15 Yıldır Kalemiyle Yüzleri Gülümsetiyor - Son Dakika
Yerel

15 Yıldır Kalemiyle Yüzleri Gülümsetiyor

15 Yıldır Kalemiyle Yüzleri Gülümsetiyor

Çizdiği "Tembel Hayri" tiplemesiyle adını duyuran karikatürist Muhammet Ali Yıldız, 15 yıldır resmettiği tiplemelerle Türk insanını gülümsetiyor.

01.03.2012 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çizdiği "Tembel Hayri" tiplemesiyle adını duyuran karikatürist Muhammet Ali Yıldız, 15 yıldır resmettiği tiplemelerle Türk insanını gülümsetiyor. Bu günlerde "Tip" adlı bir mizah dergisi çıkarmak için kolları sıvayan Yıldız, kendisini 'Tembel Hayri'ye benzetiyor.

Yıllar önce evlerine misafirliğe gelen bir tanıdığının kendisine karikatür çizmesiyle mizaha gönül veren Muhammet Ali Yıldız, 14 yaşındayken başladığı karikatür çizimlerini 15 yıldır Aydın'da sürdürüyor. 2010 yılında Aydın'da yayınlanan bir derginin eki olarak çıkan karikatürlerini çizdiği "Tip" isimli mizah dergisini bu günlerde yeniden dizayn ederek yayın hayatına kazandırmak için uğraşan Yıldız, kendisiyle özdeşleşen "Sevilay ile Kubilay", "Tembel Hayri" ve "Köpeği Uslu" gibi karakterleri de bu dergide yaşatmayı amaçlıyor.

Herkes gibi geçmiş dönemde mizah dergilerini okuyarak ve karikatürlere baka baka karikatür çizmeye çalıştığını belirten Yıldız, bu sanatı kendi kendine öğrendiğini söylüyor. Kelemi gibi sorulan cevaplara da ilginç ve esprili bir dille cevap veren Yıldız, "Aslına bakarsanız kendimi karikatürist olarak bile görmüyorum. Aksine, zaten karikatürist olmak istiyorum ve ben kendime daha çok 'çizer' diye tanıtıyorum. Bu bana daha sevimli ve mütevazi geliyor. Onca ustalarımız varken, kendimi 'karikatürist' diyemiyorum. Diyenler olduğunda da yüzüm kızarıyor ve keşke karikatürist olabilsem" diyor.

Karikatür çizmek için gündemi takip etmenin önemli olmadığını savunan Yıldız,ancak gündem karikatürlerinin daha çok ilgi gördüğünü kabul ediyor. Vatandaş ve okuyucuların gündemi takip ettiği için daha çok okura ulaşma şansı olduğunun altını çizen Yıldız; Oğuz Aral, Hasan Kaçan, Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Özgür, Ersin Karabulut, Behiç Pek, Sadık Pala, Mustafa Kocabaş ve Mehmet Duru gibi pek çok ismi kendine örnek alıyor.

"TEMBEL HAYRİ BENİM"

Bir yakınının "Tembel Hayri aslında sensin" nitelemesiyle karşılaşan Yıldız, kendi çizdiği "Tembel Hayri" tiplemesinin aslında kendisi olduğuna karar vermiş. Çizdiği karakterlerle iç içe yaşadığını ifade eden Yıldız, "Mesela "Sevilay ile Kubilay' ve özelliklede 'Tembel Hayri' ve 'Köpeği Uslu' gibi tiplemelerimi çizerken kendimi çiziyormuşum gibi hissediyorum. 'Tembel Hayri' aslında benim. Onun gibi tembelim. Mesela onun gibi yeri geldiğinde aksiyim" diye konuşuyor.

Geçimini karikatürle sağlayamadığını da kara mizahla dile getiren Yıldız; şöyle konuşuyor: "Biliyorsunuz sadece karikatürden gelen para ile geçinilmiyor. "Abi, para yerine bir karikatür versem bana bir ekmek verir misin?'diye de bir şey yok. Karikatür, para yerine kullanılmıyor maalesef. Bu nedenle "Çiziyor musun?' diyenlere de "Evet, kafayı da çiziyorum' demek istiyorum. 'Tembel Hayri'liğim tutarsa yarım saatlik bir kareyi, 6 saate bile çizdiğim oluyor ki bu da bir başarıdır"

Gelecekle ilgili projelerinin içinde en çok "TİP"i önemsediğini kaydeden Yıldız, idealinin TİP'i daha geniş kitlelere tanıtabilmek ve herkese ulaşabilirliliğini sağlayabilmek olduğunu sözlerine ekliyor. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 15 Yıldır Kalemiyle Yüzleri Gülümsetiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement