Alman Mimarisinin İzlerini Taşıyan Hükümet Konağı Restore Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Alman Mimarisinin İzlerini Taşıyan Hükümet Konağı Restore Ediliyor

Yeter Erdine - Alman mimarisinin izlerini taşıyan Malatya Hükümet Konağı, restore ediliyor.

01.01.2012 11:40

Yeter Erdine - Alman mimarisinin izlerini taşıyan Malatya Hükümet Konağı, restore ediliyor. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2 yıl önce aldığı kararla anıt eser olarak tescil edilen ve koruma altına alınan yapının restorasyonuna 2,5 milyon lira harcanacak.

Malatya Valisi Ulvi Saran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya Valiliği Hükümet Konağı'nın Türkiye'de modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Sade bir yapısı olan binanın yapımına 1938'de başlandığını kaydeden Saran, 1940 yılının sonunda yapımı tamamlanan binanın 70 yıldan fazla bir süredir hizmet verdiğini dile getirdi.

Şehirlerdeki resmi birtakım hizmetleri karşılayan bu tür hükümet konaklarının ve kamu binalarının varlığının son derece önemli olduğunu ifade eden Saran, bu yapıların korunması gerektiğini bildirdi.

Malatya Hükümet Konağı'nın, yapıldığı dönemin mimari özelliklerini taşıdığını ifade eden Saran, konağın yapıldığı dönemlerde, hükümet konaklarında Alman ya da Avusturya mimarisinin etkisi olduğunu söyledi.

Malatya Hükümet Konağı'nın da Alman mimarisinin izlerini taşıdığını belirten Saran, "Hükümet Konağının Malatya'nın görsel hafızasında çok önemli bir yeri var. Çünkü şu anda yaşlılık dönemini sürmekte olan insanlar, hatıralarında Hükümet Konağının çok önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyorlar. Hükümet Konağı, Malatya'nın hafızasının önemli bir unsuru, bir parçası" dedi.

Malatya'da Vali olarak göreve başladığında, bu binayı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna tescil ettirdiğini belirten Saran, kurulun aldığı kararla anıt eser olarak tescil edilen ve koruma altına alınan binanın daha sonra restorasyon projesini hazırladıklarını kaydetti.

Restorasyon çalışmasının ihaleyi alan firma tarafından başlatıldığını ve birkaç aydan beri de devam ettiğini dile getiren Vali Ulvi Saran, şu bilgileri verdi:

"Toplam 8 aylık bir restorasyon süresi var. Restorasyon bittiği zaman bir Cumhuriyet dönemi eserini ihya etmiş olacağız. Restorasyona 2,5 milyon lira harcayacağız. Çok büyük bir yapı. Aslına uygun bir biçimde restore ediliyor. İçindeki bazı fonksiyonel unsurlar değiştiriliyor. Eski bazı parçalar kaldırılıyor. Tarihi hüviyetine son derece uygun bir restorasyon yapılmış olacak."

Binanın çevresinin ve arka bahçesinin de yine restorasyon projesi dahilinde elden geçirileceğini kaydeden Saran, binanın girişinin de arka bahçeden yapılacağını belirtti.

Saran, "Tarihimizin güzelliklerini ortaya koyan, mimari mirasımızın korunmasını hedef alan önemli bir hizmeti bir şekilde tamamlamış olacağız" ifadesini kullandı. Hükümet Konağı'nın restorasyonunun kent kimliği adına da önemli bir hizmet olduğunu anlatan Saran, "Kent kimlikleri o kentin dokusunun korunması suretiyle ayakta tutulabiliyor. Eğer bu dokuyu kaybedersek bunlar yıkılır da yerlerine kısa süre içerisinde başlayıp bitirilebilen betonarme binalar yapılırsa kent kimliğinin ciddi bir kayba uğradığını kabul etmek gerekir" dedi.

Kentin mimari mirasının gelecek nesillere korunarak aktarılması gerektiğine işaret eden Saran, "Aksi halde şehirler birbirine çok fazla benziyor. Türkiye'nin herhangi bir şehrini, o şehrin fiziki dokusunu başka bir şehirden ayırt edemiyorsanız, ondan farklı unsurları, tarihten gelen birikimlerini algılayamıyorsanız, göremiyorsanız, o kent kimliğini kaybetmiş demektir" diye konuştu.

Saran, geçmişten bugüne devralınan önemli eserlerin korunması gerektiğini, aksi taktirde bir kentin tarihi ve turistik yönden de ilgi odağı olamasının mümkün olmadığını belirtti.

Bu arada, Malatya Hükümet Konağı'nda, yapıldığı tarihten bu yana geçen 71 yılda 29 Valinin görev yaptığı öğrenildi.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alman Mimarisinin İzlerini Taşıyan Hükümet Konağı Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement