Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Rafet Arslan, hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkan sıcak çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Alaplı Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Rafet Arslan, son günlerde artan hava sıcaklığının beraberinde sıcak çarpmalarına neden olabileceğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sıcak çarpmasının çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve acil tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlar ve ölümlere neden olabileceğini kaydeden Arslan, "Hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Sıcak çarpması, çok ciddi bir sağlık sorunu olup, acil tedavi edilmezse kalıcı hasarlar bırakabilmekte hatta ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme sonucunda ve ya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı olarak gelişen durumdur. Bundan en çok etkilenenler küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılardır. Sıcak çarpmasında görülen şikayetler, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, mide bulantısı, terleyememe, kol bacak ve karında kramplar olabilir. Vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkabilir" dedi.
Sıcak çarpmalarına karşı yapılması gereken önlemler ile ilgili bilgiler veren Arslan, " Sıcak çarpmasında sırasında görülen vücudun susuz kalmasını engellemek amacıyla sıcak çarpmasına maruz kalan kişiye bol miktarda sıvı verilmelidir. Hastayı bulunduğu sıcak ortamdan çıkartarak, hemen serin ve korunaklı bir yere taşımalıdır. Elbiselerini çıkarıp, vücudunu ıslatılmış bezle silmeli ve hasta serinletilmelidir. Hastaya soğuk uygulama yapılmalıdır, en doğru yöntem buz kompresleridir. Mutlaka beze sarılarak yapılması gerekmekte yoksa buz yanığı oluşabilir. Düzenli olarak hastanın ateşi ölçülerek 37-38 dereceye düşürülmeye çalışılmalıdır. 37 dereceden aşağıya düşmemesine de özen gösterilmelidir. Hastanın genel durumunda 30 dakikada bir iyileşme yoksa ve davranış anlama ve algılama bozuklukları artıyorsa en yakın sağlık merkezine götürülmelidir. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalı, ince ve açık renk bol giysiler giyilmelidir. Güneş altında fazla kalmamalı, aşırı sıcaklarda gölgede oturulmalı, gün içinde saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya özen gösterilmelidir. Bol bol sıvı gıdalar tüketilmelidir. Kapalı alanların havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışılmalıdır" diye konuştu. - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Alaplı'da Sıcak Çarpması Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?