(Özel Haber) Elazığlı Ressam Bakıra Hayat Veriyor - Son Dakika
Yaşam

(Özel Haber) Elazığlı Ressam Bakıra Hayat Veriyor

(Özel Haber) Elazığlı Ressam Bakıra Hayat Veriyor

Elazığ'da yaşayan tescilli rölyef sanatçısı 41 yaşındaki emekli öğretmen Harun Taşdemir, çalışma yerinin küçük olması nedeniyle kimseyi yetiştiremediğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

20.08.2013 12:47

Elazığ'da yaşayan tescilli rölyef sanatçısı 41 yaşındaki emekli öğretmen Harun Taşdemir, çalışma yerinin küçük olması nedeniyle kimseyi yetiştiremediğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Taşdemir, Şehit İlhanlar Caddesi'ndeki 15 metrekarelik atölyesinde yürüttüğü rölyef sanatıyla bakıra adeta hayat veriyor. Türkiye'de benzetme tekniğini uygulayan tek rölyef sanatçısı unvanına sahip olan Taşdemir, devlet kurumlarının duvarlarını da süsleyen üç boyutlu rölyef eserleri yapıyor. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 24 rölyef sergisi açan Taşdemir, rölyef sanatının çok zor ve titizlik gerektiren bir sanat olduğunu söyledi. 1971 yılında başladığı rölyef sanatını büyük bir heyecanla devam ettirdiğini kaydeden Taşdemir, sanatını devam ettirmek için devlet yetkililerinden destek istedi. Rölyefin Türkiye'de ve dünyanın her köşesinde beğenilen bir sanat olduğuna dikkat çeken Taşdemir, "Bir bakır parçası üzerinde ilk denmemi yaptım. Atatürk'ün kapaklı bir maskını çalışmıştım. Ondan sonra bu işin daha zevkli olacağını anladım ve büyük boyutlarda çalışmalar yapmaya başladım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 4. Ordu Karargahı, 3. Kolordu Komutanlığı 3. Ordu Karargahı, 4. Kolordu Komutanlığı Ankara Merkez Komutanlığı ve daha birçok askeri birlikler, Elazığ Valiliği, Şanlıurfa Valiliği şeref salonlarına büyük boyutlarda 5 ve 7 metre boyutlarında duvar kompozisyonları çalıştım. Benzetme tekniğini Türkiye'de uygulayan tek rölyef sanatçısıyım. 22. Dönem TMBB tarafından bu tescil edilmiştir. Kütahya milletvekili Hasan Fehmi Kın ve 39 milletvekilinin imzasıyla yapılan bir araştırma önergesinde Türkiye'de yaşayan en ünlü rölyef sanatçısı olarak adımdan bahsedildi. Kültür Bakanlığı'na sanatçı olduğumu tescillemek için müracaatta bulundum. Bakanlık bana beratı vererek tescillemiş oldu. Bu da benim için onur ve övünç kaynağı oldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 3. sergimi ziyaretleri adına portrelerini çalıştım. Portreyi kendilerine hediye etim. Kendisi de bize övgüde bulundu. Bu yalnız rölyefle kalmamakta, vitraim 11 çeşidini yapmaktayım. Sedefkarım, sedef ustasıyım. Ahşap oymacılık, bunun yanında resim ve heykel devam etmekte. Ayrıca müzik aleti imalatı imalatçısıyım. Ud ve keman da yapmaktayım" dedi.

"SANATA SAHİP ÇIKSINLAR"

İnsanların sanatı sevmelerini, devlet yöneticilerinin de sanatçıya sahip çıkmalarını isteyen Taşdemir, rölyef sanatçısı büyük zorluklar çektiğini ifade etti. Taşdemir, "Bize sorulan tek soru kimi yetiştirdin diye? Bu 15 metrekarelik alanda ben kimi yetiştirebilirim? Devlet idarecilerinden bize destek olmalarını rica ediyorum. Büyük bir mekan tahsis ederlerse çok sayıda insanı ekmek kapısına kavuşturmuş oluruz, sanat sahibi yapmış oluruz. Bunu vaad ediyorum. Yeterki bize destek olsunlar" diye konuştu. Rölyefte önce kağıt üzerinde çizim yaptıklarını kaydeden Taşdemir, "Kağıt üzerine yapmış olduğumuz çizimi bakır üzerine kopya kağıdıyla adapte ediyoruz. Daha sonra zımbayla görüntüyü tersine alıyoruz. Bakırın tersini almış olduğumuz görüntüyü terten itibaren perspektif uygun olarak dövmeye başlıyoruz. Rölyefin ne derece girif ne derece karmaşık olursa olmuşun bunları yapmaya muktediriz ama zaman söz konusu. Rölyef ne kadar karmaşık olursa süre o kadar uzuyor. Burada 7 ayı aşkın süre çalıştığım eserler var. 3 boyutlu çalışmaktayım. 3 boyutlu dünyada yapılmış bir eser bakır rölyef yoktur. Bunu Elazığ'da ve Türkiye de yalnız ben icra etmekteyim" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam (Özel Haber) Elazığlı Ressam Bakıra Hayat Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement