Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89'Uncu Yıldönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89'Uncu Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Adana\'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89\'Uncu Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Atatürk'ün, "bende Kurtuluş Mücadelesinin İlk Hissi Teşebbüsü Bu Memlekette Vücut Bulmuştur" Dediği Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89'uncu Yıldönümü Törenlerle Kutlandı.

05.01.2011 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk'ün, "Bende kurtuluş mücadelesinin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette vücut bulmuştur" dediği Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89'uncu yıldönümü törenlerle kutlandı.Tarihi Büyüksaat'e dev Türk bayrağı çekilmesiyle başlayan tören Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreniyle devam etti. Buradaki törene Adana Valisi İlhan Atış, 6'ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mülki ve idari amirler, askeri erkan hazır katıldı. Çelenk koyma töreninin ardından Vali Atış, makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra ise Uğur Mumcu Meydanı'nda resmi kutlama töreni yapıldı. Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın, Gaye Erbatur, Kürşat Atılgan, Yılmaz Tankut'ın da katıldığı törende sıkı güvenlik önlemi alındı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Bisiklet Takımı'nın Pozantı'dan getirdiği Atatürk'ün Mücahitlerinden Adana'ya taşınan bayrak Başkan Vekili Aldırmaz'a teslim edildi.

Yaklaşık bin kişinin izlediği törende günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Aldırmaz, Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluş öyküsünü anlattı. Şehitleri rahmetle anan Aldırmaz, halkın bayramını kutladı. Adana ve kurtuluşla ilgili şiirlerin okunduğu törende askeri birlikler, gaziler, izci grupları, orta dereceli okullar, halk oyunları ekipleri, esnaf kuruluşları, muhtarlar, polis meslek yüksekokulu öğrencileri, askeri araçlar ve kamu kuruluşlarının hizmet araçları resmi geçit yaptı. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin TEMSA Global'den satın aldığı yüzde 100 yerli üretim otobüsler de tören geçidinde yer alıp, Adanalılara tanıtıldı. Ellerinde Türk bayraklarını dalgalandıran Kuvayi Milliyeciler, yaptıkları gösterilerle Fransız işgalinin sona erdiği günün yıldönümünde töreni izleyen Adanalıları coşturdu. Adanalılar, özellikle Mehmetçik ve gazileri, geçişi sırasında yoğun şekilde alkışladı. Tören sonunda konuşan Vali Atış da, böyle törenlerin, bir daha kötü olayların yapılmaması için düzenlendiğini, töreninin çok renkli geçtiğini belirterek, katılan vatandaşlara teşekkür etti.

KUTUSU -

Adana nasıl kurtuldu ?

DÜŞMAN kuvvetleri Adana'yı işgal etmeye başladığı sıralarda, İstanbul Hükümeti 23 Kasım 1918'de Adana ve yöresinin düşmana bırakılmasını isteyen bir yazı gönderdi. Adanalı bunu büyük bir tepki ile karşılayarak, olayı protesto etmek için İçişleri Bakanlığı'na "Feryatname" diye adlandırılan telgraf çekti. Fransızlar'ın 17 Aralık 1918'de Ermenilerle birlikte Adana'yı işgali üzerine Türk aileler kenti terk edip, dağlara çıkmaya başladı. Kahramanmaraş ve Gaziantep'ten kovulduktan sonra Adana'ya gelenlerle birlikte kentte Ermeni sayısı 150 bine ulaştı.

Bu dönemde Ermenilerin katliamları da başladı. İlk katliam Abidinpaşa Caddesi'nde oturan Vanlı Ahmet Efendi'nin eşi ve çocuklarının boğazları kesilerek yapıldı. Türklerin protesto gösterisi üzerine baskı arttı. Katledilmekten korkan Türkler, 10 Temmuz 1920 günü kenti terk etmeye başladı. Bu olay tarihe "Kaç kaç" olarak geçti. Baskıya dayanamayan Adanalılar örgütlenerek Kilikya Milli Kuvvetler Teşkilatı'nı kurup, Milli Direnme Mücadele Teşkilatı ile birlikte harekete geçti. Sonraki çete savaşları ile yerli halk Adana'yı kurtardı. 20 Ekim 1921'de Fransızlarla Ankara Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Fransızlar 5 Ocak 1922'de Çukurova'dan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89'Uncu Yıldönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement