Aile Hekimlerine 'Bebek Dostu' Ünvanları Verildi - Son Dakika
Yerel

Aile Hekimlerine 'Bebek Dostu' Ünvanları Verildi

Aile Hekimlerine \'Bebek Dostu\' Ünvanları Verildi

Kastamonu'da Aile hekimi olarak görev yapan doktorlara 'Bebek Dostu' ünvanları verildi.

07.10.2013 17:54

Kastamonu'da Aile hekimi olarak görev yapan doktorlara 'Bebek Dostu' ünvanları verildi.

Türkiye'de anne sütü ile beslenmenin doğru olarak uygulanmasını sağlamak ve annelerin desteklenmesi amacıyla 1191 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF işbirliğiyle "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütülüyor. Bu kapsamda Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törenle Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, 30 aile hekimi birimine 'bebek dostu' unvanı belgesini verdi. Böylece Kastamonu'da 'bebek dostu' unvanı alan aile hekimi sayısı ise 79'a yükseldi.

Törende konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Dünya Emzirme Haftası'nın Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkede her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlandığını belirterek, "Emzirme, çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Ayrıca anne sağlığının korunmasında da rol oynar. Birçok çalışma, anne sütüyle beslenen çocukların daha az hastalandığını ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay, su dahil hiçbir ek gıda almadan, yalnızca anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir. Buna karşın annelerin büyük çoğunluğu bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye oldukça erken dönemlerde başlamakta ve 2 yaşından çok önce anne sütüyle beslemeyi kesmektedirler" dedi.

Türkiye'de ilk 3 ay sadece anne sütüyle beslenme oranı yüzde 16, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenme oranı ise yüzde 10.6 olarak belirlendiğini açıklayan Dr. Kutlu, "2013 yılı istatistiklerine göre ortalama emzirme süresi 14 aydır. Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyacı vardır. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde 'ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme' oranları giderek artmaktadır. Emzirmeye doğumu izleyen dakikalar içerisinde başlanmalı ve gün içerisinde çocuk gereksinim duydukça da devam edilmelidir. Anne sütü, yeni doğan ve süt çocukları için ideal bir besindir. Bu dönemdeki çocukların gelişmesi için ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içerir. Emzirme anne sağlığı açısından da çok önemlidir. Meme ve over kanserlerinin oluşum sıklığını azaltır. Ayrıca emziren anneler doğum öncesi kilosuna hem daha kısa sürede hem de daha sağlıklı bir biçimde dönebilir. Anne sütü ile beslenmenin çocuk sağlığına uzun dönemde de faydaları vardır" diye konuştu. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aile Hekimlerine 'Bebek Dostu' Ünvanları Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement