Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, çam balında bu yıl rekolte kaybı yaşandığını, üretim az olmasına rağmen arıcıların satış konusunda sorun yaşadıklarını belirtti.
Şahin, birlik binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başladığını, kasım sonuna kadar devam ettiğini kaydetti. Bu yıl ağustos ayının sonunda esen sam yelinin böceğin faaliyetini durdurduğunu anlatan Şahin, geçen yıla oranla yüzde 50 oranında rekolte kaybı oluştuğunu ifade etti.
Bir teneke balın arıcılara 245,74 liraya mal olduğuna değinen Şahin, şöyle konuştu:
"Kilogram bazlı düşündüğümüz zaman 9,11 liradır. Bu maliyetlere işçilik dahildir. İşçilik çıkartılınca 230 liraya tekabül etmektedir. Eğer arıcımız işçiliği göz önüne almazsa 230 liraya balını verirse sadece işletmelerinin maliyetlerini karşılar. Aksi durumda arıcılarımızın ayakta kalması, bu mesleği devam ettirmesi mümkün değildir."
"Türkiye arıcılığına bir hakaret"
Muğla çam balının fiyatının, rekoltesine bakılmaksızın, ekonominin arz ve talep dengesi gözetilmeksizin İstanbul'daki bir firmanın tavsiyesiyle belirlenmesinin, "Türkiye arıcılığına bir hakaret olduğunu" ifade eden Şahin, "Bu hakareti tüm Türkiye'deki arıcılık camiası ile paylaşarak, tüm arıcılarımızın dik duruşlarını beklemekteyiz. Çam balının peşin teneke fiyatı 230 liradır. Tüm çam balı üreticilerini, bu fiyat çevresinde toparlanmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
"Fiyat farkı anlaşılmaz"
Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği (BALDER) Başkanı Fikret Çalca ise Muğla'nın çam balı konusunda dünya çapında söz sahibi olduğunu kaydetti.
Derneklerinin bal üretimi ve tüketimindeki gerçekleri kamuoyu ile paylaştığını anlatan Çalca, balların piyasaya çıkmadan önce kontrolünün başladığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sürekli numune alarak paketli ürünlerde kontrol yaptığını söyledi.
Çalca, bakanlığın ayrıca, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yaptığı protokol çerçevesinde arıcıları kayıt sistemi sayesinde her yerde kontrol altında tuttuğunu ifade etti.
Üretilen ballarda kalite aynı olmasına rağmen markalar arasında 3 katına varan fiyat farklarının anlaşılamadığını Çalca, şöyle konuştu:
"Aynı bölgede üretilip farklı firmalarca piyasaya sürülen çam ve çiçek ballarının arasında yaşanan fiyat farkı, ürünün piyasadaki sirkülasyonunun da az olmasına sebep olmaktadır. Bu konuda tüketicilerin bilinçlenmesi gerekmektedir. 2015 yılı üretimi ballar üzerinden örnek verilecek olursa üreticilerden 7,5 liradan alınan çam balı, 8,5 liradan alınan çiçek balı rafa geldiğinde 30 lirayı aşmaktadır. Aynı kriterde aynı bölgede üretilen ballar arasında yaşanan bu fiyat dengesizliğine biz de karşıyız. Tüketiciler, barkodu bulunan balı raftan gönül rahatlığı ile vergiler dahil 15 liraya satın alabilecek. Böylece balın piyasadaki sirkülasyonu artacağından üretici de parasını alabilmek için uzun süre beklemek zorunda kalmayacak."
"Maliyetler arttı"
Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen de bu sezon çam balı üretiminde yüzde 40-50'lere varan düşüş yaşandığını, bu durumun kilo başına maliyeti artırdığını bildirdi.
Muğla Ticaret Borsası bünyesindeki Bal Borsasının bu hasat sezonu için açık artırmalara devam edeceğini belirten Gökmen, "Bu dönemde üreticilerimize ve kaliteli üretime destek vermeye devam edeceğiz. Muğla Ticaret Borsası bünyesinde kurulan bal borsası hizmete hazırdır. Ürettiği ürünü daha iyi değerlendirmek isteyen bütün arıcılarımızın müracaatlarını bekliyoruz" dedi.
Son Dakika › Yerel › Bal Üreticileri Düşük Fiyattan Dertli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?