futbol ortamından hızla uzaklaştırıyor. Bir kulübümüz vermiş olduğu mesajlarda planlı bir harekete maruz kaldıklarının altını çizmeye çalışırken, aynı sırada oynamakta olduğu başka bir platform olan Ziraat Türkiye Kupası'nda almış olduğu sonuçlar iyi olduğu için bundan hiç bahsetmiyor. Şimdi soruyorum kupayı başka bir futbol federasyonu mu yönetiyor. Başka bir Merkez Hakem Kurulu mu görevde yoksa başka farklı hakemler mi yönetiyor. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve insaflı olun. Bir bakıyoruz yöneticilerimiz sürekli gündemde. Hakem hatalarını bir kenara koyalım, bir çoğunun konuşması için hata bile gerekmiyor. 'İnce ince doğradılar', 'Bizi şampiyon yapmayacaklar' gibi altı boş hiçbir rasyoneli olmayan, paranoyaya varan ifadeler maalesef havada uçuşuyor. Transferde yapılan yanlışlar, teknik direktörün ve futbolcuların yaptığı hatalar, ilk hakem yanlışında hemen hasır altı ediliyor. Takımların şampiyonluk yarışında yer alması için bir şartı yerine getiremeyen, teknik konularda sürekli hata yapan yöneticiler hiç yüzleri kızarmadan bütün suçu hakemlere ve federasyona yükleyi veriyorlar. Futbolumuzda şiddet ve birçok önemli konuda hiç ama hiç konuşmayan yöneticilerimiz ilk hakem hatasında tepki gösteriyor. Kural dışı, yasa dışı işleri 'Biz alasını yapıyoruz' diye övüyorlar. Her gün gazetelere çıkıp insanların kişiliklerine, rakip takımların yöneticilerine, yöneticilerin kişiliklerine laf ediyorlar. Hakem odalarını baskı altına alıp koridorlarda baskı ortamı yaratıyorlar ve de üstüne üstlük bunu kendilerinde hak olarak görüyorlar. Futbolu ve futbolun tüm değerlerini ve güzelliklerini mahvediyorlar. Komplo teorileri ve mağdur görünme çabaları herşeyin önüne geçiyor. İnsaf ve sağduyu gibi kelimeler belirli dönemlerde yöneticilerimiz için anlamlarını bilmedikleri yabancı dilde sözcükler haline geliyor. Bu yılda aralarından sadece bir takım şampiyon olacak. Futbolun temel gerçeği bu. Diğerleri sorumluluklarını üzerlerinden atmak için yine ülke futbolunu, ülke sporunu hiçe sayarak kendilerini kurtarma çabalarına girecekler. Kaçan şampiyonluklara, başarılara,

'Bizim de hatalarımızı oldu ama hakemler şöyle yaptı, federasyon böyle yaptı' diyerek kılıf uydurmaya çalışacaklar. Kendi hatalarının üstünü örmet için dünyanın her ülkesinde olabilecek, hakem hatalarını kullanmaya çalışacaklar. Neyse ki futbol camiamız, medyamız, yorumcularımız ve taraftarlarımızın büyük bir çoğunluğu artık bu tuzağa düşmüyor. Son açıklamaların ardındaki gerçek niyetleri herkes anladı. Durmadan suçladıkları medya ve yorumcular kendilerinden çok sağduyulu davrandı.

5- En önemli maddeye gelince... Şunu herkesin çok net olarak bilmesini istiyoruz. Futbol Federasyonu olarak kendilerini kurtarmak için futbolumuzu hiçe sayan bu kişilerle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hakem odalarını ve koridorları etki ve baskı altına alanlara, hakem odası basmanın daha alasını yapmak isteyenlere, hergün gazetelere açıklama yapanlara verilen cezalar daha da ağırlaştırılacak. Bir yöneticimiz açıklama yapmış ve susmayacağını söyleyerek, demokrasinin olmadığından dem vurmuş. Ben kendisine buradan hatırlatmak istiyorum. Futbolda demokrasi yoktur kurallar vardır, yorum yoktur kararlar vardır. Futbolun bir anayasası vardır ve orada yazan kurallara göre futbol oynanır. Rakibin ayağına tekme atan kırmızı kartı görür ve oyun dışında kalır. Sonra yeniden tekme attığında kimse daha önce tekme atıp atmadığına bakmaz. Yine oyun dışında kalır. Bu böyle kırmızı kart görmemesi gerektiğini anlayana kadar sürer gider. Futbol bir kurallar manzumesidir. Futbolun ruhunu ve yasalarını bilmeden Türk futbolunda, spora ve sporun ruhuna zarar veren bu alışkanlıklar değişine kadar, önlemlerimiz daha da sertleşecektir. Bu konudaki tavrımız çok net ve açıktır. Yöneticilerimizi uyarıyoruz. Türk futbolunu kaos ortamına sürüklemenize izin vermeyeceğiz. İyi yöneticilik, her futbol ülkesinde yaşanabilecek olayları öne çıkarıp, bu hataların arkasına saklanmak, kolay yolu seçmek değildir. Başarısızlıklarda hakemleri işaret edip kurtulmaya çalışmak kolay, zor olan takımlardaki sorunları çözmek, şampiyonluk yarışından erken kopmanın nedenlerini bulmak. Lütfen artık kolay yolu seçmeyin. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu söylediklerimin de altının çizilmesini özellikle rica ediyorum. Buradan bütün yöneticilerimize seslenmek istiyorum... Lütfen içinde bulunduğumuz ortamı ve yapmakta olduğunuz işi, almış olduğunuz görev ve sorumlulukların ne olduğunu bir kez daha anlamaya çalışalım. Futbol bir oyundur. Hem de dünyanın en güzel ve keyifli oyunlarından biri. Her yıl büyük kalabalıkları heyecanlandırır, zevk almalarını, zaman zaman üzülmelerini, zaman zaman sevinmelerini sağlar. Yaşamdaki her duygunun yaşanabildiği bir mikro kosmosdur. Ayrı bir dünyadır. Maalesef her yılın sonunda yalnız ve yalnız bir takım şampiyon olur. Herkesin şampiyon olması mümkün değildir. Şampiyon olanların bahane bulmak için sağ sola saldırdığı şiddet körüklediği ortamdan ne futbola, ne spora ne de toplumsal yaşamımıza bir fayda gelmez. Gününü kurtarmak, kulüp içi dengelere mesaj vermek ve bahane bulmak için bu ülke sporunun. Türk futbolunun altına dinamit koymayın. Size açık bir çağrıda bulunuyor. Kendinizi bir spor adamı olarak görüyorsanız, bir spor adamı olun. Yok ben sadece yöneticiyim diyorsanız, o zaman lider gibi davranın. Yaşamı boyunca spor nedeni bilmeyen, sahaya inip koşmamış, maça çıkıp terlememiş, soyunma odasının havasını, ısıtıcı merhemlerin kokusunu ciğerlerine çekmemiş, kazanmanın ne olduğunu bilmeyen, kaybetmeyi bir sporcu gibi kabullenemeyen, hakemlerin her maça çıkarken yaşadığı duyguların yüzde 1'ini bile hissetmemiş insanların eline mikrofon verip konuşturmayın. O mikrofonlardan insanları gerileme, şiddete, toplumsal kavgalara ve kaosa sürükleyecek konuşmalar yaptırmayın. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi futbolun tartışmasını da bu işin içinden gelmiş, işinin ehli, tansiyonun, stresin ne olduğunu bilen; kazanmanın, kaybetmenin hüznünü ve sevincini yaşamış insanlara bırakın. Yapılan hatalarında, kazanılan başarıların değerlendirmesini sporun değerlerini bilen bu işin gerçek sahipleri yapsınlar. sizler kulüple ilgili işlerinize, takımınıza, oyuncularınıza, onların motivasyonuna, kulüp yöneticiliğinin gerçek sorumluluklarına odaklanın. Merak etmeyin biz de sizin gibi bu ülkede adil bir oyun oynanabilmesi için gerekli tüm koşulların oluşması için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışıyor olacağız. Biz de bu konuşmaları yapmak yerine kendi işimize, adil ve tüm kulüplere eşit mesafede pırıl pırıl bir ligin oynanmasını tesis etmeye, hakemlerimizin motivasyonuna, eğitimine ve gelişimine odaklanıp ana işlerimize konsantre olalım. Buradan tüm futbol ailemize, hakemlerimize ve kulüplerimize sesleniyorum. Lüften hiç kimsenin en ufak bir endiyesi olmasın. Federasyonumuz bu ülkede adil ve her kulübümüze eşit mesafede; haklı olanın kazanacağı, hak edenin ipi göğüsleyeceği ligin oynanması için mücadelesini sürdürecek. Lüften kendinizi güvende ve rahat hissedin. Geçmişte oludğu gibi sesi çok çıkanın, gazetede sayfası çok olanın, taraftarı çok olanın bu gücünü kullanıp futbolu baskı altına almasına izin vermeyeceğiz. Spor Toto Süper Lig bu federasyon olduğu sürece 18 takımlı bir lig olarak oynanacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.

Konuşmasının ardından Mahmut Özgener ve beraberindekiler hiç soru almadan basın toplantısını bitirerek, salondan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Tff Başkanı Özgener Çok Sert Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement