Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (5) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (5)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (5)

Foto.ANTALYA Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin 'tadilat' gerekçesiyle her türlü sanatsal etkinliğe kapatılması, galerinin daha sonra 'Mevlevi Müzesi'ne dönüştürüleceği söylentileri, Kaleiçi semtindeki tarihi Kesik Minare'nin de üzerine cami...

23.01.2013 15:23

Foto: Devrim Kök

===

Kesik Minare önünde eylem

ANTALYA Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin 'tadilat' gerekçesiyle her türlü sanatsal etkinliğe kapatılması, galerinin daha sonra 'Mevlevi Müzesi'ne dönüştürüleceği söylentileri, Kaleiçi semtindeki tarihi Kesik Minare'nin de üzerine cami bindirilmesi için yeni bir proje hazırlanması, sanatçı kuruluşlarının tepkisini artırdı. Tepkiler, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) ile Nazım Kültürevi'nin organizasyonuyla, Kesik Minare önünde eyleme dönüştü.

Attalos Heykeli önünde bir araya gelen resim, heykel, seramik, el sanatları sanatçıları, şair, yazar ve çizerler, Attalos Heykeli önünde toplanıp, Kaleiçi sokaklarında yürüdü, Kesik Minare önünde de basın açıklaması yaptı. Tepki eyleminde, "Kesik Minare ve Güzel Sanatlar Galerisi İbadethane Değil Ortak Kültür Mirasımızdır", "Mevlevihane'ye Hayır, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Korunsun", "Kültür Mirasımız Kaleiçi'ni Gerici Hizmete Terk Etmeyeceğiz", "Galerimizi Geri İstiyoruz", "Kesik Minare Cami Değil, Açık Hava Müzesi olsu" yazılı pankartlar taşındı. Eyleme, KESK, DİSK, TMMOB, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği de destek verdi.

ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, 50 yıldan beri sanata ve sanatçıya hizmet veren tarihi galeri binasının, Yivli Minare ve Saat Kulesi'nden sonra Antalya'nın üçüncü simgesi olduğunu hatırlattı. Yılmaz, "Devlet Güzel Sanatlar Galerisi binasının elimizden alınmasına, açık hava müzesi olarak Antalya turizmine, kültür ve sanat etkinliklerine hizmet vermesi planlanan Kesik Minare'nin de ibadethaneye dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Eylemden fotolar

===

Alanya'da tarımsal ürün envanteri hazırlanıyor

ALANYA'da Toslak-Yeniköy-Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatifinin hizmet sahasında yetişen sebze ve meyvenin envanteri çıkartılıp 10 yıllık üretim potansiyeli belirlenecek. Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası, Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi ve Toslak-Yeniköy-Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle tarım ürünleri envanteri hazırlanıyor.

Projeyi tanıtan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, "Toslak-Yeniköy-Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) yaptığı Tarımsal Veri Projesi kabul edildiğine değinerek, Alanya Ziraat Odası ile Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr Alirıza Aktaş ile projenin ortakları olduklarını vurguladı.

Amaçlarının bölgedeki tarımsal veri çalışması hazırlamak olduğuna işaret eden Rüzgar, "Arazi varlığının ne kadar işlendiği ne ekildiği verim durumun ne olduğu. Hem üretici hem de bakanlığın genel kayıtları için verilerin toplanması çok önemli. Yaptığımız üretimi göreceğiz. 500 çiftçinin verileri değerlendirilip Alanya geneline yayarak ürün planlaması yapabileceğiz" dedi.

Kooperatif Başkanı Mustafa Özen ise projenin BAKA tarafından kabul edilmesinin ardından, proje ortaklarıyla fikir alışverişi için bir araya geldiklerini belirterek, konuyla ilgili 28 Ocak'ta Alanya Ticaret ve Sanayi Odasında tanıtımın yapılacağını bildirdi. Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu da ilk çalışmadan alınacak başarının ardından diğer köylerde benzer çalışmalar yapılacağını söyledi.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Foto: Mehmet Rüzgar- Mustafa Özen ve Turgut Musluoğlu

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement