Pis Havuz Suyu Dış Kulak Enfeksiyonuna Neden Oluyor - Son Dakika
Yaşam

Pis Havuz Suyu Dış Kulak Enfeksiyonuna Neden Oluyor

Pis Havuz Suyu Dış Kulak Enfeksiyonuna Neden Oluyor

Özellikle yaz aylarında rastlanan dış kulak yolu iltihapları, son derece ağrılı ve tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

16.07.2013 15:04

Özellikle yaz aylarında rastlanan dış kulak yolu iltihapları, son derece ağrılı ve tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Otitis eksterna olarak da isimlendirilen dış kulak yolu enfeksiyonları, genellikle kirli sularda yüzen kişilerde ortaya çıkıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatilcileri havuz konusunda uyaran Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, pis havuz suyunun dış kulak enfeksiyonuna neden olduğu, temiz havuza girilmesi gerektiğini ve dış kulak enfeksiyonuna ilişkin bilgi verdi.

Dış kulak yolunun iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahip olduğunu dile getiren İleri, buna rağmen mantar, virüs ve bakteri gibi çeşitli enfeksiyonların bu bölgeyi etkileyebileceğine işaret etti.

Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü nedenin, bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olduğunu kaydeden İleri, "Özellikle aşırı suda kalma ve anahtar gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görür. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmeyi eklersek dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur" dedi.

"TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE RAHATSIZLIK KRONİKLEŞEBİLİR"

Hastalarda genellikle şiddetli ağrı, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı görülebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Fikret İleri, en belirgin şikayetin ağrı olduğunu ve bazen hastanın ağzın açıp kapamasına bile engel olacak kadar şiddetli olabileceğini bildirdi. Muayenenin ağrılı olabileceğini söyleyen İleri, dış kulak yolunun şiş ve akıntı ile dolu olabileceğini belirtti.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, tanı koymanın kolay olduğuna işaret ederek, "Tedavi edilmediği takdirde olay kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Özellikle altta şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi bozukluğu gibi hastalıklar varsa, otitis eksterna daha ciddi bir hastalık olarak düşünülmelidir" ifadesini kullandı.

Çoğunlukla uygun seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlaların tedavide yeterli olduğunu dile getiren İleri, hekim tarafından yapılan kulak bakımlarının tedavideki yerine dikkat çekerek, "Bazı durumlarda dış kulak yolu o kadar şişer ki damlalar kullanılamaz. Bu durumda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, ilaçlarla devamlı ıslatılarak tedaviyi etkili hale getirilir" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Pis Havuz Suyu Dış Kulak Enfeksiyonuna Neden Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement