Bursa'da yaşayan 39 yaşındaki Ayla Kıray, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kalp yetmezliği sonrasında 2009 yılında ilk kalp naklini geçirdi, 2013 yılında aynı üniversitede aynı ekip tarafından ikinci kez yapılan kalp nakliyle hayata tutundu.
Bursa'da yaşayan bir çocuk annesi Ayla Kıray da 2000 yılında hamileliğe bağlı kalp yetmezliği oluştu. Doğum sonrasında bayılma ve çabuk yorulma şikayetleri ile hastaneye başvuran Kıray'a doktorları heyecan ve psikolojik nedenlerden kaynaklandığı söylendi. Yıllar içerisinde şikayetleri artan Kıray'a, Bursa'daki bir hastanede yapılan tetkikler neticesinde kalp yetmezliği tanısı konuldu. Tek tedavinin kalp nakli olduğu söylenen Ayla Kıray, 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'ne başvurdu. Burada yaklaşık 9 ay kalp yetmezliği tedavisi gören Kıray,tıbbi tedavilere cevap vermeyince Sağlık Bakanlığı Kalp Nakli Bekleme Listesine alındı. Kıray'a, Prof. Dr. Ömer Beyazid ve ekibi tarafından 17 Şubat 2009 da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen Mustafa Acar'ın kalbi nakledildi.
İKİNCİ KEZ KALP NAKLİ
Hastaneden sağlıklı şekilde taburcu edilen Kıray, düzenli olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne rutin kontrollerine devam etti. 6 ay önce nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri artan Ayla Kıray'a sağ kalp yetmezliği tanısı konuldu ve yatarak ilaç tedavisine başlandı. Bir aylık tıbbi tedavinin ardından hastanın durumunda düzelme olmayınca tekrar Sağlık Bakanlığı Kalp Nakli Bekleme Listesi'ne alındı. Kalp yetmezliği nedeniyle durumu kötüye giden hastaya, 15 Haziran 20013 tarihinde aynı ekip tarafından, beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki kadın hastanın kalbi nakledildi. İkinci kez aynı ekip ve aynı hastanede kalp nakli olan Ayla Kıray, bir haftalık yoğun bakımdaki tedavisinin ardından bugün normal servise alındı.
ÇOĞU KANSER TÜRÜNDEN DAHA KÖTÜ SONUÇ
Ayla Kıray'ın sağlık durumuna ilişkin, ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Kalp Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazid hastanede basın toplantısı düzenledi.
Dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinin başında kalp yetmezliğinin geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Ömer Beyazid, Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre tüm ölümlerin yüzde 30'unun kalp yetmezliğine bağlı olduğunu bildirdi. Kalp yetmezliği şüphesiyle hastaneye yatan hastaların ilk 5 yıl içinde yüzde 75'inin hayatını kaybettiğine değinen Prof.Dr. Beyazid, şöyle konuştu: "Bu çoğu kanser türlerinden daha kötü bir sonuçtur. Türkiye'de 5 bin civarında son dönem kalp yetmezliği hastası var. Biz bu 5 bin kalp yetmezliği hastasının sadece 350 tanesi Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli bekleme listesindedir. Bu yılın ilk altı aylık süresinde yapılan kalp transplantasyon sayısı sadece 32'dir. Yani 350 bekleyen hastaya karşı 32 transplantasyon yapılmıştır. Bu oldukça düşük bir rakamdır." Prof. Dr. Beyazid, AÜ'de acil kalp nakli bekleyen 42 hasta olduğunu da kaydetti.
ÜÇÜNCÜ KALBİNİ TAŞIYOR
Ortadaki verilere bakıldığı zaman Ayla Kıray'ın oldukça şanslı bir hasta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Beyazid, şunları söyledi: "Çünkü bedeninde 3 farklı kalp taşımış oldu bugüne kadar. Bir insanın hayatı süresinde 3 farklı kalbe sahip olması oldukça nadir bir durumdur. 13 yaşında bir oğlu var. İlk hamileliğinden hemen sonra kalp yetmezliği bulguları ile Bursa'daki farklı hastanelerde tedavi gördü. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne yatırıldı. 2007 yılında 9 ay süre ile kalp yetmezliği tedavisi aldı. Fakat durumunun düzelmemesi üzerine 2009 yılında kalp transplantasyon gerçekleştirdik. Yeni kalbi ile sorunsuz yaşadıysa da, son 6 aydır, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma, vücudunda şişlikler nedeniyle tekrar hastanemize başvurdu. Hastamızın kalp damarlarında ve sağ kapaktaki yetmezlik bulunması nedeniyle bir süre yine tedavi edildi. Durumunun tıbbi tedavi ile düzelmesi üzerine yeniden kalp nakli bekleme listesine aldık. 15 Haziran 2013 tarihinde beyin kanamasına bağlı beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki bayan hastanın kalbi ile Ayla Kıray'a ikinci kez kalp naklini gerçekleştirdik."
AYNI HASTAYA İKİNCİ KALP NAKLİ
Aynı hastaya ikinci kez kalp nakli yapılmasının dünyada nadir bir olay olduğunun altını çizen Prof. Dr. Beyazid, sözlerine şöyle devam etti: "Bu ancak transplantasyonda karşılaştığımız yüzde birlik bir durumdur. İlk ameliyata göre ikinci ameliyat daha riskli ameliyatlardır. Hastaya ameliyattan önce yapay kalp takmayı düşündük. Eğer normal kalp bulunmasaydı yapay kalbi gündeme getirecektik. Buradan organ bağışlamayla onurlu bir davranışta bulunan ailelere teşekkür ediyorum"
KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM
Umudunu kaybettiği anda ikinci kez kalp nakli olmanın mutluluğunu yaşayan Ayla Kıray ise, "Ameliyatım başarılı geçti kendimi iyi hissediyorum. Ayrıca, nakil bekleyen bunca kişi varken ben kendimi çok şanslı hissediyorum. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Beyazid ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Yaşam › Hayatı Boyunca Üç Farklı Kalbe Sahip Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?