Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde İmzalar Atıldı - Son Dakika
Yerel

Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde İmzalar Atıldı

Batı Atıksu Arıtma Tesisi\'nde İmzalar Atıldı

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün merkez ilçe Mezitli'ye yapmak istediği Batı Arıtma Tesisi'nin kredi sözleşmesi imzalandı.

18.06.2012 18:29

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün merkez ilçe Mezitli'ye yapmak istediği Batı Arıtma Tesisi'nin kredi sözleşmesi imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Heyeti Türkiye Direktör Vekili Şevki Acuner tarafından imzalanan kredi sözleşmesi ile 20 milyon Euro MESKİ'ye finanse edildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı salonunda gerçekleşen imza törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, MESKİ Genel Müdürü Ülgen, EBRD Heyeti Türkiye Direktör Vekili Acuner, Avrupa İmar ve Çevre Projeleri Departman Müdürü Fatih Türkmenoğlu, MESKİ yönetim kurulu üyeleri ile parti temsilcileri katıldı.

"MERSİN İÇİN İKİ ATIKSU ARITMA TESİSİ DÜŞÜNÜYORDUK"

İmza töreninin açılış konuşmasını yapan Başkan Özcan, bu projenin Mersin açısından önemli olduğunu, Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nin bu yıl içinde inşaatına başlanacağını söyledi. Bu projenin hayata geçirilmesinde çok sıkıntılar yaşandığını ve karşılaşılan tüm sorunları sabırla çözümleyerek bugüne gelindiğini ifade eden Özcan, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları genişledikten sonra iki arıtma tesisi yapmaya karar verdiklerini dile getirdi. Bu tesislerden ilki olan Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin bittiğini belirten Özcan, "Bir diğer tesisimiz de Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'ydi. Biz bu iki tesisin ihalesine çıkarken iki arıtmanın birden yapılmasını sağlayacak çalışmaları hazırlamıştık. Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin arsa kamulaştırılmasında yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle yapımını ilk ihalemizde gerçekleştiremedik. Mezitli'de arsa sorununu çözerek, Mezitli Kandak Deresi hizasında yaklaşık 75 dönümlük araziyi Maliye Bakanlığı'ndan satın aldık" dedi.

"EBRD TARAFINDAN 20 MİLYON EURO KREDİ TAHSİSİ YAPILDI"

Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin projelendirilmesi ve inşaatı için 20 milyon Euro kredinin EBRD tarafından finanse edildiğini vurgulayan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: "63 ülke ve iki devletlerarası kurumun sahibi olduğu EBRD, piyasa ekonomilerinin ve demokrasilerinin gelişimini destekliyor. 2009 yılında Türkiye'de faaliyetlerine başlamasından beri ülke ekonomisindeki farklı sektörlere 1,6 milyar Euro'dan fazla yatırım yapmış bir kuruluştur. EBRD tarafından temin edilen finansman, MESKİ'nin temel performans göstergelerini uygulayarak MESKİ'nin yatırımlarında kullanılmak üzere, projenin gerçekleştirilmesini desteklemek ve sayaçların servisi ve bakımı için 735 bin Euro tutarına kadar teknik yardım hibeleri ile tamamlanacak. Kredi için anlaştığımız faiz oranı eurobor+3.10 olup 3 yıl geri ödemesiz olmak üzere 15 yılda ödenecektir"

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin Mersin'in yüzde 80'lik kısmına hizmet verdiğinin altını çizen Özcan, batı bölgesindeki yüzde 20'lik alan için Mezitli'ye tesis kuracaklarını, bununla beraber denize gelen atık suların yüzde 100'ünün arıtılacağını bildirdi. Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'ne biyolojik ve kimyasal arıtma sisteminin yapılacağını kaydeden Özcan, yapılacak tesisin Mezitli sınırları içerisinde olmasına rağmen Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı'na da istenmesi durumunda hizmet verebileceği ifade etti. Özcan, her belediyenin böyle büyük çalışmaların altından kalkamayacağını, yapılacak tesisin şimdiden Mersin'e hayırlı olmasını diledi.

MESKİ Genel Müdürü Ülgen ise MESKİ olarak çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerine vurgu yaparak, "Sağlıklı ve arıtılmış içme suyu verdiğimiz her yerin atık sularının da çevreyi kirletmemesi için yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Mezitli bölgesine hayat verecek olan günde 30 bin metreküp kapasiteli atıksu su arıtma tesisini 2014 yılında bitirerek devreye alacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından MESKİ'nin 20 milyon Euro'luk Mersin'in yeni ikinci arıtma tesisi için kredi anlaşması imlandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde İmzalar Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement