Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden İlk Uygulama - Son Dakika
Yerel

Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden İlk Uygulama

Zihinsel engelli hastalara da genel anestezi altında hizmet verebilen Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla zihinsel bir engelli hastaya sabit diş protezi yapıldığı bildirildi.

02.01.2012 14:20

Zihinsel engelli hastalara da genel anestezi altında hizmet verebilen Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla zihinsel bir engelli hastaya sabit diş protezi yapıldığı bildirildi.

Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ersin Sancak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak engelli hastalara yönelik özel tedavi programları uyguladıklarını belirterek, bu kapsamda bedensel engelli hastalara evde ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiklerini, zihinsel engelli hastalara da 2 yıldır Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde, genel anestezi altında tedavi imkanı sunduklarını ifade etti.

Zihinsel ve bazı bedensel engelli hastaların, genel anestezi altında yapılması gereken tedavilerini Atatürk Devlet Hastanesi'nin ameliyathanesini kullanarak yaptıklarını dile getiren Sancak, bu tür hastaları daha önce İzmir'deki üniversite ve diş hastanelerine sevk edildiğini kaydetti.

Sancak, zihinsel engelli hastalara, gerekli ağız ve diş hareketleri yaptırılamadığından dolgu ya da sabit protez uygulaması yapmanın son derece zor olduğunu, ancak merkez olarak Türkiye'deki tüm ağız ve diş sağlığı merkezleri arasında ilk kez yapılan bir uygulamayı gerçekleştirerek, zihinsel engelli bir hastaya sabit diş protezi taktıklarını kaydetti.

Hastanın, tedavisinin ardından protezini rahatlıkla kullanabildiğini ifade eden Sancak, şunları söyledi:

"Zihinsel özürlü hastalar yapılan hareketli protezleri kullanmakta zorluk çekerler. Çünkü bu hastalar, stresleri dolayısıyla protezlerini çıkarıp bir kenara atabilirler ya da unutup kaybedebilirler. Zihinsel engelli bir hastaya sabit protez yapılması da zor olmasına rağmen, çıkartılabilir bir protez olmadığından kullanabilmesi muhtemeldir.

Merkez olarak Atatürk Devlet Hastanesi'nde anestezi uzmanı Fatma Bayrak ve ekibiyle birlikte yaptığımız iki seans halinde yaptığımız operasyonla ağız ve diş sağlığı merkezleri içerisinde genel anestezi altında zihinsel özürlü hastaya ilk defa bir sabit protez uygulaması yaptık. Hastamız şu an gayet memnuniyetle protezini kullanmaktadır."

- AYDIN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden İlk Uygulama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement