İstanbul'da Baraj Doluluk Oranları Yükseldi - Son Dakika
Yaşam

İstanbul'da Baraj Doluluk Oranları Yükseldi

İstanbul'da son dönemdeki yağışlarla birlikte barajların doluluk oranları yükseldi. Büyükçekmece Gölü'nde su seviyesinin yükselmesiyle tarihi Çakmak Hattı tekrar su altında kaldı. Alibeyköy Barajı'ndaki doluluk oranı da arttı.

01.12.2023 11:27  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL'DA son dönemdeki yağışlarla birlikte barajların ortalama doluluk oranları yükseldi. 11 Kasım'da yüzde 16.18 ile sonbahar mevsiminde en düşük seviyeye düşen oran, 1 Aralık itibarıyla yüzde 33.02 olarak ölçüldü. Büyükçekmece Gölü'nde kuraklık kaynaklı, su seviyesinin düşmesiyle bir kısmı ortaya çıkan tarihi Çakmak Hattı, gölün yükselmesiyle tekrar su altında kaldı. İSKİ doluluk oranı Kasım ayının başında yüzde 3.76'ya kadar düşen Büyükçekmece Baraj Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıklamıştı; ortalaması yüzde 16.07'e yükselen gölden tekrar su alımına başlandığı bilgisi verildi.

İstanbul'da Kasım ayının son günleri itibarıyla etkili olan yağışlar, son dönemde yaşanan kuraklık sebebiyle doluluk oranları düşen barajlardaki su seviyelerini yükseltti. İSKİ verilerine göre 11 Kasım gününde en düşük ortalama doluluk oranı yaşanmış, bu ortalama yüzde 16.18 olarak ölçülmüştü. 1 Aralık 2023 itibarıyla barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 33.02'e ulaştı. Oranın, son iki günde yüzde 7.39 artması ise dikkat çekti.

BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ'NDE ORTAYA ÇIKAN ÇAKMAK HATTI TEKRAR SU ALTINDA KALDI

Yağışlı havalar; kuraklıktan etkilenen göl ve derelerin su seviyesinde de artış yarattı. Kuraklıktan yoğun şekilde etkilenen ve büyük bir kısmı buharlaşan Büyükçekmece Gölü'nün su seviyesinin de yükseldiği görüldü. İkinci Dünya Savaşı döneminde olası bir saldırıya karşı savunma amacıyla inşa edilen ve kuraklık sebebiyle buharlaşan suyun altından daha önce bir kısmı ortaya çıkan tarihi Çakmak Hattı'nın da yükselen su seviyesiyle, tekrar göl suyunun altında kaldığı gözlemlendi. İSKİ doluluk oranı Kasım ayının başında yüzde 3.76'ya kadar düşen baraj gölünden su alımına ara verildiğini açıklamıştı; gölün ortalama doluluk seviyesi de yüzde 16.07'e yükseldi. İSKİ su alımına tekrar başlandığı bilgisini verdi.

ALİBEYKÖY BARAJI DOLULUK ORANI YÜZDE 15.26'DAN YÜZDE 38.59'A YÜKSELDİ

Alibeyköy Barajı'nda doluluk oranı, 11 Kasım'da yüzde 15.26'ya kadar gerilemişti. 1 Aralık itibarıyla barajdaki doluluk oranı yüzde 38.59 olarak ölçüldü. Baraj çevresindeki Cebeci Köyü'nde yaşayanlar da suyun son zamanda kayda değer bir şekilde yükseldiğini ifade etti.

'SON YAĞIŞLARIN BÜYÜK FAYDASI OLDU

Cebeci Köyü'nde yaşayan Ercan Balıkçı, 'Son yağışlarla sular yükselmeye başladı. Alibey Barajı'nda su ilerideydi, burnu geçmişti. Son yağışların çok büyük faydası oldu baraja, sular şimdi Güzelce Kemeri'ne kadar yaklaştı, gözle fark edilebiliyor dedi.

MEVCUT DOLULUK ORANLARI

İSKİ internet sitesinde yer alan verilere göre; Ömerli Barajı yüzde 55.02, Darlık Barajı yüzde 45.21, Elmalı Barajı yüzde 73.79, Terkos Barajı yüzde 16.1, Alibeyköy Barajı yüzde 38.59, Büyükçekmece Barajı yüzde 16.07, Sazlıdere Barajı yüzde 12.85, Istrancalar yüzde 32.96, Kazandere Barajı yüzde 14.09 ve Pabuçdere Barajı yüzde 8.86 olarak ölçüldü.

İstanbul\'da Baraj Doluluk Oranları Yükseldi
Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam İstanbul'da Baraj Doluluk Oranları Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement