Başkente İlişkin "Salnameler Kitaplaştırıldı - Son Dakika
Yerel

Başkente İlişkin "Salnameler Kitaplaştırıldı

Başkente İlişkin "Salnameler Kitaplaştırıldı

Ankara'nın 1871 1907 yılları arasındaki idarecileri ve ildeki bazı ticari ve sosyal yaşam alanlarının sayılarına ilişkin verilerin yer aldığı salnameler kitap haline getirildi.

07.06.2014 10:21

Ankara'nın 1871-1907 yılları arasında görev yapan idarecileri ve ildeki bazı ticari ve sosyal yaşam alanlarının sayılarına ilişkin verilerin yer aldığı salnameler (yıllık) kitap haline getirildi.

Ankara Sanayi Odasının (ASO) desteğiyle "Osmanlı Kent Yıllıklarında Ankara" başlığıyla bastırılan kitap, Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Koç tarafından hazırlandı.

Kitapta, anılan yıllarda Ankara'daki arazi, hamam, çeşme, Müslüman ve Hristiyan kabristanları, fırın, cami, çayır, köprü, kilise sayılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda yaşam alanının yanı sıra görev yapan yöneticilere dair bilgiler de yer alıyor.

Kitapta yer alan verilere göre, 1871 yılında Ankara-Merkez'de 4 bin 865 hane, mescitler hariç 22 cami, 69 çayır, 197 arsa,  2 Ermeni, 3 Katolik okulu gibi birçok alan ve yapı bulunuyordu.

İmparator Augustus'un vasiyetinin çevirisi de var

Kitap hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bekir Koç, salnamelerin Avrupa'dan örnek alınarak hayata geçirilen bir uygulama olduğunu belirterek, Osmanlı döneminde ilk devlet salnamesinin 1841 yılında yayımlandığını kaydetti. Daha sonra taşra sayılan yerleşim yerlerine ilişkin bilgilerin de yer aldığı salnamelerin düzenlendiğini dile getiren Koç, Ankara'ya ilişkin ellerinde 13 salname bulunduğunu ifade etti.

Ankara'ya bağlı sancaklar olan Yozgat, Kayseri ve Kırşehir'e ilişkin bilgilerin de kitapta yer aldığını anlatan Koç, "Bu salnamelerde kentin idari ve yargı açısından teşkilatlanmasını gösteren verilerin yanında hane sayıları, cami, hamam, kilise, çayır gibi hemen her şeye ilişkin sayısal veriler de yer alıyor" dedi.

Söz konusu verilerin kentin mevcut durumu ve ihtiyaçların idari meclislerde tartışılması açısından önemli olduğunu dile getiren Koç, "Şu an Hacıbayram yakınlarında adına yaptırılan tapınağın kalıntıları bulunan Roma İmparatoru Augustus'un vasiyetnamesinin çok düzgün bir çevirisini de bu Ankara salnamelerinde görmek mümkün. Bu da esasında Osmanlı İmparatorluğunun tarihe ve tarihsel belgelere ne kadar önem verdiğini göstermesi açısından kayda değer" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkente İlişkin 'Salnameler Kitaplaştırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement