Ayvalık'ta Engürü Sitesi Sorunları İktidar ve Muhalefeti Buluşturdu - Son Dakika
Yerel

Ayvalık'ta Engürü Sitesi Sorunları İktidar ve Muhalefeti Buluşturdu

Ayvalık\'ta Engürü Sitesi Sorunları İktidar ve Muhalefeti Buluşturdu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Sahilkent Mahallesi sınırları içinde bulunan Engürü Sitesi koyunda kurulan balık çiftlikleri başta olmak üzere bölgenin kanalizasyon ve Ayvalık plajlarının mavi bayrak sorunları halkın da katıldığı bir toplantıyla masaya yatırıldı.

18.08.2016 15:36

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Sahilkent Mahallesi sınırları içinde bulunan Engürü Sitesi koyunda kurulan balık çiftlikleri başta olmak üzere bölgenin kanalizasyon ve Ayvalık plajlarının mavi bayrak sorunları halkın da katıldığı bir toplantıyla masaya yatırıldı.

Engürü Sitesi Lokalinde gerçekleşen toplantıya; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İl Koordinatörü Doğan Karataş, Yeşil Anahtar (Gren Key) Ulusal Koordinatörü Arzu Doğan, site yöneticileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Engürü Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uslu'nun öncülüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Türkiye Çevre Eğitimi Vakfı Kuzey Ege İl Koordinatörü Doğan Karataş, bölgede kaybedilen mavi bayrakların yeniden geri alınabileceğine işaret ederek Türkiye deniz ve koylarında, 2023 yılında mavi bayrak açısından dünya birincisi olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Şu anki durumda dünya genelinde İspanya'nın 584 mavi bayrakla birinci olduğunu, Türkiye'nin ise 444 mavi bayrakla dünya sıralamasında ikinci olduğunu, bu sıralamada Yunanistan'ın üçüncü ve Fransa'nın da dördüncü olduğunu kaydetti.

Türkiye'de deniz ve koyların mavi bayrak alabilmesi için gereken deniz temizliği ve plaj kriterlerinin önemine işaret eden Karataş, Ayvalık'ta bu yıl 3 mavi bayraklı plajın çeşitli kriterlere uyulmaması sonucunda geri alındığını belirterek, gelecek yıl bu kriterlerin tamamlanması halinde ilçedeki koy ve plajların hak ettikleri mavi bayraklara yeniden kavuşabileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçede alt yapının çok eski olması nedeniyle ilçede bazı plajlardan mavi bayrakların alınmasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Biz bu olumsuzluklardan bu yıl ders çıkararak, gelecek sene kaybettiğimiz mavi bayrakları yeniden plajlarımıza alabilmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Balık çiftlikleriyle ilgili ciddi bir sıkıntı yandığını hatırlatan Başkan Gençer, "Bu çiftliklerin kaldırılması için iktidar ve muhalefete partileriyle sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa mücadele ediyor olması umutlarımızı artırıyor. Ancak bu konuda asıl sorun; ilgili bakanlıklarımızın bu tür kararlar aldıklarında yerel belediyelere de danışması ve bu tür kararlarda yerel belediyelerin de görüşlerinin alınması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de balık çiftliklerinin de olması gerektiğini savunan Başkan Gençer, ancak bu çiftliklerin çevreye zarar vermeyecek uygun koylarda ve bölgelerde konuşlandırılması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda konuşan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, balık çiftliklerinin kaldırılarak daha uygun bir yerde kurulabilmesi için gereken tüm resmi kurumlarla temasları sağladığını kaydetti.

Engürü Sitesi'nin bir başka sorunu olan Arıtma Tesisi'nin kaldırılması yada birkaç kilometre öteye taşınması için de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki teknik ekiplerle görüş alışverişlerinin sürdüğünü belirtti.

Ayvalık'ta bu yıl 3 mavi bayrağın çeşitli nedenlerle geri alındığını ifade eden Başkan Kayaalp, balık çiftliklerinin de yerleşim birimlerinin bulunduğu alanlardan uzak ve deniz dibi akıntılarının yoğun olduğu bölgelerde konuşlandırılması gerektiğini kaydetti. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın dışında bir bölgede konuşlandırılabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantının ardından Engürü Sitesi Başkanı Gürsel Uslu, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile Ak Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp'e balık çiftliklerinin kaldırılmasına yönelik verdikleri mücadele de kendilerine verdiği destekler nedeniyle birer plaketle onurlandırdı.

Plaket töreninin ardından Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer toplantıdan ayrıldı.

Toplantının kalan kısmında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BASKİ'nin Ayvalık Müdürü İskender Çavdar da, turizm sezonunun tam ortasında bulunulması nedeniyle Ayvalık'taki kanalizasyon sorunlarına derinlemesine çözüm bulmakta güçlük çektiklerini ifade ederek, sezonun hemen akabinde ilçedeki kanalizasyon şebekesinin birçok bölgede yenilenmesi için çalışmalara başlayacaklarını müjdeledi.

Çavdar, Engürü Sitesi'nde arıtma tesisinin kaldırılması için de ellerinden gelen desteği vereceklerini vurguladı. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayvalık'ta Engürü Sitesi Sorunları İktidar ve Muhalefeti Buluşturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement