İzmit Belediyesi, Ulu Önder'in Kentten Son Kez Uğurlanışını Belgesel Gösterimiyle Andı - Son Dakika
Yerel

İzmit Belediyesi, Ulu Önder'in Kentten Son Kez Uğurlanışını Belgesel Gösterimiyle Andı

İzmit Belediyesi, Ulu Önder\'in Kentten Son Kez Uğurlanışını Belgesel Gösterimiyle Andı

İzmit Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının 19 Kasım 1938 tarihinde kentten uğurlanışını, ‘Son Yolculuk Zor Veda’ isimli belgesel film gösterimiyle andı.

20.11.2022 11:48  Güncelleme: 13:31

İzmit Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 19 Kasım 1938 tarihinde kentten uğurlanışını, 'Son Yolculuk Zor Veda' isimli belgesel film gösterimiyle andı.

Belediye, Ulu Önder Atatürk'ün naaşının İzmit'ten uğurlanışının yıl dönümü için Yunus Emre Kültür Merkezi'nde anma programı düzenledi.  Programa; İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, belgesel filmin tarih danışmanları Numan Gülşah ve Feyzullah Yavuz Ulugün, Atatürk'e dair anılarını paylaşan Aynur Özalp, kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Belgesel gösterimi öncesinde konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şunları söyledi:

"İZMİT İKİ KERE VEDA ETTİ ATASINA"

" Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına önderlik eden Ata'mızı, bundan tam 84 yıl önce ölümsüzlüğe uğurladık. Bir 10 Kasım sabahı kapandı o masmavi gözler ve bir 10 Kasım sabahı ağladı, o yoktan var ederek yücelttiği millet. İzmit iki defa veda etti Ata'sına. Biri Dolmabahçe'de birisi de İzmit Tren Garı'nda. Atatürk'ün naaşı önce İstanbul'dan İzmit'e getirecek olan ve Atamızın 'Bu gemiyle uzun bir yolculuk yapmak isterim' dediği Yavuz zırhlısına konuldu. Yavuz zırhlısından alınan Atatürk'ün naaşı, İzmit Tren İstasyonu'na götürüldü. Daha sonra Ata'larına son saygı görevi yapan İzmitlilerin yüreklerinde derin acılar bırakarak buradan Beyaz Tren'le Ankara'ya uğurlandı. Atatürk İzmit'te ilk ve tek basın toplantısını gerçekleştirdiğinde, gerek Ankara'dan İstanbul'a dönüşlerinde sık sık İzmit'e uğramayı ihmal etmemişti. O basın toplantısında kıymetli müjdeler verilmişti. Atatürk o basın toplantısında 'Bana ne isterseniz sorabilirsiniz' diyerek aslında sansürün olmadığını ve hiçbir sorudan korkmadığını göstermiştir.

"MÜJDELERİ İZMİT'TE SIRALADI"

Cumhuriyet ile yönetileceğimizin müjdesi ilk o toplantıda verildi. O toplantıda yanında bulunan Halide Edip için 'Paşam Halide Hanımı mebus olarak görebilecek miyiz' sorusuna 'Kadınlar eninde sonunda bu hakkı alacaktır' dedi. Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinden 11 yıl önce bu sözü söyledi. Avrupa toplumları bile 1934'ten çok sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi. Böylesine geleceğe ışık saçan bir liderdi Atatürk. İzmitliler de her ziyaretinde Atatürk'ü bağrına basmış, bir sonraki ziyaretini de iple çekmişti. Ama işte, Ata'mızın İzmit'i son ziyareti 19 Kasım günü oldu. 84 yıl geçti aradan.  Ne mutlu ki bizler Atatürk'ün önderliğinde yetişen ve bugünlere kavuşan bir ulusun şanslı çocuklarıyız.

"DEHASI HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA ANLAŞILIYOR"

Önderliğini yaptığı Kurtuluş Savaşı ile ülkemizin bağımsızlaştıran, Cumhuriyet'i kuran, yaptığı devrimlerle bize modern bir ülke bırakan Mustafa Kemal Atatürk'ün değeri ve dehası her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Milletimiz olarak da bizlere düşen en büyük görev, O'nun açtığı kutlu yoldan ilerlemek. Bu görevi yerine getirmek için azimle, kararlılıkla hep birlikte var gücümüzle çalışacak ve aydınlık yarınlarımızı yine hep birlikte inşa edeceğiz. Bu belgeseli biz yapmadık.  Yapımcı Levent Akçay'a, Yönetmen Koray Sıpçıkoğlu ve Onur Azad Yılmaz'a, tarih danışmanlığı yapan büyüklerimiz Numan Gülşah ve Yavuz Ulugün'e şükranlarımı sunuyorum. Biz sadece teknik ve lojistik destek veriyoruz. Ata'mızın ebediyete intikalinin 84. yıl dönümünde, eşsiz mirasını gelecek nesillere aktarmak için çok çalışacağımızı bir kez daha yineliyor; Ata'mızı saygı, minnet ve özlemle anıyorum."

Atatürk'ün naaşının İzmit'te uğurlandığı anlara şahitlik eden Aynur Özalp ise konuşmasında, "5 yaşındaydım Atatürk'ün naaşı İzmit'e getirildiğinde. O feryatlar, hıçkırıklar hala kulaklarımdadır. Yaşanan hüzün anlatılabilecek gibi değildi. Ne mutlu ki Mustafa Kemal gibi harika bir insana sahibiz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel İzmit Belediyesi, Ulu Önder'in Kentten Son Kez Uğurlanışını Belgesel Gösterimiyle Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement