Afyon' Da Sağlık Skandalı - Son Dakika
Yerel

Afyon' Da Sağlık Skandalı

Afyon\' Da Sağlık Skandalı

Katarakt Ameliyatı Olduktan Sonra Gözlerini Kaybettiler...

01.12.2010 20:22

Afyonkarahisar'da gezici araçla belde ve köylerde ücretsiz göz taraması yapan bir göz merkezinde katarakt ameliyatı olan bazı hastalar, gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Ayrı köyden 7 kişi "Katarakt ameliyatı olduk gözümüzü kaybettik" diyerek savcılığa suç duyurusunda bulunurken, 3 hasta da Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü'ne şikayette bulundu.

Kent merkezinde iki yıl önce faaliyete geçen göz merkezi, belediyelerle de işbirliği yaparak gezici ekiple göz taraması yapıp hasta kabulüne başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan göz merkezinin gezici ekibi geçen Ekim ayı içinde Sandıklı İlçesi'ne bağlı Hırka ve Emirhisar köylerine giderek halkı göz taramasından geçirdi. Doktorlar göz tarama aracında muayene ettiği köylülere katarakt, retina yırtılması, şaşılık, yaşa bağlı göz tansiyonu, hipermetrop, astigmat gibi göz hastalıkları konusunda önerilerde bulundu.

Muayene sırasında yaşları 60'ın üzerinde olan Emirhisar Köyü'nden Osman Yıldırım, Ahmet Öztürk, İsmet Öztürk, Kamil Öz, Mehmet Macit ile Hırka Köyü'nden Lütfiye Akkuş ve Salih Dalkılıç'a 'katarakt' teşhisi konuldu. Bu kişilere kendi göz merkezinde ameliyat edilebilecekleri söylendi. Ayaklarına kadar gelen doktorların bu teklifini kabul eden köylüler ekim ayı sonunda, göz merkezinin gönderdiği araçla Afyonkarahisar'a gitti. Köylüler katarakt ameliyatı oldu ve aynı gün taburcu edilerek yine göz merkezinin aracıyla aynı gün köylerine gönderildi. Bir gün sonra kontrol için yeniden göz merkezine getirilen köylüler, gözlerinde 'ağrı ve yanma' olduğunu söyledi. Göz merkezindeki görevliler ise hastaların dikkatli hareket etmediklerini, enfeksiyon kaptıklarını ileri sürerek ilaç tedavisine başladı.

İlaç tedavisinden sonuç alınamayınca köylüler Afyonkarahisar, Denizli, Konya ve Isparta'daki çeşitli hastaneler ve göz doktorlarına başvurdu. Bu merkezlerde yapılan muayenelerinde hastaların gözlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı.

Sandıklı'nın Hırka ve Emirhisar köylerine oturan hastalar, avukatları aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak katarakt ameliyatı oldukları göz merkezi hakkında suç duyurusunda bulundu. Afyonkarahisar'da oturan 3 hasta da aynı gerekçelerle İl Sağlık Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulundu.Hastaların başvurusu üzerine göz merkezi hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

HASTALAR NE DİYOR

Emirhisar Köyü'nde oturan hastalardan 80 yaşındaki Mehmet Macit, ameliyattan sonra görme yeneteğini kaybetitğini belirterek, "Daha sonra gittiğimiz üniversite hastanesindeki doktorlar, gözümün alınmaması halinde ölümle sonuçlanacak bir durumla karşı karşıya kalabileceğimi söylediler" dedi. Aynı köydeki hastalardan ilaç tedavisine devam eden 65 yaşındaki Ahmet Ertük de "Ameliyat olduğunuz merkezdekiler dikkat etmeyip enfeksiyon kaptığımızı söylüyor. Hadi ben dikkat etmedim, aynı yerde ameliyat olan 7 kişi de mi dikkat etmeyerek enfeksiyon kaptırdı? Suçluların cezalandırılmasını istiyorum" diye konuştu.Hırka Köyü'ndeki hastalar da aynı iddialarda bulundu. 70 yaşındaki Lütfiye Akkuş görme yeteneğini kaybetitğini, ancak gözünün alınmasını istemediğini söyledi. Aynı köydeki 75 yaşındaki Salih Dalkılıç ise ameliyattan sonra gözünün görmediğini belirterek, oğlunun kendisini Konya'daki bir hastanede tedavisini yaptırmaya başladığını söyledi. Diğer yandan özel göz merkezinin yetkilileri konuyla ilgili konuşmak istemedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Afyon' Da Sağlık Skandalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement