Anadolu'nun destanlaşan mücadelesi bir kez daha dualarla anıldı - Son Dakika
Yerel

Anadolu'nun destanlaşan mücadelesi bir kez daha dualarla anıldı

Anadolu\'nun destanlaşan mücadelesi bir kez daha dualarla anıldı

Osmanlı-Rus Savaşında, başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumluların kahramanlık destanı yazdıkları Aziziye Müdafaasının 145. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

09.11.2022 15:32  Güncelleme: 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı-Rus Savaşında, başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumluların kahramanlık destanı yazdıkları Aziziye Müdafaasının 145. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Törene Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı da katıldı.

Son yıllarda Erzurumluların ve öğrencilerin yoğun katılımıyla geleneksel hale gelen Aziziye Destanı, birçok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği etkinlikte hep birlikte dualar edildi ve bayraklar dalgalandırıldı.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağına yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyasında halkın yazdığı kahramanlık destanının 145. yıl dönümü programına Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın yanı sıra şehrin mülki, idari, bürokrasi, yargı ve askeri erkanı ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Ayazpaşa Camiinden Sala Okunması ve Ardından Tarihi Çağrının Yapılması ile başlayan programlar, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Bayrak şiiri ile Sultan II. Abdülhamit'in fermanının okunması, Sultan II. Abdülhamit'in Erzurum halkına teşekkür yazısının seslendirilmesi, Nene Hatun'un temsili canlandırılması, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla devam etti. Nenehatun'un kabrinin ziyaret edilmesi ve karanfillerin bırakılmasıyla duygu dolu anların yaşandığı program, Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının gösterisi ile sona erdi.

"Aziziye, 'Önce Vatan' Diyen Kahramanların Destanıdır"

Günün anlamına yönelik değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, kentin düşman eline geçmemesi için kadın erkek her yaştan insanın muharebe meydanında vatan savunması yaptığını, bunun neticesinde ise düşmanın ilerlemesine engel olunduğu söyledi. Kahramanlık destanının yazıldığı bu yerde ecdadı anmak için dualar edildiğini vurgulayan Rektör Çomaklı: "Kundaktaki bebeğini bırakıp, önce vatan diyen kahraman Nene Hatunların yazdığı destana şahitlik etmek ve yaşananları asla unutmamak adına bu tür etkinlikleri önemsiyor, üniversite olarak da benzeri programları düzenliyoruz. Unutmamalıyız ki geçmişimizi iyi bilerek ancak geleceğimizi başarılı bir şekilde inşa edebiliriz. Aziziye Destanı da bizim için büyük önem arz ediyor. Kahramanlık destanı yazarak bugün özgür bir şekilde yaşamamıza vesile olan tüm şehitlerimi rahmet ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Anadolu'nun destanlaşan mücadelesi bir kez daha dualarla anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement