Van'da Urartu motifli yöresel ayakkabılar yurt dışından da talep görüyor - Son Dakika
Yaşam

Van'da Urartu motifli yöresel ayakkabılar yurt dışından da talep görüyor

Van'da ayakkabı ustası Mecit Emen, geçmişi bir asır öncesine dayanan Urartu motifli 'reşik' adlı yöresel ayakkabıların üretimini yapıyor. Ayakkabılar, Avrupa ülkelerinden de büyük talep görüyor.

16.10.2023 09:33  Güncelleme: 09:44

VAN'da 25 yıldır ayakkabı ustası olan Mecit Emen(57), geçmişi bir asır öncesine dayanan, keçi kılından yapılan ve Urartuların kullandığı motiflerle süslenen 'reşik' adlı yöresel ayakkabıların üretimini yapıyor. Emen'in işlettiği tamir evinde üretimi yapılan ayakkabılara yurt içinin yanı sıra, yurt dışından da büyük talep var. Emen, unutulmaya yüz tutmuş reşik ayakkabıların ter, kaşıntı, mantar ve koku yapmadığı için Avrupa ülkelerinden de sipariş aldıklarını belirtti.

Van ve çevresinde bir asır önce keçi kılından yapılarak kullanılan ve başta Urartuların kullandığı motifler olmak üzere çeşitli yöresel motiflerle süslenen 'reşik' adı verilen yöresel ayakkabılar, Vanlı ayakkabı ustası Mecit Emen'in işlettiği tamir evinde üretiliyor.Yöresel ayakkabıların hammaddesini oluşturan keçi kılları ip haline getirilerek işleniyor, ardından da koyun yünü kullanılarak ayakkabılara desen veriliyor. Ayakkabı ustası Mecit Emen, unutulmaya yüz tutmuş 'Reşik 'adı verilen ayakkabı için yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

'SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Mecit Emen, 'reşik' ayakkabıların üretimine 25 yıl önce başladığını belirterek," Reşik' ayakkabısı unutulmaya yüz tutmuş bir kültürümüzdür. Urartu gelenek göreneklerinde bu ayakkabı kullanılıyordu. Daha sonra, Selçuklular, Kürtler, Ermeniler de bu ayakkabıyı kullanmışlar. 'Reşik' ayakkabının tercih edilmesinin en büyük sebebi, su geçirmiyor. O da keçi kılından kaynaklı. Koku, ter kaşıntı ve mantar yapmadığı için de insanlar talep ediyor. Yerli ve yabancı piyasada müşterilerimiz var. Bu ayakkabıda Urartu ve yöresel mütifleri kullanarak pazarlamamıza devam ediyoruz. İklimi soğuk olan bölgelerde daha çok talep ediliyor. Son dönemde ev içinde keçi kılından yapılan bu ayakkabıyı giymek isteyen insanlar var. Avrupa ülkelerinde ayakkabı ile evde dolaşılıyor. Bunu talep edenler evlerinde kullanıyorlar. Almanya, İzlanda, İtalya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bu ülkelerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Daha önce Ukranya'ya gönderiyordum. Ancak savaştan sonra orayla satışlarımız durdu."dedi.(DHA)

Van\'da Urartu motifli yöresel ayakkabılar yurt dışından da talep görüyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam Van'da Urartu motifli yöresel ayakkabılar yurt dışından da talep görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement