100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu

100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu

Akdeniz Üniversitesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ortaklığında "100. yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu" düzenlendi.

12.11.2014 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ortaklığında "100. yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu" düzenlendi.

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde konferans salonundaki sempozyumun açılışında, her barışın savaştan sonra yapıldığını, savaş yapılmadan ise barış gerçekleştirmenin çok az görüldüğünü söyledi.

Avrupa ülkelerinin birbirleriyle yaptığı savaşların, Osmanlı'yla yaptıkları savaşlardan daha fazla olduğunu anlatan Eren, bu savaşlardan örnekler verdi.

Eren, 1914 yılına gelindiğinde dünyanın genel gidişinde savaşın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Eren, şöyle konuştu:

" Fransa'nın işgaliyle ortaya çıkan milliyetçilik duyguları, Avrupa ve dünyaya yayıldı. Her ırkın kendi kaderini belirlemek istemesiyle bünyesinde yaşadığı imparatorluklara karşı başkaldırışları oldu. Bunun yanında 18 ve 19. yüzyılda hızla gelişen sanayi devrimi, silah sanayindeki gelişme ve milliyetçilik duygularıyla beslenen menfaat duyguları, Avrupa'yı neredeyse bir barut fıçısı haline getirmişti."

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılında sempozyumun savaşan devletlerden tarihçilerinin gözüyle anlatılacağını kaydetti.

Kurtcephe, tecrübe için "yaşanmışlıkların bileşkesidir" tanımının yapıldığını, oysa tarihçilerin sadece selflerin değil, bütün dünya topluluklarının, dünya bilimlerinin tecrübesini bugüne aktarmak gibi bir misyonu bulunduğunu ifade etti.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da dünyanın en önemli kırılma olaylarından 1. Dünya Savaşı'nın sonuçlarının, katılımcı ülkelerden tarihçilerin gözünden anlatılacağını anlattı. Özcan, tarihin geçmişi yargılamaktan ziyade geleceği belirlemek üzere varolan, ihtiyaç duyulan bir alan olduğunu kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi konferans salonunda 15 Kasım'a kadar sürecek sempozyumda Türkiye ve yurt dışından üniversitelerden gelen tarihçiler, 1. Dünya Savaşı'nın başlangıcı ve devamındaki olaylarla ilgili sunumlar yapacak. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement