Asya Ülkelerinin "Sihirli Bitkisi" Samsun'da Yetiştiriliyor - Son Dakika
Yerel

Asya Ülkelerinin "Sihirli Bitkisi" Samsun'da Yetiştiriliyor

OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu'nun, birçok Asya ülkesinde en önemli tıbbı bitkilerden biri olan ve "sihirli bitki" olarak adlandırılan kudret narının Samsun'da yetiştirilmesiyle ilgili sürdürdüğü çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildi OMÜ...

14.06.2013 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu'nun, birçok Asya ülkesinde en önemli tıbbı bitkilerden biri olan ve "sihirli bitki" olarak adlandırılan kudret narının Samsun'da yetiştirilmesiyle ilgili sürdürdüğü çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildi

-OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çalışkan: "Bir dekar alandan 23 bin 360 adet meyve topladık. Böylesine başarılı sonuçlar aldığımız kudret narını bölgemizde geliştirmek, ilaç sanayisi için hammadde olarak kullanımını sağlamak ve üreticilere de ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz"

OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Çalışkan başkanlığında iki yıl önce Samsun'un Tekkeköy ve Bafra ilçelerinde başlatılan, Asya ülkelerinin doğal bitkisi olarak bilinen ve tıbbi amaçlarla halk hekimliğinde kullanılan kudret narı yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar elde edildiği belirtildi.

Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tropik ve subtropik iklim bölgelerine adapte olmuş, özellikle Çin, Hindistan, Doğu Afrika ve ve Güney Amerika'da yetiştirilen kurdet narının, Samsun iklimine uyum sağlayarak yetiştirilmesinin yöre için büyük avantaj olduğunu söyledi.

Türkiye'de kudret narının tıbbi faydalarının öneminin son yıllarda geliştiğini belirten Çalışkan, şöyle devam etti:

"Kudret narı ülkemizde giderek tanınan ve yaygınlaşmaya başlayan bir bitki. Ülkemiz için yeni olan ve Asya ülkelerinde sihirli bitki olarak da anılan meyvenin, düşük kan şekerini düzenleme, diyabet tedavisi, bakterilerin gelişmesine engel olma ve antikanserojen faydalarının yanı sıra iç ve dış yaralarda kuvvetli iyileştirici özelliği kanıtlanmıştır. Özelliklerinden dolayı tıbbi alanda da aranılan bir bitki olmuştur. Bu nedenle bölgemizde kudret narı yetiştiriciliğini geliştirmek, ekonomik anlamda bölge halkına farklı ürün sunmak istedik. Yaklaşık iki yıldır yaptığımız çalışmalarda da oldukça başarılı sonuçlar elde ettik."

Kudret narının ağustos ayı başı ile ekim ayı sonuna kadar ürün verebildiğini belirten Çalışkan, "Bir dekar alandan 23 bin 360 adet meyve topladık. Bu da bitki başına 3,7 kilogram ürün anlamına geliyor. Böylesine başarılı sonuçlar aldığımız kudret narını bölgemizde geliştirmek, ilaç sanayisi için hammadde olarak kullanımını sağlamak ve üreticilere de ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz" dedi.

"Sihiri, içeriğinde gizli"

Çalışkan, kudret narının, içeriğindeki maddelerle bir sağlık bitkisi olduğunu vurgulayarak, bitkinin tarihi devirlerden beri meyvelerinin, sürgünlerinin, yaprak ve çiçeklerinin halk hekimliğinde kullanıldığını anlattı.

Bitkinin olgun meyvelerinin sebze olarak tüketilebildiğini dile getiren Çalışkan, şunları kaydetti:

"Bitkinin içeriğinde A ve C vitamini, fosfor ve demir bolca bulunmakta. Bitkinin 'sihirli' olarak bilinmesinin en başlıca nedeni, barındırdığı maddeler ile antiHIV, antiülser, antilösemik, antimikrobiyal, antitümör, anti inflomatuar bileşiklerinden dolayıdır. Kudret narı ilaç sanayinde önemli oranda kulanılmaktadır. Bu nedenle Samsun'da başarılı şekilde üretim sonuçları elde ettiğimiz kudret narı bölgenin gelişmesine önemli katkı sağlayacak bir bitki türüdür." - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Asya Ülkelerinin 'Sihirli Bitkisi' Samsun'da Yetiştiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement