Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.TÜRKİYE Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, işadamı Sami Korhan Gürhan, işadamı İsmail Alpı...

21.11.2012 10:11

Foto: İhale, Adil Üstündağ ve Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, otel projesinin yapılacağı bölge

===

Çin'de yoğun ticari

görüşmeler yapıldı

TÜRKİYE Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, işadamı Sami Korhan Gürhan, işadamı İsmail Alpı ve Mahmut Çimen'le Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. Şangay, Jiaxing (Caşin), Guangzhou, Fuijang(Fuju) ve Pekin'i ziyaret eden Afyonkarahisar heyeti, gittikleri kurumlarda "Türk Heyeti Hoşgeldiniz" yazısıyla karşılandı.

VERİMLİ ZİYARETLER

Ziyaretin son derece verimli geçtiğini belirten İhsan Beşer, "Biz buradan Şangay'a gittik. Şangay'dan Caşin'e gittik. Guangzhou, Fuju ve Pekin'i ziyaret ettik. 1 haftalık programda, 38 görüşme yaptık. Bütün gittiğimiz yerlerde araç tahsis ettiler, otel tahsis ettiler. Bizim programımızı Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ticaret Ataşesi yaptı" dedi. İlk ziyaretin Caşin'e yapıldığını belirten Beşer, "Caşin'de sıcak su, deri kimya, şehir ısıtması ve kiraz alımıyla ilgili görüşmeler yaptık. Sıcak suyu daha yeni bulmuşlar. Şehrin valisi, 'Her şekilde işbirliğine hazırız' dedi. Sadece Caşin'de 260 bin KOBİ var" diye konuştu.

KİRAZ İÇİN BÜYÜK PAZAR

Guangzhou Ticaret Odası Başkanı ve meyve-sebze halinin yöneticisi ile görüşmelerinin de olumlu geçtiğini belirten Beşer, "Bütün hali gezdirdiler. Ağırlıklı olarak ABD, Şili ve Güney Afrika'dan mal geliyor. Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Temmuz'da bütün heyetiyle birlikte Afyonkarahisar'a gelecek. Çin'in kiraz ithalatı 143 milyon dolar. 100 milyon dolarını Şili'den alıyor. 43 milyon dolarını ABD'den alıyor. Gıda Güvenliği Anlaşması imzalanmamış. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Sultandağı Kirazları'nı Çin'e ihraç etmemiz mümkün" diye konuştu.

YATIRIM YAPMAK İSTİYORLAR

Fuijang'da ise mermercilerle bir araya geldiklerini belirten Beşer, "Burada doğaltaş fuar merkezini ziyaret ettik. Orada mermercilerle bir araya geldik. Oradaki mermerciler de Aralık ya da Ocak ayında gelecek. Fujiyang'da Afyon'a yatırım yapmak isteyen bir firma sahibi var. Destekle ilgili bilgi istiyor" ifadelerini kullandı. Çin'deki ziyaretlerinden önemli izlenimler elde ettiğini anlatan İhsan Beşer, İscehisar'da Mermer Müzesi, merkezde ise Afyonkarahisar Belediyesi'ne bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulmasını önerdi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

İşkur destekli mantar

yetiştiriciliği kursu

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi İşkur işbirliğiyle 'Mantar yetiştiriciliği kursu' açtı. Türkiye Çalışma ve İş Kurumu Antalya İl Müdürlüğü ile Korkuteli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde açılan Kültür Mantarı Yetiştiriciliği kursuna 43 kişi müracaat etti. Ancak sınırlı kontenjan nedeniyle, kursa kurada kazanan 25 kişi katılacak. 24 iş günü sürecek olan kursta, kursiyerlere her gün için 20 TL harçlık verilecek.

Korkuteli Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Harun Topay, işsizlikle mücadele kapsamında çok sayıda kurs açıldığını belirterek, iş gücü piyasasının talepleri doğrultusunda mantar yetiştiriciliği kursu açıldığını kaydetti. Topay, vatandaşlara işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda işsizlere meslek edindirmeyi ve istihdam edilmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Topay, "İşsizlikle mücadelemiz sürecek" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan

===

Öğrenciler çamurdan heykel yaptı

ALANYA Belediyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 9.Uluslararası Alanya Ahşap Heykel Sempozyumunda ilköğretim öğrencileri workshopa (fikir üretme) katılıp plastik çamur heykeller yaptı. Alanya Belediyesi'nin Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği ve bu yıl 9'uncusu düzenlenen Uluslararası Alanya Ahşap Heykel Sempozyumunda usta heykeltıraşlarla birlikte 8 okuldan 20 ilköğretim öğrencisi workshop yaptı.

Ahşap heykeller yapan Türk ve yabancı heykeltıraşlar eşliğinde öğrenciler plastik çamurdan heykeller yaptı.

Öğrencilerin plastik çamurla gün boyunca sanatçılarla birlikte çalıştıklarını belirten Heykeltıraş Beyhen Yönet, "Amacımız onlara heykelleri anlatmak ve sanatçılarla buluşturmak. 21 Kasım'da sanatçıların heykelleri ile birlikte çocukların çalışmaları sergilenip kendilerine teşekkür belgesi verilecek" dedi.

9'cusu düzenlenen Alanya Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumunda bu yıl sedir ağacı kullanıldığına değinen Yönet, "Heykel yapımı sırasında çıkan talaşların kokusu çok güzeldi. Sempozyumun son gününde davetlilere anı olması için talaşları cam kavanozlara koyup hediye edeceğiz" diye konuştu. Türkiye, İtalya, Ermenistan, Bulgaristan, İspanya, Kore, Rusya, Makedonya'dan toplam 10 heykeltıraşın eserleri

sempozyumun sonunda şehrin çeşitli yerlerinde sergilenecek.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Foto: Öğrenciler minik heykellerle - anı olarak verilecek talaşlar

===

Kumluca'da altyapı

çalışmaları sürüyor

KUMLUCA Belediyesi tarafından Kum ve Sarıkavak Mahallesi ile Hasanağa Köyü'nde kanalizasyon şebeke hattı yapılıyor. Kumluca Belediyesi tarafından kentte %95'lik kısmı tamamlanan kanalizasyon şebeke hattı çalışmaları Kum Mahallesi, Sarıkavak Mahallesi ve Hasanağa Köyü'nde sürdürülüyor. Hasanağa köyünde belediye ekiplerince sürdürülen çalışmaları yerinde inceleyen Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, altyapı çalışmalarının ilçe merkezinde tamamlanmasının ardından kanalizasyon şebeke hattını yapmayı planladıkları Kum ve Sarıkavak Mahallesi ile Hasanağa Köyü'nde başlattıklarını söyledi. Çetinkaya, üç ayrı bölgede toplam 6 bin 500 metre kanalizasyon şebeke hattı yapılacağını belirterek, çalışmaların Aralık ayı içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Altyapı çalışmaları

===

Kaleköy film seti oldu

ANTALYA'nın Demre ilçesine bağlı Üçağız Köyü'nün Kaleköy Mahallesi, film seti oldu. Eski adı Simena Antik Kenti olan dünyaca ünlü Kaleköy'de 'Balayı' adlı film çekiliyor. Türkiye'de karada olup da karayolu bağlantısı olmayan ender yerlerden biri olan Kaleköy'de, Yönetmen Koray Baliç tarafından 'Balayı' adlı filmin çekimlerine başlandı. Reis Film tarafından çekilen filmin yapımcılığını Can Şimşek, uygulayıcı yapımcılığını Migren Film yürütüyor.

Filmin başrollerini Emre Kılıç ve Seda Tosun paylaşıyor. Filmin çekiminde 40 kişilik ekip görev yapıyor. Film, gelecek yıl yapılacak Altın Koza ve Altın Portakal Film Festivalleri'ne katıldıktan sonra vizyona girecek. Yönetmen Koray Baliç, filmin çekimine İstanbul'da başladıklarını belirterek, "İstanbul'daki çekimler 15 gün sürdü. Kaleköy'de de 15 gün çalışacağız. Filmde zengin bir erkekle, bir sanatçının birbirlerini tanımak için kimsenin bulunmadığı bir adada yaptıkları balayı anlatılıyor" dedi.

Yönetmen Koray Baliç, balaylı çiftinin, balayı tatili yaptıkları sürede sadece birbirleriyle vakit geçirdiklerini, bu sürede ikili arasındaki uyum ve uyumsuzlukların yer yer romantik, yer yer dramatik, yer yer de mizahi bir şekilde dile getirildiğini anlattı. Baliç, filmin, Kaleköy'ün tanıtımına katkı sağlayacağını umduğunu belirtti. Filmi ekibini Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman Kaleköy'deki sette ziyaret ederek, film hakkında bilgi aldı.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kaymakam Yusuf İzzet Karaman'ın Set ekibiyle fotosu

===

Kaymakam eğitim inşaatlarını inceledi

DEMRE Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre İlçe Merkezi'ndeki Karabucak Eğitim Kurumu ve Demre Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün yeni binasındaki çalışmaları inceledi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaymakam Karaman'ın incelemelerine Demre İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal da katıldı. Kaymakam Karaman ve Milli Eğitim Müdürü Aldal, önce Karabucak Eğitim Kurumu'ndaki devam eden öğrenci kantini, öğretmen kameriyesi ve tuvaletleri hakkında Okul Müdürü Ali Kıtır'dan bilgi aldı.

Kaymakam Karaman daha sonra Demre Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün yeni taşındığı eski Demre Mal Müdürlüğü binasındaki tadilat çalışmalarını inceledi. Karaman, Karabucak Eğitim Kurumu'na yarısı Okul Aile Birliği, yarısı Demre Kaymakamlığı tarafından karşılanan altı tuvalet, öğrenci kantini ve öğretmen kameriyesi yaptırıldığını belirtti. Karaman, "Tuvaletler çevreye örnek olacak bir şekilde inşa edildi. Demre Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'ne, eski mal müdürlüğü binası tahsis edildi" dedi.

Demre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binasının içi ve dışını 60 bin lira harcamayla yenilendiğine değinen Kaymakam Karaman, "İnşaat kısa sürede tamamlanacak ve kurslara hemen başlanacak. Demre Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, iki katlı, modern bir binaya kavuşacak. Ayrıca yapılan çalışmalarla Demre'de derslik sorunu kalmadı. Sınıf ortalaması da 23 öğrenci oldu. Bu sayı Avrupa standartlarının da altında" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kaymakam Yusuf İzzet Karaman'ın yeni binayı incelemesi.

===

Marina'da 'ikinci

bahar' dönemi

ÇEŞİTLİ ülkesinden Kemer'e gelen 50 ile 65 yaş arası lüks yat sahibi turistler, demir attıkları marinada ikinci baharlarını yaşıyor. 350 yat kapasitesine sahip Türkiz Marina'da 270 tekneye hizmet verilirken, yabancıların çoğunluğunu ise Amerikalı ve İngiliz turistler oluşturuyor. Deniz aşığı turistlerden bazıları, 25 yıldır ikinci evleri olan Kemer'e demir atıyor.

Türkiz Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, denizde 225, karada 125 olmak üzere toplam 350 yat kapasitesine sahip olan Marinanın bu yıl sonu itibariyle 140'ı yabancı toplam 270 tekneye hizmet verdiklerini söyledi. Tokaç, Marinaya en çok Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Avusturya, İsveç ve Rusya'dan turistlerin demir attığını ifade etti.

KEMER İKİNCİ EVLERİ

denizci turistlerin Kemer'de olmaktan memnun olduğunu anlatan Tokaç, "Misafirlerimizin çoğu teknelerinde yaşıyorlar. Kemer onların ikinci evi oldu. Denizi bilen, denizde yaşamak isteyen yaşları 50 ile 65 arasındaki turistler, Kemer'de ikinci baharlarını yaşıyor. Bu misafirlerimiz arasında 25 yıldır ilçemize gelen turistler bulunuyor. Kışlama dönemine girdiğimiz bu günlerde, bakım ve onarım için yatlar bırakılmaya başlandı" dedi.

BURADA ÇOK MUTLUYUZ

Marina'da iki yatları bulunan ve tatil için 7 yıldır Kemer'e gelen Alman Rosanita Von Tongeln ile kızı Andrea Papendick, doğal güzelliklerine ve eşsiz koylarına aşık oldukları Kemer'e her yıl geldiklerini söyledi. İnsanların misafirperver ve sıcak yaklaşımlarından etkilendiklerini anlatan Papendick, "Almanya'daki ev hayatımızı buradaki teknede sürdürüyoruz. Burada yaşamaktan çok mutluyuz" diye konuştu.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Marina Genel Müdürü Levent Tokaç yat sahibi turistlerle foto

===

Taşoluk'ta ağaçlandırma

çalışmaları devam ediyor

AFYONKARAHİSAR'ın Sinanpaşa İlçesine bağlı Taşoluk Kasabasında Ormanlık alan olarak tespit edilen alanda ağaçlandırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Dizin Deresi'nde 5 dozer ve 1 adet paletli küçük iş makinesi ile dikim öncesi hazırlık çalışmaları yapılıyor. Bölgede yaklaşık 250 hektar alan fidanla buluşacak. Taşoluk Belediye Başkanı Murat Öner, Taşoluk'ta her alanda yapılan önemli çalışmalar gibi ağaçlandırma çalışmalarına da büyük önem verdiklerini söyledi.

1 milyonu aşkın fidanı toprakla buluşturduklarını ve çalışmalar devam ettiğini belirten Öner şöyle devam etti: "Arıcılığın yaygın olduğu kasabamızda, arıcılık yapan vatandaşlarımız için Gölet çevresinde bal ormanı oluşturuldu. Aynı bölgede Şehitler Ormanı çalışmaları tamamlandı. Kasaba içerisinde ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Zaten yeşili bol olan kasabamız daha da yeşile bürünmüş oldu. Ağaçlandırma ve yeşil alan çalışmalarımız bundan sonra da sürecek" dedi.

Gökhan KOCAASLAN/SİNANPAŞA, (DHA)

Foto: Ağaçlandırma çalışmaları ve Taşoluk Belediye Başkanı Murat Öner

===

Üniversitelilerin

TSM albümü çıktı

AFYON Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Burak Kaynarca, 'Saklı Nağmeler' adını taşıyan albümün müzik yönetmenliğini yaptı. Kaynarca'nın da içinde bulunduğu ve çoğu akademisyenlerden oluşan Elhan müzik topluluğunun çıkardığı albümde ilk defa icra edilen saz eserleri bulunuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Burak Kaynarca'nın yanı sıra AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Ömer Bildik ve Okutman Özlem Elitaş'ın da aralarında bulunduğu Elhan müzik topluluğu, ilk albümünü Kalan Müzik'ten çıkardı. Albümün müzik yönetmeni ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Burak Kaynarca, "Albüm çalışması 2 yıl sürdü. Saklı Nağmeler'i, enstrümantal bir albüm olarak hazırladık" dedi.

Burak Kaynarca'nın müzik yönetmenliğini yaptığı ve 'Saklı Nağmeler' ismini taşıyan albümde daha önce sesli olarak kaydedilmemiş 13 saz eseri bulunuyor. Elhan'ın bu ilk albümünde kanuni Bekir Reha Sağbaş, kemençevi Derya Türkan, çellist Özer Arkun, kudümzen ve dairezen Timuçin Çevikoğlu, neyzen Ömer Bildik ve üdi Burak Kaynarca yer alıyor. 'Saklı Nağmeler' albümünde Neyzen İsmail Dede, Buhurcu, Saatçi Mustafa Efendi, Neyzen Said Dede, III. Selim, Tanbüri Dilhayat Kalfa, Gazi Giray Han, Kutbü'n-nayi Osman Dede, Şekerci Cemil Bey gibi bestekarların; Müselles, Maveraü'n-nehr, Bezm-i Tarab, Şüri, Büzürg, Geveşt, Tarz-ı Cedid, Narefte, Tarz-ı Cihan, Sultan-ı Cedid ve Isfahanek makamlarındaki saz eserlerine yer veriliyor.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Albüm kapağı

===

Traktörlere sıkı denetim

İBRADI'da son günlerde traktör kazalarında yaşanan artış nedeniyle Jandarma denetimlerini yoğunlaştırdı. Akseki 5. Jandarma Trafik Timi tarafından gerçekleştirilen denetlemelerde İbradı-Akseki çevresindeki toplam 130 traktör tek tek denetlenerek eksikleri giderildi. Denetlemelerde traktörlerinde sarı ikaz tepe lambası ve römorklarında uyarı ikaz lambası (reflektör) bulunmayan traktör sürücülerine gerekli bilgilendirmeler yapılarak eksiklerin tamamlanması sağlandı.

İbradı ve Akseki bölgesinde tarım ve orman içi ağaç kesim faaliyetlerinde traktörlerin sıklıkla kullanıldığına dikkati çeken 5. Jandarma Trafik Timi Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Metin Ercan özellikle ışıklandırmaları eksik olan araçların trafiği tehlikeye attığını vurguladı. Denetlemelerin traktör sürücülerinin 'traktörde güvenli sürüş' konusunda bilgilendirildiğini kaydeden Metin Ercan 'Traktörlerdeki sarı ikaz tepe lambası reflektör ve sinyaller gibi ışık donanımlarındaki eksiklerin geceleri kazalara sebebiyet verdiğine işaret etti.

Kazaların önüne geçebilmek için traktörleri tek tek denetleme istasyonlarına gelmelerini sağlayarak denetlediklerini anlatan Metin Ercan, "Traktör sürücülerine kendilerinin ve başkalarının canını tehlikeye atmaması için yapması gerekenleri anlatarak trafik eğitimi veriyoruz. Denetlemelerde eksikleri bulunan traktörlerin de eksikleri tamamlandıktan sonra tekrar trafiğe çıkışına izin veriyoruz. Çiftçiler, traktörlerinin servis bakımlarını düzenli olarak yaptırsın. Özellikle geceleri görünürlüğü artırsınlar" diye konuştu.

Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)

Foto: Denetleme yapan jandarma ekipleri, Kıdemli Başçavuş Metin Ercan

===

Ağlasun'da ekmek

fiyatı ucuzladı

BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde 250 gram beyaz ekmeğin fiyatı 65 kuruştan 40 kuruşa indirildi. 550 gram esmer ekmeğin fiyatı da 1.5 TL den 1 TL ye düşürüldü. Firma yetkilisi Öztekin Gözüm, piyasa şartlarına bağlı olarak ekmek fiyatlarında indirime gittiklerini belirterek, bazı bakkalların fiş sistemiyle beyaz ekmeği 45 ile 50 kuruştan sattığını tespit ettiklerini kaydetti.

Bunun üzerine, imalatçı fırın olarak ekmek fiyatlarını indirerek ayakta kalma mücadelesi vereceklerini belirten Öztekin Gözüm, "Ekmek fiyatı indirilirken, gramaj değişikliği yapılmadı. Kar marjımız düştü ama satışlarımızda artış yaşandı. Ciromuz da yükseldi. Ekmekteki indirimden Ağlasun halkı çok memnun kaldı" dedi.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Foto: Ekmek fırını - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement