Türkiye Barolar Birliği Başkan Metin Feyzioğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin 1915 olaylarına ilişkin kararının önemine işaret ederek, "Bundan sonra Avrupa ve dünyada 'Ermeni soykırımı yapılmamıştır diyen suçludur' anlamına gelecek bütün kanunlar, insan haklarına aykırı hale gelmiştir" dedi.
Feyzioğlu, Isparta Barosunca adliyede düzenlenen "Staj Eğitim Merkezi"nde ilk dersi vermek üzere geldiği kentte, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
AİHM Büyük Dairesinin, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek lehine, 1915 olaylarına ilişkin verdiği kararı değerlendiren Feyzioğlu, sürecin bu noktaya gelmesine ciddi destek verdiklerini söyledi.
Perinçek'i cesareti ve kararlılığı nedeniyle tebrik eden Feyzioğlu, " İsviçre, soykırımın yapılmadığını söylemenin suç olduğuna dair tamamen siyasi ve Ermeni diasporasının baskısıyla bir kanun çıkardığında Perinçek, mahkum olmak için 'Ermeni soykırımı yoktur' dedi. Niye mahkum olmak istedi? Mahkum olup İsviçre'yi AİHM'de dava etmek istiyordu. O mahkumiyeti İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı" diye konuştu.
Mahkemenin Perinçek lehine karar verdiğini anımsatan Feyzioğlu, "1915 olayları, iki halkın, Osmanlı'yı işgal etmek üzere olan dış güçlerin kışkırtmasıyla çatışması ve bundan büyük bir trajedinin ortaya çıkmasıdır. Bunun bir soykırım olarak siyasi kararla nitelendirilmesi son derece yanlıştır. Bu tarihçilerin işidir" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa değerler sisteminin tam merkezinde, düşünceyi açıklama hürriyetinin yer aldığını vurgulayan Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Düşünceyi açıklama özgürlüğünü katleden bu kanuna mahkeme, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır' dedi. Bundan sonra Avrupa ve dünyada 'Ermeni soykırımı yapılmamıştır diyen suçludur' anlamına gelecek bütün kanunlar insan haklarına aykırı hale gelmiştir. Türk hükümetine düşen, değişmesi mümkün olmayan bu kesin kararı alıp, bu devletlerin kanunlarını değiştirmelerini sağlamaktır. Değiştiremiyorlarsa Avrupa sistemine dahil olanları, devlet başvurusuyla AİHM'ye götürüp, mahkum ettirmek olmalıdır. Bunun için de Türk hükümetinin 'Yurtta barış dünyada barış' sözüne sahip çıkması gerekir."
Ankara'daki terör saldırısı
Terörle mücadelede şehit olan asker ve polislerle Allah'tan rahmet dileyen Feyzioğlu, Ankara'daki patlamada hayatını kaybedenleri de rahmetle andığını ifade etti.
Feyzioğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin yayın yasağının kaldırılması için başvuruda bulunduğunu belirterek, "Mahkeme 'Bu konuda yayın yapılmasını yasakladım. Bu olayla ilgili yorum da yapamazsın' diyor, 'Kimseyi de eleştiremezsin' diyor. Hadi canım sen de. Ben vatandaş Feyzioğlu olarak sulh ceza hakimliğine başvurdum. Reddedildiğinde Anayasa Mahkemesine gideceğim" dedi.
Milletin tasa ve kıvançta birlik olması gerektiğini belirten Feyzioğlu, Konya'da oynanan milli maçta saygı duruşunu ıslıklayanların "millet olma bilincine darbe vurduğunu" da savundu.
Daha sonra Feyzioğlu, merkezdeki ilk dersi verdi, avukatlık ruhsatını alanlara cübbe giydirdi.
Son Dakika › Yerel › AİHM'nin 1915 Olaylarına İlişkin Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?