Fethiye'de ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, kaybolmaya yüz tutan "Teke Yöresi Çarığı"nın yapımını, mesleğin bölgedeki son temsilcisi olarak sürdürüyor.
Tunahan Uysal, AA muhabirine, yıllardır ayakkabı tamirciliği yaptığını, son 6 yıldan bu yana ise baba mesleği olan "Teke Yöresi Çarığı" olarak bilinen ve kaybolmaya yüz tutmuş, bölgeye özgü çarıkları yapmaya başladığını söyledi.
Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Aydın ve Denizli'nin Yörük kültürünün yaşandığı yerler olduğunu, bu illerde kendinden başka Teke Yöresi Çarığı yapan olmadığını belirten Uysal, "Manda derisinden üretimi yapılan çarıklardan yılda 250 adet yapıyorum. Tanesini 70 liradan satıyorum. Bölgedeki otellerin Yörük kültürünü yansıtan programlar yapması ve okulların halk oyunları programlarında çarığı kullanmaları işlerimi artırdı" dedi.
Çarıkları daha çok siparişle yaptığını, özellikle Antalya ile Muğla'dan yoğun sipariş aldığını anlatan Uysal, "Çarık Yörüklerin de vazgeçilmez malzemelerinden biri. Özellikle yaz mevsiminde çevre illere çok sayıda çarık yapıp satıyorum. Otellerin müşterilerine sunduğu Türk gecelerinde kullanılan çarıkları da yine ben yapıyorum" diye konuştu.
Yörük kültürünün yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladığını vurgulayan Uysal, bölgedeki turistlerin de zaman zaman çarık satın alarak giydiklerini dile getirdi.
Muhabir: Durmuş Genç
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Baba Mesleğinin Son Temsilcisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?