Çankırı'da 2 bin 500 liralık ücrete rağmen çoban bulamayan besiciler, işi bırakmak zorunda kalıyor.
Çankırı Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, gazetecilere yaptığı açıklamada, çobanlığın dışarıdan görüldüğü kadar kolay olmadığını söyledi.
İnsanların çobanlığı basit iş gördüğünü anlatan Susam, bir çobanın aylık maliyetinin en az 2 bin 500 lira olduğunu vurguladı.
"Bu mesleği gönülden severek yapmak gerekiyor. Bu nedenle çoban bulmak sorun, çoban bulmakta güçlük yaşanıyor" diyen Susam, "Çoban bulamadığı için hayvancılığı bırakan çok. İşletmesinde koyunu olup, çobanı olmadığı için bu işi bırakan insanlarımız var." ifadesini kullandı.
Germece köyü muhtarı Cemal Çelik de koyun yetiştirdiğini, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi bölgede de çoban sıkıntısı yaşandığını dile getirdi.
Çobanlığın hor görülen meslek haline geldiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:
"Basit iş görüyorlar. Aslında öyle değil, en iyi insan çobanlardır. İşletmeler için çoban problemi büyük sorun. Bir çobanın işletmeye yıllık maliyeti 25-30 bin lira. Buna rağmen çoban bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu nedenle mesleği bırakmak zorunda kalıyoruz."
Koyun yetiştiricisi Mehmet Özkoç da bir çobanın yıllık maliyetinin 30 bin lira, yem ve diğer girdilerin de oldukça yüksek olduğunu savundu.
"Çoban hem pahalı hem de kolay kolay bulunmuyor." diyen Özkoç, şunları söyledi:
"Halk Elinde Islah Projesi'ne girmiştim. Projenin süresi dolduktan sonra bu mesleği hemen bırakmayı düşünüyorum. 30 bine çoban tut, 20 bine kuzu sat. Ne yapacaksın bu işi? Kendin ne yiyeceksin? 2 senedir böyle yani çok zor. Proje bitsin, 1 dakika bile durmayacağım. Alacağım 4 inek. Yanına 4 de dana bağlayınca, o en azından masrafı çıkartır." - Çankırı
Son Dakika › Yerel › Besiciler, Çoban Bulamamaktan Sıkıntılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?