Anadolu'ya Göçün Sırrı "Taş Boncuk"Larda Gizli - Son Dakika
Yerel

Anadolu'ya Göçün Sırrı "Taş Boncuk"Larda Gizli

Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası kazılarında ortaya çıkan taş boncuklardan Anadolu insanının göç hareketine ilişkin ipuçları elde edilmeye çalışılıyor.

03.09.2015 11:53

İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası kazılarında ortaya çıkan taş boncuklardan Anadolu insanının göç hareketine ilişkin ipuçları elde edilmeye çalışılıyor.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek'in girişimiyle Kahramanmaraş merkeze bağlı Döngel Mahallesi'nde 2007'de başlayan kazılar devam ediyor. Erek başkanlığında yürütülen çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üniversite öğrencileri de katılıyor.

Yrd. Doç. Dr. Erek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Direkli Mağarası'nda yürütülen kazılarda kent ve Anadolu arkeolojisine ilişkin önemli bilgiler elde ettiklerini söyledi.

Bu yılki kazılarda göç yollarıyla alakalı çok önemli saptamaları olduğunu dile getiren Erek, mağarada bulunan taş boncukların Anadolu insanının göç hareketi konusunda bilgiler vermesinin beklendiğini bildirdi.

Elde edilen bulguların kendilerini M.Ö 14 bin yıla kadar götürdüğünü belirten Erek, kazılarda görevli Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Emma Baysal'ın boncuklar üzerinde çalıştığını anlattı.

Erek, taş boncuklarla ilgili çalışmalar konusunda şu bilgileri aktardı:

"Arkadaşımız, bu taş boncuğun yapısının olasılıkla Suudi Arabistan'daki bir taş ocağındaki taşla örtüştüğünü saptadı. Bu taşın da Doğu Akdeniz'deki birçok istasyonda bulunduğunu öğrendik. Bu da dönemin insanının çok hareketli olduğunu gösteriyor. Taş boncuklar, Anadolu'ya gelenlerin uzak bölgelerden göç ettiğini gösteriyor."

Taş boncuğun önemli bir bulgu olduğunu kaydeden Erek, gelecek yıl ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bu eseri tanıtacaklarını söyledi.

Geçen yılki kazılarda bulunan insan kemiklerinin, DNA incelemesi yapılmak üzere ABD'deki bir merkeze gönderildiğini hatırlan Erek, bu analizle Anadolu insanı ve bölge arkeolojisine ilişkin önemli bilgilere ulaşılmasının tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

-Direkli Mağarası

Kahramanmaraş'a 65 kilometre uzaklıktaki Döngel köyündeki Direkli Mağarası'nda çalışmalara 1959'da yaptığı araştırmayla ilk ışık tutan isim Prof. Dr. Kılıç Kökten oldu. Kökten'in yazdığı bir makaleden yola çıkılarak yürütülen çalışmalar doğrultusunda bölgede önemli gelişmeler kaydedildi.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek'in başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında 5 yıl önce bulunan ana tanrıça figürü, dünyanın birçok ülkesinde  uzmanlar tarafından ilgiyle karşılanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anadolu'ya Göçün Sırrı 'Taş Boncuk'Larda Gizli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement