Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bolu Dağı Tüneli İşletmesinde kar küreme aracı ile karla mücadele çalışması yaptı.
Bakan Yıldırım, TEM Otoyolunun Bolu Dağı Tüneli mevkisinde bulunan Bolu Tüneli Girişi Karayolları Merkez İşletme Şantiyesini ziyaret etti.
Burada, karla mücadele çalışması yapan karayolları işçileriyle sohbet eden Yıldırım, onlarla beraber akşam yemeği yedi. Daha sonra Bolu Dağı Tüneli komuta merkezine gelen Yıldırım, sistem hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yıldırım, Bolu Dağı Tüneli'nden geçen araç sürücülerine radyo frekansı aracılığı ile seslenerek, yeni yıllarını kutladı.
Kar küreme aracına binen Yıldırım, bir süre kar küreme ve tuzlama çalışması yaptıktan sonra, karayolları çalışanlarına, görev başında olan jandarma ve polis ekiplerine baklava ikram etti.
Yıldırım, çalışmaların ardından yaptığı açıklamada, "Yeni yılın öncelikle milletimiz için, ülkemiz için, hayırlar getirmesini milletimizin birliğine beraberliğine kardeşliğine vesile olmasını diliyorum. Bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. Bugün vatandaşlarımız yeni yıla girerken biz de karayollarında seyahat eden vatandaşlarımızın seyahatinin daha rahat geçmesi ve ülkenin birçok yerinde devam eden kar mücadelesinde çalışan arkadaşlarımızın yanında olmayı tercih ettik. Valilerimiz, mülki idare amirleri ve karayolları genel müdürü, yöneticileri ile birlikte şu anda Bolu Tüneli İşetme Şefliği binasındayız. Genel olarak çalışmalar hakkında bilgi aldık" dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğünün Türkiye çapında 66 bin kilometreyi aşan yol ağına sahip olduğuna belirten Yıldırım, bu yollarda kış mücadelesinin 7 gün 24 saat aralıksız sürdüğünü dile getirdi.
Yıldırım, karla mücadele çalışmaları kapsamında, 9 bin civarında personel, 8 bine yakın makine ve teçhizat, 200 bin ton civarında tuz, 208 bin ton dolayında tuzlanmadan dolayı kaymayı önleyici malzeme, 76 ton üre, 625 ton buz çözücü ve 400 kilometreye varan kar siperleri ile kış tedbirlerini aldıklarını vurgulayarak, "Bu amaçla, yurdun her köşesinde yaklaşık 400 noktada kar mücadelesi devam ediyor. Toplam 18 bölgemizde bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Karayolları olarak Ulaştırma Bakanlığı olarak biz gerekli tedbirleri alıyoruz" ifadesini kullandı.
Karayollarında, karla mücadele yapan personelin en çok sıkıntı çektiği konunun kayan tırlar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:
"Arkadaşlarımızın yaşadığı bir zorluğu özellikle bu vesile ile vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz. Karayolcular karla mücadeleden ziyade, tırla mücadele diye bir mücadeleden bahsederler. Bunun anlamı şu, yollardaki tırların kayarak makaslama yapıp yolu kapatması sonucu mücadele yapacak araçların o noktaya erişiminde de ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu nedenle yola çıkacak sürücülerimizin özellikle gereken tedbirleri mutlaka almaları gerekiyor. O yüzden mutlaka zincir, takoz, çekme halatı gibi kışa yönelik tedbirlerin yola çıkmadan sürücülerimizin halletmeleri gerekiyor. Mutlaka yaz şartlarının dışında araç takip mesafelerini ayarlamaları lazım. Hele hele sollamaya kalkmak bilhassa ağır araçlar için çok büyük tehlike ve büyük sıkıntı oluşturuyor."
Yıldırım, 1 Aralık tarihinden itibaren ticari araçlar ile büyük tonajlı araçlara kış lastiği zorunluluğu getirildiğine işaret ederek, binek araçlarda mecburiyet olmamakla beraber can ve mal emniyeti için bütün sürücülerin kış lastiği konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.
Trafik işaretlerine, ekiplerin uyarılarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Yıldırım, şerit ihlalinin, bu gibi hava şartlarında çok tehlikeli, çok büyük olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
Yıldırım, "Sürücülerin, normal zamanlardaki hızlarını terk edip daha makul, takip mesafesinin daha uzun olduğu bir seyir izlemeleri, özellikle yola çıkmadan önce gidecekleri güzergahla ilgili yol durumunu öğrenmesi gerekir. Karayollarının bu konuda yol danışma birimleri var. Özelikle 159 kısa hattından veya www.kgm.gov.tr internet adresinden veya 0312 415 8800 numaralı telefonlardan tafsilatlı bilgi alıp buna göre yola çıkmanızda fayda var. Bizim amacımız vatandaşlarımızın yolculuklarını rahat bir şekilde, emniyetle, huzurla, güvenle yapmalarıdır. Bunu dışında, yolculuğun eziyete dönüşmemesini ve insanlarımızın sevdiklerine sağ salim ulaşmaları her şeyin önünde geliyor" dedi.
Yıldırım, tedbirin gerekli ama yeterli olmadığını vurgulayarak, bu konuda sürücülere de görevler düştüğünün vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu görevlerin başında uyarılara önem vermeleri, eğer hava şartları kötüyse yola çıkmamaları yola illa çıkmaları gerekiyorsa mutlaka kış seyahati için gerekli olan başta kış lastikleri olmak üzere zincir, çekme halatı, takoz, bu gibi emniyet malzemelerini yanlarında bulundurmaları, bilhassa araçlar arasındaki boşluk, seyir mesafesini yaz şartlarına göre değil kış şartlarına göre daha fazla açmaları lazım ki, herhangi bir öndeki arkadaki aracın hatasından kaynaklanan, gizli buzlanmadan kaynaklanan şartlarda yeterli frenleme mesafesi olabilsin. Bu hava şartlarında aman aman sollama, şerit değiştirme işlerinden uzak duralım. Çünkü yer sağlam değil. Kaygan zemin kontrolü elden kaçırır. Tatsız bir kazaya sebebiyet verebiliriz. Unutmayalım vatandaşlarımıza şu hatırlatmayı yapalım istiyoruz. Yolların kralı olmaz yolların kuralı olur. Siz, siz olun kurallara riayet edin. Sevdiklerinizi üzmeyin. Sağ salim sevdiklerinize ulaşın diyoruz."
"Ana güzergahların hepsi açık"
Bir basın mensubunun, kış şartlarından dolayı Türkiye'de şu anda kapalı yol olup olmadığı sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"Ana güzergahların hepsi açık, bazen illerle ilçeler arasında kısmen kapalı olan yollarımız var. Onlarla ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Hava şartları her an değiştiği için şu an böyle olan durum 3 saat 5 saat sonra daha farklı olabilir. Burada önemli olan ekiplerimizin iki nokta arasında sürekli ring yaparak herhangi bir yolda kayma sonucu veya yağış sonucu kapanma riski var mı yok mu bunu sürekli devriye gezerek kontrol ediyorlar. Ona göre de ilave ekip ve takviye gerekiyorsa bunu da yerine getiriyorlar."
-Karla mücadelede özel firmanın görev alması
Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünün bazı yollarda yapılan karla mücadele çalışmasında özel firmalar kullandığı bunun ise sağlıklı olmadığı yönündeki soruyu ise "Geçen yıl itibari ile birkaç yerde deneme amaçlı başlatıldı. Malum karayollarının son yıllarda personeli azaldı. Yeni arkadaşlar da başlamadığı için açığı kapatmak amacıyla ilave personel ihtiyacı bu şekilde hizmet alımı ile gerçekleştirilmiş idi. Ancak buradan beklediğimiz verimi elde edemeyince bu yıl ağırlıklı olarak kendi personelimizle bunu yapıyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz. Malum, bizde hizmet alımı ile çalıştırılan yasada taşeron diye tabir edilen karayolcular, burada tecrübe kazanmış karayolculardan yaklaşık 6 bin 500 arkadaşı asli kadroya aldık ve onlar bu hizmetlerde fiilen yer almaya başladı. O bahsedilen olumsuzluklar da artık tamamen ortadan kalkmış oldu" yanıtını verdi.
Bakanlığı bünyesindeki tüm çalışanların yeni yıllarını kutlayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"100 bin civarında çalışanı olan, havayollarında, denizyolarında, demiryollarında, istasyonlarda, hat boylarında, karayollarında bayrak tutandan operatörüne, mühendisinden yol emniyetini alan personele varıncaya kadar bütün bu ulaşım ailesi işbaşında. Bizim için yılbaşı, vatandaşlarımızın huzur, güven, emniyet içerisinde yaşamalarıdır. Yaşamalarını devam ettirmeleridir. Milletin, vatandaşın rahatı için birilerinin de rahatının kaçması lazım. Bu işin tabiatından kaynaklanan bir şey. Bu aile, vatandaşlarımızın rahatı için gece gündüz ayaktadır. Hiç endişeleri olmasın onların hayatını kolaylaştıracak yaşam kalitelerini arttıracak her türlü tedbiri almak için azami gayreti gösteriyoruz."
Yıldırım, Bolu'daki ziyaretinin ardından Esenboğa'da bulunan Türkiye Hava Kontrolü Merkezini ziyaret etmek üzere Ankara'ya hareket etti.
Son Dakika › Yerel › Bakan Yıldırım, Karla Mücadele Çalışması Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?