Bölge Sorunları Keşan'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Bölge Sorunları Keşan'da Masaya Yatırıldı

Bölge Sorunları Keşan\'da Masaya Yatırıldı

Edirne genelinde faaliyet gösteren oda ve borsaların bölge toplantısı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

18.08.2014 14:59

Edirne genelinde faaliyet gösteren oda ve borsaların bölge toplantısı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İhtiyar, Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erk, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile oda ve borsa üyeleri katıldı.

Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde gerçekleştirilen bölge toplantılarının, sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmek açısından çok verimli ve önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

"LİSANSLI DEPOCULUK"

Trakya bölgesinin tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir bölge olduğuna dikkat çeken Öztürk, öncelikle lisanslı depoculuk faaliyetlerini başlatmaya yoğunlaşılması gerektiğini kaydetti. Bütçe ve muhasebe yönetmeliğinde yapılan değişiklikle lisanslı depoculuk yatırımlarının önünün açıldığınız dile getiren Öztürk, "Hem üretici hem de sanayici açısından faydalı olan bu sistemin bir an önce hayata geçirilmesi önem arz ediyor. Bu yıl önemi daha da öne çıkan lisanslı depoculuk sayesinde, üreticilerimiz ürünlerini harmanda satmak zorunda kalmayıp, değerlendiği zaman satabilecekler. Lisanslı depoculuğun özendirilmesi adına farklı destekler verilmeli. Buğdaya ton başına 50 TL destek verilirken, lisanslı depolara bırakılan ürünlere 75 TL destek verilebilir. Bu da bir cazibe yaratacaktır" dedi.

Tarım ürünlerinde desteklemeye dahil tüm ürünlerde borsa tescili aranması uygulamasının 2011 yılından itibaren hayata geçirildiğini anımsatan Öztürk, "Bu uygulama tarımda kayıt dışı sorununu ve haksız destekleme ödemelerini sonlandırmıştır. Mutlaka devam ettirilmelidir. Ayrıca borsalarda satılan canlı hayvanların da prim sistemine dahil edilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Tarım ürünlerindeki KDV oranlarının eşitlenmesini de önem arz eden bir konu. Vergi kayıplarının engellenmesi adına bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç var. Edirne beyaz peynirinin canlandırılması ile verim potansiyeli düşük topraklara sahip bölgelerde yaşayan üreticilere alternatif üretim modeli oluşturmak üzere küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi, tip proje ve fizibilite çalışmalarının yapılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Yem ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla mevcut mera alanlarının korunması ile mera ıslah çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. Fiyat dalgalanmalarının engellenmesi ve sezon itibarıyla oluşan fazla üretimin değerlendirilmesi adına bölgeye süt tozu üretim tesisleri kurulması gerekli. Hayvan hastalıklarıyla güçlü bir mücadelede yapılabilmesi adına verilen tazminatların devam etmesini istiyoruz. Hatta işletmelerde hastalık tespitinde verilen yüzde 75 tazminatın, mezbahalarda verilenle aynı olmasını yani yüzde 90'a eşitlenmesini istiyoruz. Bu sayede Trakya'nın hastalıktan ari bir bölge olma özelliği daha da güçlenecektir. Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'yle birlikte hazırladığımız proje ile başta Edirne'nin sonrasında Trakya Bölgesi'nin Türkiye'nin ilk damızlık hayvan deposu olması yönünde çalışıyoruz" ifadelerini kaydetti.

VALİ ŞAHİN: "BİRLİKTE YÖNETİM İSTİŞAREYLE OLUR"

Toplantının devamında, katılım sağlayan oda ve borsa başkanları söz alarak bölge sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili tespitlerini dile getirdi. Sunumların ardından, toplantının düzenlenmesi dolayısıyla oda ve borsa başkanlarını kutlayarak sözlerine başlayan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Birlikte ve beraber olmak büyük bir başarıdır. Toplantıda konuşulanlar havada kalmamalı, çok ve gayretle çalışılması gerekli. Bu heyecanı ve azmi toplantıda gördüm. Planlı, programlı ve kararlı olunması gerekiyor. Birlikte yönetim istişareyle olur" dedi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bölge Sorunları Keşan'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement