Yenice Orman İşletme Müdürlüğü, ağacı ve çiçeğinden birçok alanda yararlanılan ıhlamur yetiştirecek.
İşletme Müdürü Şevket Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe ormanlarında gelişi güzel, kendiliğinden yetişen ıhlamur için hasat planı hazırladıklarını, plan dahilinde biyolojik çeşitlilik ve doğa tahribatı olmadan sürdürülebilir yönetimi sağlamak, mahalli, ülkesel ve küresel düzeyde fayda ve katkılarını artırmak amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.
Geçmiş yıllarda köylüler tarafından münferit olarak değerlendirilen ıhlamurun daha bilinçli yetiştirileceğini vurgulayan Eraslan, "Ihlamur için hasat planı yapılmamıştır. 2011-2030 yıllarını kapsayacak ve her yıl kesim uygulanacak şekilde yapılan plan sayesinde, bölgemizde yaşayan orman köylüsüne geçici istihdam sağlanmış olacak, orman-halk ilişkileri yönünden de olumlu gelişmeler yaşanacaktır. Ihlamur, tek tek veya küme halinde ağaç formunda bulunmaktadır" diye konuştu.
Bir hektarlık alanda ortalama 270 kilogram yaş ıhlamur çiçeği üretilebildiğini belirten Eraslan, 173 hektarlık alanlarının bulunduğunu ve yaklaşık 46 ton yaş ıhlamur çiçeği üreteceklerini kaydetti.
-Ihlamur çiçeği-
Türkiye'de özellikle Marmara ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'nde bol miktarda yetişen ıhlamurun çiçek, yaprak, kabuk ve ağacından faydalanılıyor.
Ağacın boyu 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5-10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir.
Doğramacılık ve dokumacılık alanlarında ağacından, nektar kaynağı ve tıbbi alanlarda ise çiçeğinden yararlanılır. - Karabük
Son Dakika › Yerel › Artık 'Ihlamur' Kendiliğinden Yetişmeyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?