Bartın 112 Acil Komuta Merkezi'nde 12 yıldır görev yapan kadın ambulans şoförü, yüzlerce hayatın kurtulması için verilen mücadeleye katkı sağlıyor.
Mesleğe, 1996'da İl Sağlık Müdürlüğü'ne şoför alımı için açılan sınavı kazanarak başlayan Sema Canbakış Şener (43), müdürlükte 4 yıl otomobil kullanmasının ardından 2000'de üstlendiği ambulans şoförlüğünü 12 yıldır sürdürüyor.
Şener, AA muhabirine, görev yaptığı 12 yıl süresince ambulansla 100 bin kilometrenin üzerinde yol kat ettiğini, hiç kaza yapmadığını söyledi. İleri sürüş teknikleri eğitimi aldığını, İl Emniyet Müdürlüğünce 2006'da hiç kaza yapmamasından dolayı yılın şoförü seçildiğini anlatan Şener, "Kadınlar erkeklere oranla daha dikkatli araç kullanıyorlar. Ambulans şoförü de olsak belirli hız limitlerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Zaman zaman hasta yakınlarından 'Neden hızlı gitmiyorsun-' şeklinde tepkiler alabiliyoruz. Ama bizim esas amacımız hızlı gitmek değil, hastaya güvenli bir şekilde ulaşıp sağlık kurumuna naklini sağlamaktır" dedi.
Özellikle kavşaklarda ambulansı görmelerine ve sireni duymalarına rağmen yol vermeyen araç sürücülerinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Şener, şöyle konuştu:
"Taşıdığımız hasta herhangi birimizin annesi, babası, kardeşi, bir yakını olabilir. Günde 15-20 vakaya gidiyorum. Göreve ilk başladığım zamanlarda şoför koltuğunda kadın olduğunu gören hasta yakınları şaşırıyor, 'Kadından ambulans şoförü mü olur' diyorlardı. Hatta aralarında güvenmeyenler bile oluyordu. Meslektaşlarımın sayısının artmasıyla artık bunları aştık. Hasta yakınları bana sürekli yardımcı olmak istiyorlar. Özellikle geri manevralarda zorlanacağımı düşündüklerinden yönledirmeye çalışıyorlar. Şimdiye kadar aldığım olumlu tepkiler 12 yıldır bu mesleği büyük bir heyecanla ve severek yapmamı sağladı."
İl Sağlık Müdürü Dursun Koç da toplumun kadın ambulans şoförlerine alıştığını, bu konuda olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.
"Şener'in Sağlık Bakanlığı teşkilatında kadrosu şoför olan tek kadın çalışan" olduğunu ifade eden Koç, "Bartın'da göreve başladığımda bu duruma ben de çok şaşırmıştım. Tabii ülkemizdeki kadın ambulans şoförü sayısı her geçen gün artıyor. Bakanlığımız şoför kadrosunu kaldırıp sadece acil tıp teknisyeni ve paramedik personelin ambulans kullanmalarını istiyor. Böylece kadın ambulans şoförlerinin de arttırılması hedefleniyor" diye konuştu.
Kadınların daha dikkatli ambulans kullandığını, erkeklere oranla daha az kaza yaptığını belirten Koç, kadın şoförlerin ambulansları evleri gibi temiz tuttuğunu vurguladı.
- BARTIN
Son Dakika › Yaşam › Kadın Ambulans Sürücüsü 12 Yıldır Can Kurtarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?